Uppdatering covid-läget

Information m h t nya riktlinjer/restriktioner från 23 december.

Förbundet har tagit kontakt med flera smittskyddsenheter och -läkare under gårdagen och dagen. De svar vi fått har vi sammanfattat nedan i ”fråga-svar-form”.

Behöver vi ha minst 10 m2 per person?: Nej, inte om alla som kommer är fullvaccinerade. [Vår tolkning: om inte alla är fullvaccinerade bör man ha minst 10 m2 per person, vilket i praktiken omöjliggör live-spel].

Bör vi kräva vaccinationspass eller liknande?: Detta beror på hur väl man känner varandra. I en liten klubb där ”alla känner alla” och man har förtroende för att ingen ”fuskar” bör man kunna lita på att alla som kommer är vaccinerade. I en större klubb kan krav om vaccinationspass eller liknande vara motiverat.

Bör vi ta bridgekryssen i bruk igen?: Är en bra idé.

Övrig info: Det kan vara lämpligt att inte ordna bridgetävlingar med spelare man inte normalt umgås med på klubben. Dessutom måste man fortsätta vara mycket tydlig med att man absolut inte får komma till lokalen med minsta sjukdomssymptom eller om man tror sig ha umgåtts med någon som visat sig (kunna vara) smittad. Till sist måste klubben använda sitt sunda förnuft och överväga antal spelare mht till ventilation, total yta, etc, även om deltagarna är fullvaccinerade.

Om någon visar sig smittad: Info (t ex ett mail) bör ut till alla som deltagit i samma tävling(ar) som den smittade. Särskild hänsyn måste ges till spelare som har vistats inom 2 m från den smittade under minst 15 minuter. Instruktion till samtliga deltagare om att testa sig om a) man inte är fullvaccinerad eller b) uppvisar förkylnings- eller andra virusinfektionssymptom. Om sådant test är positvt ska klubben informeras om detta för att evt andra utsatta ska kunna informeras.

Observera: Info och riktlinjer är färskvara. Alla uppmanas att fortsätta noggrant följa nyhetsflödet. Det individuella ansvaret är fortsatt av största vikt!

SBF:s policy är att alla tävlingsarrangörer förutsätts följa myndigheternas riktlinjer.