I avsaknad av Bridgekontakt del 8

Rapport från Riksstämman

Hemma efter en lång helg med riksstämma och distriktstävlingsledare utbildning i medlemmarnas tjänst och för förbundets räkning.

Åke Lundberg ordf, i Ångermanlands distriktsförbund hämtade upp mig klockan 08:00 på fredagsmorgon och sedan bar det av till Örebro för att återkomma söndag klockan 20:30. Totalt åkte vi nästan 140 mil så vi hann även med flera trevliga ämnen att fördjupa oss i.

Programmet var tungt och packat Sleepy men intressant och lärande där vi kunde ta del av hur andra klubbar och distrikt arbetar men även beskriva hur vi själva lyckas och misslyckas med olika moment. Att vi arbetar med olika förutsättningar i landet blir väldigt uppenbart vid dessa möten.

I min roll som DTL (Distriktstävling ledare för Ångermanland) var det intressant att se vad min uppgift är att ansvara för. Här kommer jag efter att smält allt skicka ut information till distriktets tävlingsledare och kanske få igång ett eget forum inom distriktet. En sak är säker och det är att distriktet arbetar bra och i rätt riktning.
- Ett par exempel kan vara att när de som bor söder om Dalälven behöver åka några mil är det svårt för deras spelare, men vi skulle önska att alla våra spel låg inom dessa ”stenkast”. Surprised
- Startavgifter och ersättningar till funktionärer är som natt och dag, skillnaden ligger mellan 100 kronor för en vanlig bronstävling där vi tar 40 kronor. Vi bjuder på kaffe och te dom tar 20 kronor extra och vill du ha en smörgås till blir det 40 kronor ytterligare.
- En tävlingsledare kan för en bronstävling få ersättning många gånger vad vi i vår klubb ersätter med för att hjälpa spelarna och hos oss är det spelavgiften om du är ensam.
- Brickläggare och sekretariatet har ersättning på många klubbar dock inte hos oss. Här skulle troligen klubben rasa ihop utan dessa personer.

Utan frivilliga funktionärer kan inga tävlingar genomföras sedan ska naturligtvis det mesta bygga på ideell verksamhet men så ser inte alla klubbar i landet på saken. Clapping

Men vad vi är bra på och ligger bättre till än de flesta distrikt är antalet silvertävlingar och antalet spelare anmälda. Flera stora distrikt får ställa in på grund av för få anmälda. Har även svårt med deras distriktsfinaler.

Några egna anteckningar och funderingar (Protokollet kommer på spader)
Riksstämman
Var en lunta på 236 sidor som innehöll många detaljer bl.a. 20 motioner. För att nämna några saker som kanske intresserar er medlemmar:
- Hela tidigare styrelse har slutat utom Carl Ragnarsson och den nye ordförande Martin Löfgren kommer att få arbeta hårt kommande verksamhetsår. Ni har säkert följt debatten på forum som även har spårat ut ordentligt emellanåt. No
- Verksamhetsåret kommer att förlängas med två månader till den sista augusti. Det innebär bl.a. att medlemsavgiften inte hamnar mitt i festivalveckan utan en månad senare.
- Röstlängdsräkning kommer att gynna mindre distrikt.
- Även I-medlemskap förändrades till att man endast kan bli I-medlem en gång i sitt liv oavsett hur långt uppehåll man tar från bridgen.
-Medlemsavgiften, enligt styrelsens förslag, kommer att höjas med 50 kronor fr o m 2020-2021.
-Motion om att göra en utredning runt BIT-projektet avslogs.
-Motioner om att mixed klassen i internationella mästerskap ska likställas med övriga klasser gällande bidrag mm bifölls.
-Motion om att anställa en junioransvarig avslogs.
-Motioner om att varva SM-par damer och SM-par veteraner under Bridgefestivalen överläts till TK (Tävlingskommittén) att lösa.
-Motion om hur röstlängden skall tas fram bifölls.
Resterande finns att läsa i kommande protokoll.

