Martin och Mats 2021 års veteranparmästare

Också alla klubbkval till finalen i DM Par Veteran fick i år inhiberas till följd av den synnerligen envetna covid-19-pandemin. Istället arrangerades en direktfinal på BBO, denna strålande soliga, men ack så kalla, andra lördag i maj.

Det är ju brukligt att försöka, med det stundom tvivelaktiga nöjet att, utse pretendenter till de pallen bland paren på startlinjen. Fjolårsmästarna, Filbyters Magnus Ekman-Håkan Lindblom tillhör definitivt kandidaterna, liksom 2017 års distriktsmästare, mixedparet Viveca Rappe-Jan-Erik Thomasson, också de Filbyter. Från Katrineholm så framgångsrika Christer Gällström-Allan Christensen, och varför inte Gnestas stoltheter Jan Geiborg-Jaan Heinlo. Störst favoritskap fick kanske ändå axlas av de för året nybakade veteranerna, om än alls inte samspelta, Martin Löfgren-Mats Sjöberg, Filbyter.

Kvickats ut ur startgrinden av de 24 paren kom Gösta Olavi-Per-Olof Andersson med 41 poäng av maximala 44 på ronden, tätt följda av Maud Kylinger-Eva Wilander på 39 och ett helt koppel av par med 35, bland andra de regerande distriktsmästarna Magnus Ekman-Håkan Lindblom.

Sture Mattsson-Olle Karlsson var ännu bättre poängplockare i rond 2 - oturligt nog för Marie Åfors-Göran Forss som mötte dem … 43-1 slutade det kalaset. Martin Löfgren-Mats Sjöberg tillsammans med Ingegärd Andersson-Kjell Helin delade rondsegern i den tredje ronden med 38, en poäng bättre än Kylinger-Wilander, som haft en ny kanonrond.

Precis som så ofta annars i DM-finaler skiftade ledningen ideliga under de inledande ronderna, vilket dock varken spelare eller tävlingsledning hade bevis för under tävlingen, eftersom ingen löpande totalställningen finns tillgänglig på BBO.

Efter 10 spelade brickor, medel 110, var ställningen i toppen:

1. 157 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson
2. 156 Maud Kylinger - Eva Wilander
3. 154 Martin Löfgren - Mats Sjöberg
154 Magnus Ekman - Håkan Lindblom
5. 147 Allan Christensen - Christer Gällström

Marie Åfors-Göran Forss vann den sjätte ronden på 41, ett par poäng före ett annat par som mycket väl skulle kunna blanda sig i toppstriden om allt stämmer för dem: Filbyters Krister Ekudd-Hans Velin.

Olavi-Andersson vann den sjunde ronden en handfull poäng före ledarparet, som drog ifrån en smula när såväl tvåan som trean hade en betydligt sämre rond. Kylinger-Wilander tog nästan full pott i den åttonde ronden och knappade in påtagligt på Rappe-Thomasson, trots att också de hade en god bit över medel på ronden.

Alla topparen hade en medioker nionde rond, vilket tryckte ihop startfältet betydligt, men med fortsatt samma kvartett i toppen som efter den knappa fjärdedelen av tävlingen avverkad. Olavi-Andersson gjorde ytterligare en rejäl framstöt via rondseger med 42 poäng i den nionde ronden, samtidigt som Agneta Nilsson-Ragnar Jansson närmat sig tätklungan genom ett jämnt tempo med en bit över medel i varje rond. En kanonrond närmast före lunch förde upp dem helt till topps, med en brickas marginal ned till den jagande klungan.

Ställning efter 22 spelade brickor, medel 242:

1. 317 Agneta Nilsson - Ragnar Jansson
2. 294 Magnus Ekman - Håkan Lindblom
3. 289 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson
289 Ingegärd Andersson - Kjell Hedin
5. 286 Martin Löfgren - Mats Sjöberg

Stärkta av lunchuppehållet vann Eva Antonsson-Hans Nyström den tolfte ronden och Christensen-Gällström den trettonde, i vilken ledarparet hade en katastrofrond och bara fick med sig nio poäng av de maximala 44. Nilsson-Jansson gav emellertid omgående svar på tal med en fin fjortonde rond och Rappe-Thomasson likaledes i den femtonde.

