WBF-ordföranden vill ha ett mästerskap till Sverige

Bridgeförbundet firade 90 år.
Då passade WBF-ordföranden Jan Kamras på att göra ett kort besök på Bridgefestivalen innan avresan till JVM i Nederländerna.
– Jag skulle gärna se ett juniormästerskap i Sverige. Varför inte här i Örebro?

Det var några år sedan WBF-ordföranden Jan Kamras besökte Bridgefestivalen. 2018 valdes BK S:t Erik-spelaren, som är bosatt i Tel Aviv i Israel sedan många år men med sommarhus i Sverige, in som ordförande i det europeiska bridgeförbundet (EBL). Förra året var det dags att ta steget till världsbridgeförbundet (WBF) där han numera är president.

Under ett par dagar besökte Jan årets upplaga av festivalen.
– Det var fantastiskt att se alla dessa människor när jag kom in i spellokalen i morse. Just då var det alldeles knäpptyst och jag passade på att ta ett kort. Det är fantastiskt att se hur organisationen, antalet deltagare och alla olika tävlingar och hur bra allt fungerar, säger Kamras som förstås passade på att gratulera Svenska Bridgeförbundet och dess ordförande Martin Löfgren.
Förbundet firar nämligen 90 år i år.
– Förmodligen ett av världens äldsta nationella förbund, tror Kamras.
I pausen under tisdagsförmiddagens sidotävling i brons, festivalens största tävling och som i år lockade 382 par till start, bjöd förbundet på princesstårta.

– Jag gillar den stora spellokalen.
Spellokalen har i år dessutom utökats vilket blivit ett lyft för spelarna.
Jan Kamras sade redan i en intervju, som nybliven EBL-ordförande, under festivalen 2018, att han gärna såg ett större mästerskap i Sverige, men så har det inte blivit – än. 2004 hade Sverige ett mästerskap senast, samtidigt med Bridgefestivalen. Det visade sig inte vara ett lyckat koncept. Arrangemanget i Malmö gick med förlust.

– Örebro ligger kanske inte 100-procentigt rätt med tanke på kommunikationerna för utländska deltagare, men det är ju samma sak, ett par timmar med tåg, också på andra ställen.
Jan Kamras ser framför sig ett junior-VM som arrangeras i anslutning till Bridgefestivalen.
– Då skulle säkert många juniorer stanna kvar under festivalen och fortsätta spela, säger han.
Tyvärr kolliderade JVM med Bridgefestivalen detta år vilket gjort att antalet juniorspelare på festivalen varit lägre.
– Därför vore det bra om ett JVM kunde förläggas i Örebro. Då får festivalen ett uppsving.
Jag ska ha ett möte med Martin Löfgren och Suzanne Lemborn (verksamhetschef). Ett möte för att sondera terrängen.
2024 ska transnationella JVM för lag och par avgöras och 2025 JVM för lag. Två mästerskap, som enligt Jan Kamras, skulle kunna hamna i Sverige och Örebro.

Kamras har förståelse för att nationsförbund och arrangörer av festivaler varit och är missnöjda.
– WBF har kritiserats i flera olika sammanhang och det har inte alla gånger varit helt rättvist. WBF har inte haft ett bra rykte och relevansen har ifrågasatts av både förbund och spelare. Det vill vi ändra på. Ett sätt är ökad transparens framför allt internt. Jag försöker hela tiden kommunicera mycket. Arbetet går framåt tycker jag.
Men att olika mästerskap och festivaler kolliderar får vi leva med.
– Det är svårt att hitta arrangörer. Juni är upptaget för EM. Egentligen återstår bara ett par veckor i juli och första veckan i augusti där det går att lägga ett juniormästerskap.

Att hitta fasta spelorter och datum ser Kamras som ett alternativ.
– Men då bara för JEM. I ett världsmästerskap skulle det slå hårt mot länder som alltid får långt att åka. Dessutom ser nationsförbunden ett mästerskap som bra PR.

Just kostnader är något som WBF-ordförande vill hålla nere både för WBF:s egen del, men också för nationsförbunden.
– Vi har en tajt organisation där vi dragit ned på återkommande kostnader. WBF har till exempel bara 2,5 anställda som sköter kansli, it och kommunikation. De flesta möten hålls via Zoom.
– Sammantaget har detta gjort att vi kan satsa offensivt genom olika stödprogram. Vi kan hjälpa till att ge förutsättningar till förbunden i form av material och pengar i deras arbete. Vi har heller inte höjt startavgiften i mästerskapen på 30 år, säger Jan Kamras.

Sverige har genom åren nått fina framgångar på juniorsidan.
Och kanske är det Örebro som står som värdstad i något av de kommande årens juniormästerskap.

Samarbetspartners