Inga överraskningar i DM Lag semifinal

Det blev inga direkta överraskningar i semifinalerna av årets DM Lag. Alla de på förhand förväntade finalisterna klarade nålsögat i sina respektive semifinalheat.

ÖMBF önskar finalisterna lycka till och ser fram emot en spännande DM-final!

36 lag i de totalt fyra klubbkval som spelades under hösten 2022 var nytt deltagarrekord i modern tid av DM Lag. Av dessa gick som vanligt 20 vidare till semifinalspelet, den 28 januari, i vilket de hade att göra upp om de tio finalplatserna.

Semifinalspelet genomfördes på traditionellt sätt i fem heat om vardera fyra lag och där heatsegrarna och -tvåan går till final. Det blev inga direkta överraskningar i någon av semifinalerna, utan de förväntande finalkombattanterna har att göra upp om DM-titlar, plaketter och så förstås SM-semifinalplatser. Finalserien spelas lördagen den 11 februari (3 ronder) och lördag-söndag 4-5 mars (resterande 6 ronder) i Linköping.

Semifinalheat A
I semifinalheat A gjorde som väntat Team Zang processen kort med de övriga tre lagen i gruppen - slutnoteringen 55.42 VP av 60 möjliga talar sitt tydliga språk och var den högsta segrarpoängen bland samtliga semifinalheat.

Desto mer spännande blev det om den så hett eftertraktade andraplatsen, där till slut Överum, Fors gick segrande ur striden före Gnesta, Jaan.

Tabell Semifinalheat A

Semifinalheat B
Mixarna fick säkerligen en och annan att lite smått höja på ögonbrynen när de efter första halvlek i rond 1 ledde 19-15 mot heatets favoritlag Dyra Englund. Ingen trodde förstås på allvar att det nämnvärt skulle skaka de erfarna Dyra Englund-spelarna - och mycket riktigt vände de också matchen i andra halvlek.

Dyra Englunds slutnotering blev 54.68 VP. Med sig till DM-finalen får de Överum, Järneström, som noterade sig för 30.77 VP.

Tabell Semifinalheat B

Semifinalheat C
I semifinalheat C var de båda Linköpingslagen Lirarna och Vamos storfavoriter till att knipa de båda finalplatserna. Det inbördes mötet skedde redan i första ronden och Lirarna hade skaffat sig 20 imps försprång i halvtid. Vamos slog emellertid tillbaka - och det med besked - i andra halvan av matchen och gick segrande ur favoritderbyt med siffrorna 51-40.

När röken skingrats efter de tre ronderna stod det klart att de båda lagen höll för favorittrycket, med Vamos som gruppsegrare på 50.63 VP, klart distanserandes Lirarna på 35.07.

Tabell Semifinalheat C

Semifinalheat D
Nyköping, Lind och hemmalaget Peking fick axla favoritskapet i heat D, som spelades i Norrköping. Eva W ville dock ha ett ord med i laget och visade lejonklon då de i första ronden tog maximala 20-0 på Västervik, Örjan.

Emellertid blev både Lind och Peking för svåra att tas med i de båda återstående matcherna, varvid favoriterna höll för trycket, med Peking som gruppsegrare (48.25 VP) och Nyköping, Lind tvåa (37.68).

Tabell Semifinalheat D

Semifinalheat E
Heat E var det mest svårtippade av de fem semifinalheaten. Såväl Hot Iron som Muscle Leaf och Son of a Bridge var starka kandidater till finalplats. Hot Iron smidde medan järnet var varmt, 19.25-0-25 mot Gamleby i första ronden, och skaffade sig därmed ett bra utgångsläge inför mötet med de båda rivalerna. I samma rond möttes förstås Muscle Leaf och Son of a Bridge - det senare drog längst strået med 12.98-7.02.

Efter rond 2 hade Hot Iron fortsatt ett klart grepp om finalplatsen, trots förlusten mot Musle Leaf, nu blott 3 VP bakom. Muscle Leaf hade Gamleby kvar att möta medan Hot Iron skulle ta sig an ledarlaget. Med underläge 49-1 i halvtid försvann i praktiken Hot Irons chanser till avancemang och när slutsignal blåstes stod det klart att motståndarna vunnit med maximala 20 VP.

Son of a Bridge tog sig därmed till final genom att vinna grupp E på 51.80 VP och får med sig Muscle Leaf (32.42).

Tabell Semifinalheat E

Givar och imp-över-fältet
Givar och imp-över-fältet finns på respektive semifinals resultatsida.

Spelordning för DM-finalen
Spelordning m.m. för DM-finalen kommer att finnas på denna länk.