1951-1961


Enligt protokoll fört vid årsmötet 25 maj 1960 så valdes Lilly Andersson, Thorsten Asplund, Gottfrid Berglin, Anders Granath samt Åke Bergius till jubileumskommitté med anledning av förestående 10-årsjubileum. Det bestämdes 24 augusti 1960 att komittén skall svara för en särskild jubileumstävling enbart för klubbens medlemmar kommer till stånd vid tiden för klubbens 10-årsdag.

Detta skrevs inför klubbens 10-års jubileum:


Förlossningen av BK Hudik en tidig vårdag 1951 blev anledningen till en orolig tid i Hudiksvalls bridgehistoria. Dyningarna efter stormen kunde förmärkas många år efteråt men med glädje kan vi nu konstatera att bridge grannsämjan är den allra bästa, och att Sturm und Drang tidens hetsiga och obalanserade skärmytslingar nu har förbytts i gott samarbete. BK Hudik, vår kära klubb startade på dagen 10 år sedan d.v.s den 10 mars 1951. Det var en handfull avantgardister - 18 st - som slöt sig samman och bildade klubben. Den första styrelsen fick följande sammansättning. Granath, Bouvin, Röberg, Berglund och Myrgren. En förutsättning för att man skulle bilda en klubb var att man hade brickor, varför Åke Myrgren och Henry Forsmark under några korta sommarveckor förfärdigade 2 uppsättningar spelbrickor, vilka fortfarande är i mycket god kondition och hör och häpna - de är dem vi fortfarande använder i div.1 och div 2.


Man ville också förkovra sig bland de nya klubbmedlemmarna fanns en teoretiker, som med intresse och energi ville lära sig det senaste i teoriväg. Den jag tänker på är Sune Nilsson som med snaraste startade en bridgekurs som har gett bridgekunnande åt många av de nu aktiva spelarna. Det är så man skall arbeta inom en livaktig klubb. Man skall lära mer, stillestånd är tillbakagång.
På den tiden det begav sig var vår spellokal Turisten där dagens värdinna även såg till att vi fick de allra bästa smörgåsar till kaffet eller pilsnern. Något år passerade och styrelsen ändrade utseende och vi växte ur barnskorna och måste med sorg i hjärtat flytta till en större spellokal - Godtemplarhuset. Den unga klubben var okänd utåt och med avundsjuka ögon såg vi att den andra klubben fick inbjudningar på löpande band men vi fick snopet stanna hemma. Här måste göras något och vid pass 1954 arrangerade vi en barometer tävling - på den tiden var barometertävlingar en unik tilldragelse -. Tävlingen fick de amplaste lovord och så småningom fick vi även förtroendet att ordna en förbundstävling. BK Hudik var en accepterad klubb - vi var nöjda. Medlemstalet ökade och vi fick så småningom en liten spelarelit - E. Andersson, Å.Myrgren, J Tjäder, H Forsmark, S Nilsson, B.Wiklund vars prestationer märktes mer och mer. I klubbmatcherna kunde vi hävda oss bättre och vi kunde även mäta oss med vår grannklubb, och vid medio 50-talet var en av distriktets starkaste i klubbmatcher.



När man ser tillbaka på klubbens första stapplande steg och dagens klubb på över 70 medlemmar frapperas man framförallt över spelstandarden, som förbättrats mycket under dessa 10 år. Det är inte bara spelstyrkan utan även ekonomin som förbättrats. Klubbens ekonomi har inte varit det den är i dag om inte vi haft de erkänt skickliga kassörerna Röberg och Engström - förståndigt snåla men även mycket generösa. Vad sägs om dagens subventionerade tillställning. Dessutom har vi haft nyttig cirkulation bland styrelsemedlemmarna, vi har haft t.ex. haft följande ordföranden, Granath, Bouvin, Tjäder, Wimo, Hallström, Jansson. 7 st på 10 år eller i genomsnitt en på 1½ år, det är inte illa. Men det är inte bara styrelsen vi skall komma ihåg, för mycket arbete har nedlagts av utanför styrelsen stående medlemmar, jag tänker då på bl.a. Berlin och Asplund som med påhittighet och energi har varit styrelsens högra hand. Men en klubb är inte en klubb om inte det finns en duktig sekreterare och vi skall vara mycket tacksamma att styrelsen nu förfogar över en så samvetsgrann och drivande kraft som B.Engström.


