Chairman's Cup Final

2021 års Chairman’s Cup-final är färdigspelad. Det blev en lika spännande match, som det på förhand hade tippats, och där lagen, med början i slutet av det tredje segmentet, turades om i ledning.

Så varför inte ånyo ta plats och denna gång följa med oss på den 64 brickor långa resan mot cuptiteln? Tag plats, så åker vi!

Upptakt

Kl 10.20

Med fem dagar fullspäckade med bridge i bagaget, ska Chairman’ Cup nu avgöras. Vilket av de båda finallagen, den svensk-sydafrikanska konstellationen i RSE eller de polska veteranerna i Poland Seniors, har mest vältränade sittmuskler (för sitta är ju vad man gör mest hela tiden i den här sporten)?

Det kan visa sig att bli den avgörande faktorn för vilket av dem som får titulera sig Chairman’s Cup-mästare anno 2021 när dagen är slut!

Som tidigare nämnts (i nyheten Chairman’s Cup - nu ska det avgöras!) har play-off-matchen om 3:e/4:e-plats cancellerats utifrån ett gemensamt önskemål från de båda lagen England Juniors Red och Denmark Mixed. Istället delar de broderligt på den gemensamma prissumman.

Slutresultat Final

Hemmalag … vs …
Bortalag
TOT Seg 1 Seg 2 Seg 3 Seg 4
RSE
Poland Seniors
116
95
19
22
2
35
67
27
28
11

Segment 1

Kl 12.35

I semifinalen fick Poland Seniors vid två tillfällen poängavdrag, totalt 6 imp, för långsamt spel. Det blev, tack och lov, ingen avgörande faktor i matchen mot England Juniors Red, eftersom seniorerna hade ett tämligen betryggande avstånd trots det. Låt oss hoppas att lagen klarar att hålla tempot uppe i finalen.

I vart fall blev dagens första segment det mest snabbspelade hittills, med en marginal på cirka 15 minuter till deadline. Omsättningen i segmentet blev låg, 41 relativt jämnt fördelade imp mellan de båda lagen. Poland Seniors vann en övertricksetta på första given, RSE tog in en zonstraff mer än motståndarna på den tredje till ledning 2-1.

Polackerna kontrade med 7 imp på de två brickor som följde, innan det, efter en likabricka, var dags för den enskilt största svingen i segmentet. Den gick i RSE:s favör via 4+1 vid ena bordet och missad utgång vid det andra; 10 imp till RSE och ledning 12-8.

Ytterligare tre likabrickor följde, sedan tillskansade sig Poland Seniors en ny övertricksimp, på vilket RSE raskt kontrade med nya sju imp. Med tre brickor kvar, ställning 19-9 till RSE.

Segmentets sista giv blev också den en likabricka, medan de två brickorna däremellan gick i polsk favör. På bricka 30 stannade Poland Seniors i 2NT för jämn hemgång, medan RSE bjöd utgång - dock utan framgång; 6 imp till Poland Seniors och reducering till 15-19.

Bricka 31. Nu var det polackernas tur att bjuda en utgång (4 på 5-2), där RSE stannade i delkontrakt (1NT). När utgången gick hem, kunde Poland Seniors notera 7 imp i pluskolumnen och efter avslutat segment ledning med 22-19.

48 givar återstår, andra segmentet startar 12.50.

Segment 2

Kl 15.15

Det här var onekligen likabrickornas segment - tio av de sexton brickorna var dött lopp! Det hindrade emellertid inte det ena laget från att samla på sig påtagligt fler imp än det andra på de övriga sex.

Fyra givar hann spelas innan första imp-utdelningen kom, en sexa till Poland Seniors, utökandes deras ledning till 19-28. Efter ytterligare tre likabrickor en etta, också den till polackerna; 19-29, och så en till sexa på bricka 27.

När fem brickor återstår att spela i segmentet står det fortfarande noll i RSE:s pluskolumn och polsk ledning 35-19. Den fjärde brickan från slutet: likabricka. Det är först på segmentets näst sista bricka som RSE kommer på papperet och då med en tvåa. De båda övriga av de avslutande brickorna gav de polska seniorerna en påspädning med 22 imp, så segmentet slutar 35-2.

Ställningen halvvägs är således 57-21 med Poland Seniors i ledning. Naturligtvis långt ifrån ointagligt för RSE, men ett bra tredje segment skulle gynna aktiekursen betydligt.

Dags att bänka sig för segment 3, som startar kl 16.00.

Segment 3

Kl 18.10

Om det förra segmentet hade en relativt låg omsättning, kan inte detsamma sägas om finalens tredje där de båda lagen tillsammans omsatte hela 94 imp, närmare 6 imp per bricka!