Distriktsledarutbildning
Här handlade det om stort som smått med trevliga diskussioner med rätt så högt i tak. För alla tävlingsledare så kommer en digital distriktstävlingsledarpärm att finnas på hemsidan.
Som många känner till finns det en lagbok i bridge men det är långt ifrån alla regler som finns i den. En tävlingsledare bör även känna till det generella regelverket, tävlingsbestämmelser om allsvenskan och svenska mästerskap mm, mm. Relieved
Exempelvis om det i Lagboken (som förnyas vart 10 år) står en sak men i generella regelverket (som kan förnyas flera gånger under samma period) har det förändrats så gäller regelverket.
Sedan har även distrikten och klubbar möjlighet att besluta annat inom sitt område.
Exempelvis så kan en klubb själv avgöra på sina egna tävlingar om alertering ska gälla eller inte. Men då är det enbart på klubbens tävling och inte till exempel simultan som går i svenskans regi.
Nu vill jag betona för att undvika missförstånd att detta är inget förslag från mig att ta bort alertering.
Distriktstävlingsledare kan även justera hcp för en spelare om behovet skulle finnas nu tror jag inte det kanske är nödvändigt i vår klubb.
När skulle det kunna vara aktuellt, kanske när en duktig spelare återvänder till klubben efter 10 års uppehåll och blir I-medlem och går in på 52 i hcp men har spelstyrka runt 15 i hcp.
Mästarpoängs tabellerna kommer att förändras någon gång nästa år. Exempelvis så kommer inte par tävlingar upp till 50 par att ändras men därefter blir det en avtagande justering. Detta kommer bl.a. att förändra simultantävlingarna. 500 par som tidigare gav 1000 BP får då cirka 500 BP. Här har jag en egen uppfattning att det är helt rätt. Diskussionen var också om man skulle dra bort poäng retroaktivt men så blir det inte eftersom då skulle en del spelare tappa hjärter- och ruter nålen och den stormen önskar ingen. Att spela en simultantävling i en klubb med många nybörjare och få 75,00 % som vinnare. Detta kanske då ger en seger i hela landet och säg 450 par så blir det 900 bronspoäng. Det kanske skulle ta detta par två år att spela in annars. Men vilken nivå borde spelarna ligga på Även om det är roligt att vinna och kanske samla mästarpoäng så borde det kännas knepigt för de enskilda spelarna. Exempelvis så finns det spelare i vårat distrikt som på 12 månader endast i simultantävlingar fått ihop 1699 bronspoäng eller om ni vill en RUTERNÅL Surprised
Vi kan ta ett annat exempel på festivalen var det 525 par och vinnaren fick då 1050 bronspoäng, här handlar det om att hamna i rätt grupp och ha tur med vilka man möter.
Själv blev jag 24:a och fick 86 bronspoäng och jag kan inte påstå att vi inte hade tur. Normalt måste man vinna fyra tävlingar i Sollefteå en tisdag kväll för att få ihop lika många och då mot bättre motstånd.

Silver tävlingar kommer att ge mer i mästarpoäng om man spelar flera brickor. Så modellen som Ångermanland har beslutat om kommer att höja antalet silverpoäng.

ÅBF´s Årsmöte
Flöt lugnt och inga förändringar inträffade. Sollefteås motion gick igenom med bifall.
Distrikts nytt som inte har med årsmötet att göra är att division fyra blev inställt på grund av för få anmälda lag.
Ruter nålen har flyttats till den 17/11 dagen efter vårt jubileum.
Veteran DM har också tidigare lagts till den 11 januari 2020 i Sollefteå.
Nu närmast är det Dam DM som väntar och Sollefteå klubben är arrangör vi hoppas på minst 12 par som förra året.

Jubileumsveckan
Har nu sträckts ut till fika på måndagens och tisdagens tävling där styrelsen bjuder på fikabröd. Anmälningarna droppar in allt eftersom och även distriktets klubbar har börjat anmäla sig.
Par tävlingen under dagen kommer att fungera precis som en vanlig tävling med klubbens medlemmar och ni bestämmer själva vem ni vill spela med. Vi träffas alla redan klockan 14:00 i klubblokalen.

Övrigt av intresse
Personligen har jag nu fått möjlighet att ”lyxa” Party till tillvaron med bridge spel på vardagar och det var trevligt.
Men ser ingen direkt skillnad på måndagar och tisdagar förutom att det mörknar utanför lokalen. Spelarna är i princip de samma, kortleken har 52 kort och poängen hamnar både rätt och fel.
Nu senast så började klubben att dela ut start bongar som komplement till dessa trisslotter som har gett ett antal miljonärer i vår lilla stad Bigsmile . Kanske längre fram så kommer andra priser att komma upp på bordet det återstår att se.