Mem mest tacksam skall vi vara att pionjärårens entusiasm fortfarande finns kvar och att sammanhållningen mellan medlemmarna är den kamratliga och hjärtliga som den var på den tiden då det begav sig. Med detta får jag avsluta denna mycket korta resumé över en 10 årings levnad som hitintills har varit kort men intensiv.
Jag tycker att vi skall utbringa ett fyrfaldigt leve för vår klubb, leve BK Hudik … … …


Utdrag från styrelseberättelser mm.

1951-1952 - Bridgeklubben Hudik bildades den 10 mars 1951 av bridgespelare, som tyckte att deras klubb, Hudiksvalls Bridgeklubb, inte tillgodosåg deras tävlingsintresse. Under augusti 1951 skickade klubben in ansökan om medlemskap I SBF. Klubbens första KM vanns av Börje Wiklund och Erik Andersson. Hårfin blev poängskillnaden vid den första klubbmatchen mot moderklubben Hudiksvalls BK. Med sammanbitet lugn lyckades man hemföra segern med 3 644 -3 616. Vid klubbens första serietävling så blev två av klubbens stöttespelare segrare, Röberg-Bouvin. En ny tävling tillkom genom samarbete med Hudiksvalls BK, gällande Hudiksvallsmästerskapet. Tävlingen, i vilken 12 par från varje klubb deltog, spelades i två omgångar. Det första mästerskapet hemfördes till klubben av Egnell-Andersson. En nybörjarkurs anordnades efter Bridgeakademins metod. Intresset glädjande stort och inte mindre än 30 deltagare anmälde sig. Ett lotteri anordnas, omfattande 2.000 lotter, slutsåldes på rekordtid med ett gott överskott. Starten hade åtminstone blivit ekonomiskt lysande.

1952-1953 - Klubben har under säsongen avverkat sex officiella klubbmatcher, seger i en av två mot lokalkonkurrenten Hudiksvalls Bridgeklubb. Hudiksvallsmästerskapet vanns åter av ett par från BK Hudik, Forsmark - Gummesson, som också vann säsongens KM. Klubben vann Div. 3 norra efter en strålande insats. Klubbens finansiella ställning var synnerligen god.

1953-1954 - 16 nya medlemmar i klubben under året och därmed är medlemsantalet upp i 50. En tävling med barometer, den första i sitt slag för Hudiksvall, spelades den 6-7 mars på Stadshotellets festvåning med 32 deltagande par. Bland deltagarna märktes europamästaren Jan Wohlin, Stockholm, som slutade tvåa. Kval till div.2 mot Hofors slutade med en förlust med 58-78 efter 64 brickor. Törnkvist -Gummesson vann KM. Hudiksvallsmästerskapet arrangerades för tredje året, nu över fyra omgångar och nu vann Hudiksvalls BK för första gången. Sex klubbmatcher har spelats, tre vinster och tre förluster. Inventarier för cirka 700 kronor har införskaffats utan att behöva minska på kassan.


1954-1955 - Hudikbarometern anordnades den 22 och 23 januari med deltagande par från Stockholm i söder till Östersund i norr. Årets tävling blev en ännu större succé än den tidigare, icke minst tack vare Putte Kock, som vid den traditionella supén underhåll med sång och musik. Den 19 och 20 mars fick BK Hudik för första gången arrangera DM, 40 par deltog. 11 klubbmatcher spelades, sex vinster och fem förluster. Erik Wimo och Sune Nilsson vann KM.

