Forum » Distrikts- och klubbforum » Gävleborgs BF » Gävle BK » Uppmaning från Rigmor Stain

Uppmaning från Rigmor Stain

4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Lillemor Jernberg
Bild för Lillemor Jernberg
Uppmaning från Rigmor Stain

Till medlemmarna i Gävle bridgeklubb,

Angående pågående Covid-19 pandemi
Det är oerhört glädjande att få veta att vi nu tack vare de omfattande covid-19 vaccinationerna kan börja umgås i större grupper och därmed återigen spela bridge i lokalen efter det långa uppehållet. Men än är pandemin inte över! En stor andel av den svenska befolkningen är fortfarande ovaccinerad, nya mutanter kan dyka upp och framtiden är oviss. Det finns klubbmedlemmar som av olika skäl valt att inte vaccinera sig. En starkt bidragande orsak till vaccintvekan är att man ”glömt bort” att vi i Sverige just genom vaccination lyckats utrota många tidigare vanligt förekommande svåra och dödliga infektionssjukdomar.
Före den obligatoriska Calmette-vaccineringen av barn på 1940-talet, dog omkring 5000 personer årligen av lungtuberkulos; en långvarig och livshotande sjukdom, som medför ett stort lidande. Varje år invalidiserades tusentals barn av polio, som orsakade övergående eller permanenta muskelförlamningar. Sjukdomen ledde ofta till döden om andningsorganen angreps, vilket f ö ledde fram till att respiratorn utvecklades. Massvaccinering med ett svenskt vaccin startade 1957 och sjukdomen bedömdes utrotad i början på 1970-talet. Difteri, en halsinfektion som i folkmun döptes till stryparsjukan, dödade årligen flera tusen barn genom kvävning, innan man på 1950-talet kom igång med ett systematiskt vaccineringsprogram av alla barn på barnavårdscentralerna.
Experternas inhämtade kunskaper i vaccinframställning under tidigare årtionden ledde till att man så snabbt som inom ett år efter virusutbrottet kunde framställa effektiva vaccin mot Covid-19. Pandemin aktualiserade begreppet flockimmunitet d. v. s. att tillräckligt många individer uppnått immunitet så att smittspridning inte kan ske. Hur stor andel av en befolkning som måste vaccineras för att flockimmunitet skall uppnås varierar starkt mellan olika smittämnen. Mässling, som är ett oerhört smittsamt virus, kräver att över 90 % av befolkningen har ett gott immunskydd, medan det räcker med 50 % för kolera. Vad som gäller för Covid-19 vet den medicinska vetenskapen ännu inte.
Att i bridgelokalen tvingas att på nära avstånd umgås med ovaccinerade utgör en smittorisk, vilket kommer att hindra många medlemmar från att våga komma till klubben och spela bridge.
För att göra miljön i bridgelokalen så trygg som möjligt för klubbens medlemmar när det gäller spridning av Covid-19, bör därför styrelsen kräva att alla medlemmar som kommer till lokalen för att spela bridge är vaccinerade mot Covid-19.

Gävle den 23 juli 2021
Med vänlig hälsning
Rigmor Stain

Göran Ahl

Jag håller med Rigmor och tycker att man kan kräva att de som kommer och spelar ska ha två sprutor.
Göran Ahl

Siv Svensson

Jag anser också att man ska vara vaccinerad för att få spela. Har träffat flera spelare som inte kommer om det inte är vaccinationskrav.
Siv Svensson

Birgitta Gustafsson

Instämmer också. Krav på vaccination bör vara självklart. Sandvikens Bridgeklubb har det kravet på de som önskar spela.
Birgitta Gustafsson

Logga in för att kommentera