Nu byter vi lokal

Lennart Ersson och Jan-Håkan Andersson vann sista tävlingen före bytet av lokal.

Nästa gång BK Hudik spelar blir den 22 augusti, då i vår nya lokal på Rådhusgatan 10.
Men före det så ser många av oss fram emot bridgeveckan i Örebro. Där kan vi bland annat följa Erik Pettersson, Hans Bergvik, Thommy Malmström och Bengt Wimo i Chairmans Cup. Hans Bergvik och Thommy Malmström samt Lars-Göran Jonsson och Bengt Wimo som spelar den 28-29 juli SM Par Veteran. Jan-Håkan Andersson och Thomas Groth spelar semifinal i SM Par Open den 4 augusti. Förutom alla SM tävlingar finns det också 30 bronstävlingar och åtta silvertävlingar plus en del lagtävlingar att välja mellan.

Hans Bergvik hade dessa kort i tisdags och skulle spela ut mot 2.

43
E94
8643
Kkn72
16
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ö-V i zonen
Det enskilt viktigaste momentet på en bridgegiv är utspelet. Det kortet kan åstadkomma fler svingar än något annat. Hans valde att spela ut , vilket åstadkom en topp score. En tumregel kan vara att i låga kontrakt med lite information dra för sina honnörer, och i högre kontrakt vara mer defensiv i sitt utspel.
Det finns en del utspelsregler att hålla sig till så det fortsatta spelet blir enklare.
En utspelskonvention är 11-regeln vars syfte är att hjälpa partnern att se hur många kort utspelshanden har, eller kan ha, i färgen, och hur många högre kort spelföraren har i färgen. Namnet kommer av att utspelshandens partner genom att subtrahera det utspelade kortets valör från 11, vet hur många högre kort de tre andra händerna har. I vissa fall kan den informationen vara till stor hjälp.

K65
Ekn92
7
1
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Ingen i zonen

Säg att Väst spelar ut spader sju, bordet har K-6-5, och du som Öst har E-kn-9-2. Om Syd begär en hacka från bordet så kan du nöja dig med tvåan. 11-7=4, så det finns fyra kort som kan sticka spader sju hos Nord, Öst och Väst. Eftersom du överblickar alla dessa kort – bordet har ett högre, du själv tre – blir kontentan att Syd inte kan sticka spader sju – under förutsättning att utspelet är enligt 11-regeln. I det här fallet har Väst alltså D-10-8-7, eventuellt även fyran och/eller trean. I och med att Väst får vara inne, maskas spader kung ut omedelbart.
Om din partner spelar ut det lägsta kortet i färgen (tvåan, eller ett högre kort när du överblickar samtliga lägre kort) vet du att han har precis fyra kort i färgen. Om ett lägre kort saknas, har han fyra eller fem; och om två lägre saknas, har han fyra, fem eller sex kort. Det kan hjälpa dig att avgöra om du skall returnera utspelsfärgen eller skifta till en annan färg.