Segmentet inleds med 11 och 1 till Poland Seniors som drygar ut sin ledning till 69-21, innan RSE kontrar med med tre brickor som sammanlagt ger laget hela 31 imp. Ungefär halvvägs in segmentet har det svensk-sydafrikanska laget fått vittring på polackerna då underläget reducerats till 17 imp; 52-69.

En likabricka och en polsk etta senare strömmar nya friska imp in i deras kolumn, så när det återstår sex givar att spela har ledningen på nytt vuxit till över 30 imp; 83-52. RSE reducerar omgående brickan därpå, när Morath-Bjerregaard noterar sig för elva stick i 4, medan Poland Seniors försöker sig på 3NT med samma kort. Det går avgjort sämre. Sett ur den polske Nords synvinkel borde väl rimligen inte partnerns ombjudna femkorts spaderöppning kunna vara den svaga punkten i det kontraktet, eller?

RSE:s Noah Apteker visste svaret på den frågan. Så också spelförande Marek Blat när Noah halvannan minut senare inkasserat sina sex spader(!)stick för två straff och 11 imp in! Att spela ut från AKQJ108 var inte direkt dagens svåraste …

Med underläget reducerat till 20 imp vann Poland Seniors en övertricksimp på bricka 44, innan det ånyo trillade in välbehövliga imp till RSE i jakten på de bortflyende motståndarna. Anders Morath spelar 5 som Nord på ess-dam-åttonde till knekt-hacka. När ruterkung sitter i fläkten och spaderfärgen tia-nia-åtta-femte till kung-tredje kan lösas med två tapp, noterar Anders jämn hemgång, +600.

På parallellbordet blir rutern bara nämnd en enda gång, när Nord valde (kanske systemenligt var tvingad till?) att först visa sitt trestöd i spader. Ruter som trumf blev aldrig något alternativ, och i slutkontraktet 4 blev det för svårt att administrera allt, så spelföraren fick finna sig i en straff. 12 imp till RSE, betydligt närmare än på länge: 75-83.

(I exakt samma läge som den polske Nord, hade Morath ett bud i sin arsenal som visade minst sju ruter och tre spader, varvid Sven-Åke Bjerregaard valde rutern som trumf framför ett potentiellt svårhanterligt spaderkontrakt.)

Det dröjer inte längre än till brickan därpå, den 46:e i matchen, förrän RSE slår till igen. Eller snarare, det är Poland Seniors som ”slår till” Bjerregaard i 3, för att några minuter senare tvingas bokföra minus 730 och 11 imp i utkolumnen. Huruvida det var ett missförstånd mellan de polska spelarna förtäljer inte historien.

Därmed har RSE inte bara reducerat utan också klämt sig före Poland Seniors, med två brickor kvar. En likabricka följt av en tvåa till RSE avslutade ett synnerligen händelserikt segment, som gick i svensk-sydafrikansk riktning med 67-27 och där RSE med ett segment kvar att spela vänt 36 imps underläge till ledning med fyra; 88-84

Segmentet ger onekligen ett slags déjà vu från 2013 års final, också den med Morath-Bjerregaard involverade. Den gången underläge med 76-121 inför det sista segmentet mot italiensk-polska Brenno. CD-skivan med den italienska nationalsången var förberedd i CD-spelaren, redo inför kvällens prisutdelning i Conventum Arena. Men svensklaget ville annat, så det blev till att byta CD-skiva, när Morath-Bjerregaard & Johnny Östberg-Christer Bjäring visade sig ha vunnit sista segmentet med hela 74-1 (!). (Här finns det magiska segmentet från 2013.)

Kl 18.20 startar den spännande upplösningen av 2021 års Chairman’s Cup - den lär bli en rysare!

Segment 4

Kl 20.20

Kl 18.28, bricka 49 spelad vid båda borden. Likabricka, båda lagens Ö-V spelar 3NT med ett övertrick.

Kl 18.34, br 50. Båda lagen spelar ett spaderkontrakt på N-S, RSE delkontrakt och motståndarna utgång. Båda spelförarna får tio stick och Poland Seniors lika många imp. Ställning: RSE 88 - Poland Seniors 94.

Kl 18.42, br 51. Likabricka i en delis i klöver på Ö-V.

Kl 18.50, br 52. RSE reducerar med 1 imp, när 3 på N-S går en straff samtidigt som 3 som bjuds av andra bordets Ö-V går hem precis. Ställning: RSE 89 - Poland Seniors 94.