De regerande mästarna Ekman-Lindblom höll ett jämnt och tämligen högt tempo i ronderna efter lunch och med 12 brickor kvar att spela hade de lagt sig allra längst fram!

Topp-fem efter 34 brickor, medel 374:

1. 458 Magnus Ekman - Håkan Lindblom
2. 448 Martin Löfgren - Mats Sjöberg
3. 445 Allan Christensen - Christer Gällström
4. 440 Ingegärd Andersson - Kjell Hedin
5. 439 Agneta Nilsson - Ragnar Jansson

De båda tätparens artonden rond var helt lika, 25 poäng, medan Christensen-Gällströms var aningen sämre: 19 poäng. Samma hade också Andersson-Hedin, medan Nilsson-Jansson hade bästa scoren av alla i tätkvintetten: 35 poäng.

Christensen-Gällström fortsatte kräftgången i ronden därpå, medan ledarparet utökade sitt försprång till tvåan, men bara med en futtig poäng - båda hade klart över medel i den nittonde ronden. Andersson-Hedin hade ett par poäng över medel i ronden, medan Nilsson-Jansson prickade medel exakt.

Rond 20 såg inget av tätparen ha någon speciellt bra rond, men heller inte över sig dålig. Nilsson-Jansson var bäst av dem med 27 poäng, Andersson-Hedin sämst med bara åtta, medan övriga tre skrapade ihop 17 poäng vardera.

Sex brickor kvar att spela och således hög tid att sätta in spurten på bortre långsidan, i alla fall för dem som händelsevis tänkt sig vara med i medaljstriden. Varken Åfors-Forss eller Mattsson-Karlsson såg ut att ha något med den absoluta toppstriden att göra, men icke förty var det dessa båda som tog mest poäng i rond 21. Agneta Nilsson-Ragnar Jansson var bara halvannan poäng sämre med sin 37-poängsrond, något som på allvar förde dem in i diskussion om pallplatserna i årets veteranfinal.

Ekman-Lindblom och Löfgren-Sjöberg följdes åt, i det närmaste som siamesiska tvillingar på poängskördsfronten, rond efter rond. Så ock i den tjugoandra ronden, där de broderligt delade på rondsegern med 39 poäng och än en gång med Åfors-Forss i hasorna med 38.

Inför den allra sista ronden var ställningen i täten (medel 484):

1. 592 Magnus Ekman - Håkan Lindblom
2. 582 Agneta Nilsson - Ragnar Jansson
3. 581 Martin Löfgren - Mats Sjöberg
4. 571 Gunilla Hennings - Bo Ekelund
5. 538 Allan Christensen - Christer Gällström

Skulle Ekman-Lindblom upprepa sin seger från ifjol? Skulle Ragnar Jansson, som fyller 95 år i höst, få ståta som årets veteranmästare tillsammans med Agneta Nilsson? Eller skulle primäråret som veteran kröna Löfgren-Sjöberg med ett guld? Eller skulle det rent av bli Gunilla Hennings fjärde och Bo Ekelunds andra DM-seger i disciplinen; Gunillas första kom redan 1993!

Med bara 44 poäng att spela om var Christensen-Gällström helt chanslösa på guldet. Teoretiskt fanns en chans till medalj, men det krävde att alla tre paren före dem skulle ha i princip noll poäng på sista ronden. Emellertid gjorde de vad de kunde via en ren topp på sista rondens första bricka. Dock möte de inget av paren i täten, så att det kunde bli tal om dubbla poäng.

