Om Hovmantorps BK

Välkommen till den anrika Bridgeklubben i Hovmantorp.

Vi börjar med en tillbakablick hur det hela startade.
Historik över Hovmantorps Bridgeklubb
En berättelse om hur klubben startade och dess utveckling genom åren
från 1948 till 1968
Vi börjar med en avskrift av den historik som Börge Engerby skrev till
klubbens 20 års jubileum 1968
Enligt mänskligt mått är 20 år ingen ålder men förenings eller klubbmässigt är de första decennierna i en organisations verksamhet oftast de viktigaste inte enbart historiskt utan även rent verksamhetsmässigt brukar då dessa år oftast sätta den prägel som sedan förbliver bestående under den fortsatta verksamheten.
När det gäller Hovmantorps Bridgeklubb har kamratskapet inom klubben varit det som i första hand suttit i högsätet framför allt annat även om naturligtvis intresset och strävandena att utveckla bridgeintresset samtidigt haft sin givna plats.
Tack vare dessa egenskaper står klubben på sin tjugoårsdag lika stark som den var de närmaste åren efter starten.
Konkurrensen från TV, Bingo och övriga nöjestillfällen har icke kunnat bryta
intresset.
En återblick på verksamheten och med ledning av tillgängligt material säger
följande:
Att den första verksamheten upptogs av Rune Jansson, vilken vid denna tidpunkt inflyttat från Växjö och där deltagit i Växjö bridgeklubbs tränings och tävlingsbridge.
Han samlade en del intresserade på dåvarande Hotell Högafors (Den gula villan som ligger uppe på kullen vid dammen)för att eventuellt få tillstånd en bridgeklubb i Hovmantorp.
Bland dem som infunne sig från början vore bl.a Thore Mattson, Elis Mattsson, Roy Hovmalm, Valter Gill, Börge Engerby, Albin Karlsson,
Karl Eliasson, Olle Lindkvist jämte ytterligare någon vars namn fallit i glömska.
Man började med att spela under överinseende och instruktion av Jansson samt Bartels även denne från Växjö.
Även om icke någon direkt klubbildning förekom fungerade verksamheten som en
sådan. Jansson var den store ledaren.
1949 var emellertid intresset så stort att verksamheten måste ledas in i klubbfunktion och vid ett sammanträde den 8 mars 1949 valdes den första styrelsen som fick
följande utseende.
Ordf. Börge Engerby
Sekr. Edvin Wirkander
Kassör. Holger Konneus
Material. Olle Lindkvist
Övr. Åke Ågren
Revisorer. Ragnar Berg och Lars Widerström

Klubben beslutade taga namnet Hovmantorps Bridgeklubb och genom skriftliga inbjudningar m.m göra klubbens verksamhet känd bland ortens invånare.
Likaså beslutades att snarast inleda samarbete med klubbarna i Växjö, Alvesta, Lessebo och Emmaboda i och för tävlingsutbyte.
Sedan de första tävlingskontakterna tagits fick klubben intrycket av att träningen måste utökas utöver den ordinarie spelkvällen.
De första åren bedrevs därför en mycket intensiv hemmabridge.
Det var merendels omöjligt träffa en bridgespelare ute någon kväll ty alltid var det något 4 manna spel i något hem.

1950 upptogs frågan om anslutning till Sydöstra Sveriges Bridgeförbund och då denna anslutning förutsatte erläggandet av årsavgift
blev detta ärende föremål för en livlig debatt i styrelsen.
Man arbetade efter två förslag varav det ena var, att höja medlemsavgiften från 5 till 6 kr eller bordsavgiften från 50 till 60 öre,
Det senare förslaget vann då de förelades klubben.
På klubbens första årsmöte uppdrogs åt fruarna Greta Claesson och Ester Benne att ordna lekamlig spis vid en årsfest.
Denna avhölls i Klippans lokaler och blev sedan under några år samlingsplatsen för klubbens sammankomster.
Under detta årsmöte väcktes förslag om att inköpa ett tidur samt att finansiering skulle ske genom skramling.
Vidare föreslog Åke Ågren att straffpoäng skulle införas för överskriden tid samt felaktigt skrivna protokoll.
Samma år började klubben deltaga i SBF seriespel för 4 mannalag och klubben lät uppdraga åt Lars Widerström att fungera som tävlingsledare.

