Eva & Gerhard Skånska Mästare 2022-2023

Under söndagen spelades det Skånskt Mästerskap för Par i Mixed-klassen, som även är kval till SM-final i Mixed under Bridgefestivalen 2023. Tävlingen samlade 30 par, vilket även inkluderade 1½ par från Halland, som således inte deltog i det Skånska Mästerskapet, men väl i kvalet till SM. Tävlingen spelades på BK Bridgehusets/Skånes BFs lokaler i Malmö.

Bäst för dagen var det äkta paret Eva och Gerhard Erlandsson, representerandes LUCK i Lund, som därmed kan titulera sig Skånska Mästare 2022-2023!

På andra plats i tävlingen hittar vi Dan Andersson - Maria Andreasson som spelar för Munka Ljungby BS - Laholms BK (och deltar därför ej i DM, endast i SM-kvalet)

På tredje plats i tävlingen, silvermedaljörer i DM, finns Tatyana Trendafilova - Fredrik Jarlvik från Malmö BK

På fjärde plats i tävlingen, bronsmedaljörer i DM placerade sig Peder Nilsson - Karin Rosenkvist, Kristanstads BK.

Grattis alla! Det blir sannolikt tre par som går vidare till SM-final i Örebro 2023, men det kan bli fyra. Utfallet beror på antalet deltagare i de övriga distrikten och vi kommer att meddela berörda parter så snart vi vet säkert.

Reportage från tävlingen

Eva och Gerhard ansatte tonen direkt genom att efter två spelade ronder noteras för 69%. Ända fram till tävlingens sista omgång med 14 brickor kvar låg de stabilt runt 60-65%. Mot slutet tappade de något och det var då flera par som kämpade om segern!

Efter 52 spelade brickor och med endast en enda rond kvar, var det hela FEM par som hade chans att ta hem vinsten. Marginalen mellan ettan och femman inför sista ronden var endast 1,5 poäng, vilket motsvarar 0,11% - vilken kamp!

På näst sista brickan scorade Eva & Gerhard en medelbricka medan två av de andra kämpande paren hade 95-100% - nu låg de plötsligt bara trea. Men på tävlingens allra sista bricka fick de in en ensamtopp och kunde därmed återigen segla förbi i anda spår utvändigt för att ta hem guldet. Puh!

Vi pratade lite med Eva om vad de gjort bra under dagen som bidrog till segern. Ödmjuk som hon är förklarade hon att de nog inte gjort så mycket bra utan snarare att motståndarna gjorde fel mot dem. Nåja, det är alldeles säkert bara en del av sanningen. En stor del av bridgen går ju också ut på att agera på ett sådant sätt, att man får motståndarna att göra fel de kanske inte annars hade gjort. Vi ser ett exempel på det från tävlingen:

D10
8
KD10876
E762
kn6542
D65
E2
kn104
3
Ekn732
kn
KD9853
EK987
K1094
9543
31
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Gerhard
Nord
Eva
Syd
1
1
2
4
Pass
Pass
Pass

Först tjongade Eva in 4, trots tveksamt värde i , för att sätta press på motståndarna och inte avslöja vem som hade högsta kontraktet och/eller vilken anpassning som fanns eller inte fanns. 4 kunde kanske gå hem, kanske var det chanslöst, who knows?

Nord spelade ut sin 8 som gick till 5 och A, varpå Gerhard la 10 utan att tveka. Nu förleddes Syd möjligen att tro att det inte fanns något mer att hämta i den färgen utan fortsatte istället med . Gerhard var inte sen att utnyttja misstaget utan tog snabbt resten, för 88% på brickan.

Visst borde Syd kanske inse att det är något lurt på gång (var är K, 9 och 4?) - men i stridens hetta vid bordet är det lätt att missa att ta hänsyn till alla hackor. Det var helt enkelt vaket att lägga 10, vilket antagligen var en starkt bidragande orsak till den fina scoren.


Fullständiga resultat