Full pott tog också Arne Klasén-Peter Kennerfalk - olyckligt nog råkade Nilsson-Jansson befinna sig vid just deras bord. Snacka om att vara på fel plats vid fel tillfälle! Hur gick det då för Ekman-Lindblom och Löfgren-Sjöberg, månntro? Naturligtvis, vad annars: samma inbördes poängskörd och därmed oförändrat avstånd sinsemellan.

Ställningen inför sista brickan:

1. 605 Magnus Ekman - Håkan Lindblom
2. 594 Martin Löfgren - Mats Sjöberg
3. 589 Gunilla Hennings - Bo Ekelund
4. 582 Agneta Nilsson - Ragnar Jansson
5. 560 Allan Christensen - Christer Gällström

Med bara 22 poäng kvar att spela om var det nu ställt bortom allt tvivel att fyra par hade att göra upp om tre medaljer. Spännande värre!

Agneta Nilsson-Ragnar Jansson följde dessvärre upp med ytterligare en katastrofbricka och fick enbart med sig 1 poäng på den. Varenda kotte i startfältet hade säkerligen unnat Agneta och Ragnar att få kliva upp på pallen efter deras fina insats i tävlingen ända fram till den sista ronden.

Gunilla Hennings-Bo Ekelund avslutade med 14 poäng av 22 möjliga. Det förde upp dem till slutnoteringen 603 poäng. Bronsmedaljen var säkrad, men det fanns ju ett hägrande silver i horisonten också! För det krävdes att Martin Löfgren-Mats Sjöberg inte skulle få med sig mer än åtta poäng på den 46:e och sista brickan i tävlingen.

Men vi ska inte gå händelserna i förväg, också guldstriden var långt ifrån avgjord! Ekman-Lindblom mötte Gnestas Jan Geiborg-Jaan Heinlo. 12 poäng på sista brickan skulle göra avståndet helt ointagligt för Löfgren-Sjöberg, men skörden blev blott 2 poäng och de regerande mästarna nådde slutnoteringen 607. Fjorton poäng, tre över medel, skulle räcka för Martin och Mats, som mötte Katrineholms Gösta Olavi-Per-Olof Andersson i slutronden.

Det blev hela 21 poäng, rondseger och därmed DM-guld i premiären som veteranpar!

Stort grattis till distriktsmästarna Martin Löfgren - Mats Sjöberg, som har tämligen gott om meriter på varsitt håll, men inte tillsammans! Snöpligt för fjolårssegrarna att falla på mållinjen efter att ha lett större delen av tävlingen, men icke desto mindre: grattis till silvermedaljen Magnus Ekman-Håkan Lindblom och till bronset gratulerar vi förstås också rutinerade veteranerna Gunilla Hennings-Bo Ekelund. Detta samtidigt som vi tycker inneligt synd om paret som faktiskt ”gjorde DM-finalen”: Agneta Nilsson-Ragnar Jansson, och som föll i den allra sista ronden!

Vi önskar SM-finalisterna (hur många det blir vet vi först i början av juni) lycka till!

Topp-tio, medel 506:

1. 615 Martin Löfgren - Mats Sjöberg, Filbyter Bridge
2. 607 Magnus Ekman - Håkan Lindblom, dito
3. 603 Gunilla Hennings - Bo Ekelund, dito
4. 583 Agneta Nilsson - Ragnar Jansson, Ljungsbro BK/Filbyter
5. 575 Allan Christensen - Christer Gällström, Katrineholms BA
6. 564 Marie Åfors - Göran Forss, Norrköpingsbridgen
7. 563 Peter Kennerfalk - Arne Klasén, Valdemarsvik/Nkpg
8. 542 Olle Karlsson - Sture Mattsson, Filbyter/Ljungsbro BK
9. 534 Viveca Rappe - Jan-Erik Thomasson, Filbyter Bridge
10. 525 Maud Kylinger - Eva Wilander, Filbyter/Ljungsbro BK

Fullständig resultatlista