Matchens giv - Semi - Segment 2/4

Att störa motståndarna i budgivningen så mycket det går och samtidigt ha respekt för röd zon är ibland en svår avvägning.

Här följer ett budläge från semifinalens andra segment i matchen mellan 55 med omnejd och Banjanas.

D109754
K73
K8
104
26
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
1 1
?
1Naturligt

Vad bjuder du som Syd? 1, 2 eller pass rent av?

Färger är bara för barn, resonerade Bengt Pålsson, och utan större respekt för zonförhållandena hoppade han till 2. Tandvattnet började rinna på Olle Wademark på Västs plats, som passade och höll tummarna för en UD av partnern. Mycket riktigt, balanseringsdubblingen kom som ett brev på posten.

kn104
Dkn1064
K9653
32
ED
E9532
EDkn8
D109754
K73
K8
104
EKkn86
98652
7
72
26
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Olle Wademark
Hans Olsson
Jan Selberg
Bengt Pålsson
1
2
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass

Med Nords kort talar mycket för att krypa ur 2, men att rädda partnern brukar sällan vara en god idé, ansåg Hans Olsson, och lät Syd spela 2. Den här gången hade inte en räddningsaktion varit någon succé, med lågfärgerna hos Öst, men möjligen hade någon bet kunnat räddas.

Motspelet var skoningslöst. Det blev rutersingel ut till ess och spelföraren avblockerade kungen. Öst fortsatte med hjärteress följt av hjärterdam. Spelföraren gladdes åt viss hjälp, men lyckan blev kortvarig. Efter att ha vunnit på hjärterkung fick det bli ruter mot bordet, men Väst stal och gav Öst en hjärterstöld. Spadervända gick till tia och knekt följt av hjärter till stöld av Syd. Spelföraren provade klöver till kung, men inte heller den färgen satt bra. Öst försåg sig med esset och inkasserade damen följt av knekt. Syd stal, men Väst kunde stjäla över och hämta hem E-K i spader. Syd fick sista sticket på sin sjätte trumf. Fem dubblade i blodig zon: -1400.

Vid det andra bordet öppnade Perry Sjöberg också med 1, men här klev Jan Andersson in med 1. Perry fick efter pass-pass chansen att balanseringsdubbla, vilket hade varit lyckosamt. När han istället bjöd 2 fick han spela det med två bet som resultat; Nord-Syd +200.

1600 sammanlagt gav Banjanas 17 imp och ett övertag i semifinalen.