Spelkvällarna vore förlagda till Gustav Anderssons Cafe (Gert-Oves mitt emot fiket)och de trånga lokalerna medförde att man fick gruppindela
Klubben i ett A och ett B lag med skilda spelkvällar. Genom att många nya medlemmar tillkommit vid denna tidpunkt observerade styrelsen, att
B lagets träning måste förbättras och det uppdrogs åt Nils Ågren och Albin Karlsson, att fungera som tränare. Samtidigt beslutades, att inga andra än dessa båda från A laget skulle äga rätt att närvara.
Deltagandet i av andra klubbar anordnade partävlingar var vid denna tid mycket livlig från klubbens sida och de allra flesta paren vore intresserade av att representera klubben. Detta medförde vissa problem då som regel inte mer än två par inbjöds.
För att bringa rättvisa beslutades om vissa regler för representation vid partävlingar. Det par som låg bäst till de sista två månaderna skulle representera i första hand och om dessa avstod skulle därefter bäst placerade par tillfrågas.

1955 spelades första klubbmästerskapet och mästare blev paret Olle Lindkvist – Lars Widerström (dessa två spelade tillsammans i många år med stor framgång)

1960 tecknade sig klubben för en andel i det då nyuppförda Folkets Hus och har därefter haft sina spelkvällar och tävlingar förlagda dit.
Dessförinnan hade klubben Villa Bo som spellokal i några år

1966 inleddes ett närmare samarbete med klubben i Lessebo på så sätt att klubbarna alternerade med att arrangera den ordinarie spelkvällen i veckan eftersom deltagandet i Lessebo hade minskat. Tyvärr har intresset av någon anledning svalnat hos vår granne.
Förutom att klubben stått som arrangör för ett flertal barometertävlingar under årens lopp har klubben fått förtroendet svara för arrangörskapet i flera förbundstävlingar.
Vid många tävlingar har klubben hävdat sig väl såväl på hemmaplan som på bortaplan och till de mest framgångsrikaste kan utan tvekan räknas paret Åke och Mary Johansson.
Notabelt är att paret Engerby – Karlsson allt sedan starten på Högafors spelat tillsammans dock med undantag från de tillfällen då det enligt Calle Holst varit fråga om olympiad. Och det har det ju varit några stycken.
Ordförandeskapet inom klubben har innehafts i följande ordning.
Börge Engerby
Gösta Widerström
Åke Johansson
Lars – Gunnar Björn
Mary Johansson
Lars – Gunnar Björn
Många medlemmar från klubbens start har av skilda anledningar lämnat denna. Vid ett tillfälle som detta är det angeläget erinra om minnet av Edvin Wirkander, Oskar Jacobsson, Greta Claesson, Ingrid Hummel, Arvid Johansson och Åke Ågren vilka samtliga är borta för alltid och som under sin tid i klubben visat denna ett mycket stort intresse.
Då klubben nu firar sin 20 åriga tillvaro sker det med den förhoppningen, att klubben under ännu många år kommer att visa samma livaktighet som under de gångna åren och om möjligt gå mot en vidareutveckling medelst ökad nyrekrytering.
Lycka till
Börge Engerby

Klubbens fortsatta verksamhet har varit livaktig med många nybörjare kurser särskilt under åren 1968-1988 vilket innebar att spelkvällarna var välbesökta.
De nästkommande 20 åren minskade intresset men en ny tävlingsform
startade nämligen klubbmatcher mot Ingelstad som spelas två gånger om året.
Det firades 60 års jubileum på Korrö med middag och bridgespel för medlemmar och inbjudna gäster.

När vi nu firar 70 års jubileum är medlems antalet endast ett tjugotal och utan några spelare från Växjö vore det nog inget bridgespel i den anrika klubben.

Medlemskap

Medlemsavgiften är f.n. 440 kr/år 340 kr/år är avgift till Svenska Bridgeförbundet (FSB) och
Avgifterna betalas samlat in till FSB under juni-juli varje år.

Ändra personliga uppgifter

Klicka på Svensk Bridge i menyn (blå knapp). Där väljer Du Medlem och sedan Mina uppgifter (OBS Du måste vara inloggad).

## Lite Bilder från Korrö 2008 ##

##