Vill du lära dig att spela bridge?

Grattis! Att spela bridge är både roligt, socialt, och intellektuellt utmanande. På denna sida hittar du utbildningsmaterial och lathundar för att snabbt komma igång.

Vad är bridge? Den kortfattade varianten!

Bridge är ett kortspel för fyra personer. Spelarna som sitter mitt emot varandra bildar par och spelar tillsammans. Bridge spelas med en helt vanlig kortlek där alla 52 korten delas ut och varje spelare således får 13 kort. Det betyder att det finns totalt 13 stick att vinna för paren.

Varje spel (kallas giv) består av två moment. Det första momentet är att man har en budgivning där varje spelare i tur och ordning konkurrerar om att försöka bjuda högst. Den som bjuder högst vinner budgivningen och detta ligger då till grund för det andra momentet, själva spelet. Vanliga andra spel som liknar bridge i det här med att ha en budgivning är 4-mans-whist och plump.

Spelet går alltså ut på att, tillsammans med sin partner, ta det antal stick som man tidigare bjudit. Om man inte ”vann” budgivningen spelar man försvar och då försöker man givetvis se till att den andra sidan misslyckas med sin uppgift.

Man måste följa färg om man kan, och sticket vinns av den som lagt det högsta kortet på just det varvet.

Här finns en video med fyra unga killar som visar hur det går till.

Minibridge är en enklare variant av bridge för att snabbt komma igång med själva kortspelet.

Följande filer ger dig en snabb överblick på hur spelet fungerar, och är ett perfekt stöd för dig som vill börja spela hemma med familj eller vänner:
Minibridge (PDF)
Minibridge - tävling (PDF)

De går också att beställa i tryckt format från www.bridgeforlaget.se.

På YouTube under spellista ”Minibridge” finns några korta filmer som visar hur det går till: YouTube

Det finns även tekniska lösningar där man kan spela och träna på egen hand. En av dessa, är Synrey Bridge, som dessutom erbjuder båda varianterna av Minibridge enligt ovan.

Svenska bridgeförbundet har tagit fram två manualer för alla som vill börja spela på Synrey. Den första handlar om hur du får tag på appen och registrerar ett konto för att kunna spela. Den andra visar vilka möjligheter som erbjuds via appen och framförallt hur man kommer igång med Minibridge i sin enklaste form. Du finner de båda manualerna nedan, också de för nedladdning.

För den som vill gå vidare till riktig bridge när man känner att ”jag kan det här nu”, så finns en uppsjö av bridgekurser att välja bland. Frågor och funderingar kan skickas till kansliet@svenskbridge.se.

Lycka till!