Sista chansen

Nu är det en dag kvar av VM-kvalet. Öppen klass är klara för slutspel, de går för kvalseger imorgon så att de kan styra utvecklingen i slutspelet, snyggt!
I övriga klasser blir det oerhört spännande.
Damerna ligger på 5:e plats med 2 topp 8 möten kvar, Japan och Nederländerna.
Veteranerna har ca 7 vp upp till slutspelsplats och vi behöver ta många vp sista dagen för att gå förbi lagen med lättare motstånd. Det blir tufft, men vi minns Chennai 2015 och vet att ingenting är omöjligt.
Mixedlaget ligger dryga 4 vp efter, men möter lagen placerade på 20:e och 22:a plats imorgon, det bör gå vägen.

Dagens matcher:
Öppen klass hade kvalets bästa poängdag med 15.56 mot Chile, 17.85 mot Bangladesh och 17.97 mot England. Totalt 51.38 och en 2:a plats 0.69 vp efter USA 1. De som vinner kvalet får välja motståndare först samt även från vilken match man vill möta vinnaren i en semifinal. Det är en oerhört stor fördel och därmed två viktiga matcher kvar på söndagen.

Damerna spelade upp sig till 5:e plats genom att ta 13.75 mot USA2,
17.85 mot Nya Zeeland och 10.61 mot Frankrike. Totalt 42.61 över dagen och dryga 9 vp ned till 9:e lag. Vi fick spela på 2 par idag då Sanna förmodligen ätit något olämpligt och fick stanna kvar på hotellet för att kurera sig. Två svåra matcher kvar på söndagen, men det ska gå!

Veteranerna har en tuff uppgift om de ska klara slutspelsplats. Idag tog vi 10.31 mot USA1, 14.80 mot Japan och 10.0 mot Turkiet. Totalt 35.11 över dagen vilket räckte till en 9:e plats, med ca 7 vp upp till slutspelsplats. Det kan gå!
Efter TL och en poll fick vi ytterligare 6 imp i matchen mot Kina igår. Den bricka som diskuterades i forat som en bortspelad 3 NT analyserades korrekt av Per Ol-Mårs. De hade öppnat med 1 Ru 3+, men hade bara 2. Berik spelade på att förklaringen var korrekt och gick bet. Kapten Olle gjorde en genomgång av övriga brickor som paret spelat och då de mer än en gång avvikit från systemet samt en TL-poll till det fick vi 6 imp som var som att man spelade rätt i ca 60% av fallen med korrekt förklaring av budet som kunde vara 2-korts. Bra skött fall av TL rakt igenom.

Mixedlaget hade en tuff dag. Stämningen var på topp då det var Gudruns födelsedag. De började med att ta 9.69 mot Danmark sedan 1.56 mot Canada där Malin Helin inte mindre än 3 gånger fick springa ut och kräkas under matchen. Hon åt på samma restaurang som Sanna kvällen innan så man kan misstänka att det var roten till det onda. I sista matchen tog man 13.52 mot Canada och ligger på 9:e plats med dryga 4 vp upp till slutspelsplats, men med ett betydligt enklare motstånd än kringliggande lag så det bör gå vägen.

Morgondagens matcher:
Öppen klass: USA2, Kina. Nyström, Upmark har sovmorgon.
Dam: Japan, Nederländerna. Övelius, Clementsson har sovmorgon.
Veteran: Australien, USA2. Nilsland, Fallenius har sovmorgon.
Mixed: Egypten, Barbados Helin, Eriksson har sovmorgon.

Söndagens svenska BBO-matcher:
04.00 Australien, Veteran
04.00 Japan, Dam

Sista matcherna inte bestämda, de kommer att sända de mest spännande mötena i kampen om slutspelsplatserna.

Heja Sverige!