1NT ordnar sig alltid

Det brukar ju heta, att 3NT alltid ordnar sig. Ylva Strandberg har möjligen en egen devis: 1NT ordnar sig alltid!

Systrarna Ylva och Gudrun Strandberg gick till nattvila i ledning. En ensam topp på bricka 12 bidrog.

94
EK
K76542
E83
KD532
D43
E8
K65
kn1086
kn72
D109
Dkn10
E7
109865
kn3
9742
12
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Pia Olofsson
Ylva Strandberg
Agneta Svahn
Gudrun Strandberg
Pass
1NT
Pass
Pass
Pass

Här mötte systrarna Växjöbridgens Pia Olofsson–Agneta Svahn. Trots den anemiska ruterfärgen och semibalans drog Ylva igång med 1NT. Ingen hade något att tillägga.

Efter spaderkung ut och mer spader till esset kom avgörandet. Så länge som spelföraren löser rutern med ett tapp, vilket är naturligt med aktuell sits, måste Väst vända i klöver för att godspela Östs klöverkung. Pia räknade förstås inte med sexkorts ruter hos spelföraren och förståeligt vände hon i hjärter, vilket ser mer aptitligt ut än klövervända. Nu flöt Ylva ovanpå.

Efter att ha vunnit hjärtern på handen spelade hon ruter till dam och mer ruter till knekt, kung och ess. Hjärtertre från Öst ger motspelarna ett stick till, men det känns inte helt naturligt med kn-7 på bordet. Agneta hoppades istället på att få komma in i någon mjukfärg på slutet, så hon inkasserade spaderdam och spelade mer spader då Ylva sakade klöver båda gångerna. Spelföraren kunde begära resten.

Både Öst och Väst hade kunnat hålla kontraket i ett övertrick, men motspelet var svårbemästrat. Nu blev det istället två övertrick och en solotopp för systrarna Strandberg.

Vid många bord öppnade Nord med 1 för att sedan återbjuda 2 över Syds 1, något som sedan spelades med ett övertrick.

1NT ordnar sig alltid…

Samarbetspartners