Matchens giv - Omgång 4:2

Även i de bästa familjer

Fjärde omgångens andra halvlek var på det hela taget rätt händelselös. Det mesta handlade om en enda bricka men den blev desto mer dramatisk vid ett par av borden.

ED93
E85
K10983
10
kn85
D42
ED7
9643
K107642
K93
6
EK7
kn1076
kn542
Dkn852
15
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen

Slammen verkar inte alldeles lätt att bjuda – som det så ofta är när båda händerna är en bit bättre än minimum men inte så bra att det finns självklara skäl att ta initiativ. Men finalfältet gjorde bra ifrån sig på den fronten – bara ett av tio par stannade i utgång.

Mer överraskande är emellertid att 6 spader gick bet vid två av borden.

Spelföringen verkar enkel nog. Syd kommer in i första eller andra stick – i hjärter på bordet för att spara kungen eller annars på handen. Spaderess följer och Syd tar en andra rond om färgen sitter 2-1. Med 3-0-sitsen får Syd vänta med uttrumfningen för att inte ta onödiga risker. På klövertopparna sakar Syd en hjärter från bordet. Sedan tar han en låg klöverstöld, går till handen på hjärteress och stjäl tredje hjärtern högt. Efter spadermask över knekten är saken klar.

Hur kan någon i detta startfält gå bet?

Jag ser två inte orimliga möjligheter.

Den ena är ruterutspel till Östs dam och en andra ruter tillbaka. Visst kan Syd misstänka en utspelad singel och med normalsits i trumf har han råd att stjäla högt.

Den andra är att Syd gör misstaget att ta en utspelad hjärter på handen. Då blir det knepigt med förbindelserna i slutläget.


Visa alla…   |   Nyheter   |   Dag för dag   |   Matchens giv   |   Bridge-TV