1955-1956 - Någon styrelseberättelse finns inte att tillgå, men det framgår av protokoll t.ex. att årsmötet skulle hållas på Parkhyddan den 12 maj. Att klubben ska anordna sommarbridge, bordsavgift 2 kronor. Att sanktion för Hudik barometern skall ansökas för spel den 4-5 november. Att spelprogram fastställts. Åtminstone fem klubbmatcher har spelats, två mot Forsa, två mot Kungsklövern samt mot Ljusdal. Sven Jansson-John Gummesson vann KM, 20 par deltog. Enligt en adresslista från 1955 fanns det 34 ! bridgeklubbar i Gävleborg.

1956-1957 - Anslutningen till klubbens ordinarie spelkvällar har varit god, uppgång i medlemsantalet, vilket bådar gott för klubbens fortbestånd. Sven Jansson-John Gummesson vann åter KM, och då har John Gummesson har vunnit fyra av de sex KM som spelats. John vann också årets Gävleträffen tillsammans med B Andersson. BK Hudiks E Andersson-E Egnell segrade i Hudikmästerskapet.

1957-1958 - Herbert Johansson anmärkte på årsmötet att referat från ortspressen från klubbens tävlingar inte förekommit. Styrelsen rekommenderade sina medlemmar att i större utsträckning än tidigare ägna sig åt teoretiska studier i spelföring och budteknik. Ändock tycks spelstandarden vara på uppgående och anslutningen till klubbens spelkvällar har varit god. Klubben har arrangerat Hudikbarometern, kvartfinalen i SM-par och semifinalen i DM-par. Hudiksvallsmästerskapet blev det, som nu nästan är en tradition, en segrade från klubben. Årets segrare blev Kristoffersson-Berglin. God ekonomi vilket bl.a. har bidragit till att styrelsen funnit att subventionera supébiljetterna vid årsmötet. Finns ingen uppgift om vem som vann årets KM.

1958-1959 - Enligt inventarieförteckning den 3/1 1959 ägde klubben 408 kortlekar. På styrelsemötet den 7 januari 1959 informerade kassören att behållningen endast är 920 kronor, beroende på de stora kostnader som uppstått på grund av nyanskaffningar. Styrelsen beslutade dessutom att höja brandförsäkringen på klubbens material från 3 000 kronor till 5 000 kronor samt att bordsavgiften kommande höst höjs till tre kronor. Året har kännetecknats av ökad verksamhet, anslutningen till spelkvällarna varit mer än föregående år, spelstandarden tycks ha stigit och styrelsen rekommenderar spelarna att ytterligare förkovra sig i spelföring och budteknik. Klubben har arrangerat bl.a. Hudikbarometern, finalen för DM-par och Hudikmästerskapet. Bo och Erik Andersson vann årets KM, tvåa i DM-finalen för par samt vann årets Hudikmästerskap. Bo Andersson kom också tvåa tillsammans med Lilly Andersson i DM-mixed. Forsmark-Jansson vann Sundsvallsronden. Klubben hade betydligt bättre större framgångar än under förra spelåret. Sex klubbmatcher har spelats och klubben har vunnit samtliga.

1959-1960 - Även detta spelår har kännetecknats av ökad verksamhet inom klubben. Medlemsantalet 70 spelare gör BK Hudik till en av de största klubbarna inom Gävleborgs BF. Tyvärr tycks dock spelstandarden inte ha haft samma gynnsamma utveckling, däremot förefaller skillnaden mellan parens inbördes spelstyrka ha utjämnats, styrelsen rekommenderar medlemmarna att ytterligare bättra på sin spelföring och budteknik. Utbytet mot andra klubbar har under året haft ovanligt liten omfattning. Två klubbmatcher har spelats, båda resulterade i förlust. Årets KM hemfördes av paret Wixner-Tomassen

1960-1961 - Årets KM hemfördes av Ingvar Matsson-Sune Nilsson, vilka ökade på sina framgångar med att också vinna Hudikmästerskapet. Bo och Lilly Andersson klarade tredjeplatsen i DM-finalen för Mixed par. Utbyte med andra klubbar har nu minskat till endast en match som klubben vann. Den traditionella Hudikbarometern spelades med 36 par fördelade i två grupper, I den ena gruppen belade hemmaparet Bernt Engström-Lars-Göran Jonsson en tredjeplats.