Damlandslaget till sommarens VM i Marrakech är uttaget

Sverige är regerande världsmästare i damklassen i bridge, och i sommar får vi chansen att försvara titeln i Marrakech.

I samråd med ordförande i Uttagningskommittén har följande par tagits ut till truppen som skall försvara VM-guldet.

Emma Övelius & Ida Grönkvist
Kathrine Bertheau & Sanna Clementsson
Louise Hallqvist & Ylva Johansson

Du som följt damtruppens framgångar i modern tid känner säkert igen de flesta spelarna sedan tidigare.

Kathrine är etta på världsrankingen för damer, och har spelat för landslaget i snart 20 år. Tidigare har hon spelat framförallt med Jessica Larsson, som dessvärre inte fanns tillgänglig för spel i år. Nu bildar hon par med Sanna, som trots sin unga ålder redan fått titeln World Grand Master som den yngsta damspelaren någonsin. Såväl Kathrine som Sanna var med och spelade hem guldmedaljerna 2019 och 2022.

Under EM förra sommaren spelade Ida och Emma i mixed-klassen, men nu är de tillbaka i damlandslaget. Emma har två VM-guld i damklassen i bagaget, Ida var med i Wuhan, men inte i Salsomaggiore. Hon har däremot otaliga medaljer från andra mästerskap. Även detta är en ny parkonstellation inför detta mästerskap.

Systrarna Louise och Ylva gjorde come back i landslaget efter en paus på runt 20 år, och även de har ett VM-guld att försvara! Systrarna levererade mycket stabila resultat såväl i VM som i EM förra året, och är oerhört samspelta.

De nykomponerade paren jobbar hårt på att fila till systemet och skapa sig samspelthet inför mästerskapet, men efter alla år av att ha spelat i samma lag och diskuterat brickor och budlägen så finns en imponerande samsyn kring odiskuterade lägen.

Sverige har världens bästa damlag - siktet är givetvis inställt på att ta det tredje raka VM-guldet.

Tittar vi på motståndet så är det framför allt Polen, USA och Kina som framstår som konkurrenter, men inga trupper har ännu presenterats från övriga deltagande länder.

VM spelas alltså i Marrakech, Marocko 20 augusti - 2 september.

Innan VM skall även nordiska mästerskapen spelas. Truppen till NM kommer att tas ut efter att utmaningsmatchen mot Öppna laget är färdigspelad.

Uppsala, 2023-01-31
Linnea Edlund
Kapten, damlandslaget