Kl 18.58, br 53. Polackerna är spelförare vid båda borden. Kwiecien får behålla 3 mot Morath-Bjerregaard. Fler än åtta stick kan han inte få ihop, en bet, och RSE +50. På parallellbordet är Aptekers en stund i 4 innan Marek Blat beslutar sig för att bjuda över med 5, som dubblas av pappa Apteker. En straff, +200 och 6 imp till RSE. Ställning: RSE 95 - Poland Seniors 94.

Kl 19.04, br 54. Starkowski-Kwiecien stannar i 3, med jämn hemgång. Far och son Apteker bjuder ett snäpp högre och tar även ett stick mer. 10 imp till RSE. Ställning: RSE 105 - Poland Seniors 94.

Kl 19.12, br 55. Starkowski-Kwiecien spelar 4X som Ö-V mot Morath-Bjerregaard. Försvaret gör inga missar och kontraktet går tre straff, RSE +800. På parallellbordet bjuder det polska N-S-paret Marek Blat-Piotr Bizon 4, som dubblas av Alon Apteker. Någon bet går emellertid inte att uppbringa, så N-S kan notera sig för +790 och en likabricka.

Kl 19.20, br 56. Båda bordens Ö-V spelar 3 med jämn hemgång. Ställningen oförändrad, RSE 105 - Poland Seniors 94.

Kl 19.23, br 57. Morath-Bjerregaard spelar 4 med ett övertrick, medan Blatt-Bizon försöker sig på 3NT på samma ledd, där man har dubbelhåll i den färg utspelaren klivit in med på tvåläget. Vad man däremot inte har är ruterhåll, och när Noah Apteker naturligt nog väljer att starta med den färgen från AKx och ser Alon markera positivt, har man snart inkasserat sex stick för två straff. 150+100 ger RSE nya 6 imp och laget börjar så smått dra ifrån. 111-94 när sju givar återstår.

Kl 19.27, br 58. Båda N-S-paren spelar 5 med elva stick efter att ha nosat på slam, men funnit att två ess saknas.

Kl 19.34, br 59. Såväl Morath-Bjerregaard som Blat-Bizon är i 4. Blat får med sig ett övertrick, till ställning RSE 111 - Poland Seniors 95.

Kl 19.40, br 60. N-S vid båda borden spelar 3NT, båda tar tolv stick.

Kl 19.48, br 61. Likabricka.

Kl 19.56, br 62. Poland Seniors blir spelförare vid båda borden och båda kontrakten går bet till en hundring vardera. 5 imp till RSE som med två brickor kvar leder med 116-95. Tiden börjar rinna ut för Poland Seniors

Kl 19.59, br 63. Starkowski-Kwiecien bjuder som Ö-V 7NT med hemgång mot Morath-Bjerregaard. Det var ingen svår slam att bjuda (det fanns femton stick!) och mycket riktigt kopierade Aptekers slutbudet. I praktiken är finalen därmed avgjord, då det ska mycket till för att sista brickan ska erbjuda möjlighet att scora de 22 imp Poland Seniors behöver för att gå förbi RSE.

Kl 20.07, br 64. Som väntat har tiden runnit ut för Poland Seniors och sista brickan blir en likabricka i 4 med tolv stick.

Vi har fått uppleva en mycket spännande match med oviss utgång in i det sista. Poland Seniors tog ledningen i det andra segmentet där de drog ifrån RSE, men det svensk-sydafrikanska laget slog tillbaka med besked i det tredje segmentet och gick in i det fjärde med knapp ledning. Polackerna tog tillbaka förarsätet en kort stund i det sista, relativt lågscorade (28-11) segmentet, innan RSE började segla ifrån till slutresultatet 116-95.

Stort grattis till RSE med Anders Morath-Sven Åke Bjerregaard, Alon och Noah Apteker samt Robert Stephen

Det är aldrig kul att förlora en final, allra helst en där inte speciellt många avgöranden hade behövts göras annorlunda för att utgången skulle ha kunna bli en annan.

Med det sagt, också ett grattis till de polska seniorerna i Poland Seniors som belade andraplatsen efter många fina insatser längs vägen, och som förlorade mot ett lag som på sluttampen visade sig vara bättre, om inte annat så för dagen.

I Poland Seniors spelade:
Victor Markowicz-Krzysztof Moszczyński, Włodzimierz Starkowski- Michał Kwiecień samt Piotr Bizoń-Marek Blat

Därmed stänger vi rapporteringen från årets Chairman’s Cup och hälsar alla välkomna tillbaka till 2022 års upplaga - då förhoppningsvis live igen!

Samarbetspartners