Per-Inge Helmertz - Arne Jordestedt silvermedaljörer i EM Par Veteran

Europamästerskapen (EM) spelas i danska Herning 24 juni-4 juli. Det ska spelas lagdiscipliner för landslag i klasserna Open, Dam, Veteran och Mixed, men även ett s.k. öppet EM i parklasserna Mixed och Veteran, till vilket det är fri anmälan givet att man uppfyller kriterierna för respektive klass.

Öppen klass består av 30 lag och då alla ska mötas innebär det 29 ronder, där merparten av tävlingsdagarna består av tre ronder à 16 brickor. De övriga tre klasserna består av 20. 22 respektive 23 lag. varför den öppna klassen startar fyra dagar före de övriga. Parallellt under dessa fyra dagar genomförs det öppna EM:s bägge pardiscpliner - först kval och därefter finalspel (damklassen har dessutom en semifinal mellan kval och final).

Sveriges representation i EM Par Veteran bestod bland annat av Motala Bridgeallians Per-Inge Helmertz - Arne Jordestedt, som gick ut hårt genom att i den första av totalt nio kvalsegment – de åtta första om vardera 15 brickor, det nionde om 12 – notera sig för fantastiska 69.33 %. Det tempot blev förstås omöjligt att hålla över de 132 brickor kvalet omfattade, och efterhand som tävlingen fortskred kröp samtliga kombattanter en bit under 60 %. Kvalsegrade gjorde polska storspelarna Michal Kwiecien - Wlodzimierz Starkowski på 57.27 %, före israelerna Avi Kalish - Nir Grinberg (53.40 %), med Helmertz-Jordestedt på tredje, inte alltför långt efter med 52.65 %.

Av de totalt 22 startande veteranparen gick de tolv främsta till A-final, medan resterande tio fick puckla på varandra i B-finalen. En viss del av kvalresultatet fick paren ta med sig in i A-finalen, som bestod av fyra brickor mot varje annat par, uppdelade i två varv om vardera 22 brickor. Således 44 totalt. De våra klättrade en placering efter första rundans 16 brickor, men med klart under medel på de nästan fjorton fick de finna sig i att återta tredjeplatsen. En bra slutomgång på de avslutande fjorton brickorna, samtidigt som den tidigare tvåan hade katastrof, gjorde att Per-Inge och Arne kunde återta andraplatsen och därmed bärga ett EM-silver. Åt polackerna gick inget att göra, de vara hela fem procentenheter före i mål.

Stort grattis till Per-Inge och Arne för en mycket fin insats!

Slutresultat i A-finalen
Bulletiner med reportage m.m