Essfråga

Per sänkte sitt handikapp mest i juni och Karl-Ivar och Christer vann triss 3.

Per Andersson sänkte sitt handikapp med 1.6 poäng under juni månad och blev därmed bäst i BK Hudik. Grunden lade Per efter fyra bra tävlingar i Skåne. Placering 1-2-3 och 4 med fyra olika partners. Bra gjort av Per.
12 par spelade gårdagens trisstävling, där Karl-Ivar Andersson och Christer Eriksson vann före Bo Hagström och Yngve Nilsson.

En bricka från igår med Ö/V kort var:

K4
EKkn
EK82
D975
EDkn753
654
D10
EK
22
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ö-V i zonen
Öst visar 20-21 hp och väst överför till 4 för att sen fråga efter ess med 4NT.
Då man förfogar över alla ess frågar man efter kungar med 5 NT. Nu när vet man att man har alla ess och kungar kan väst enkelt räkna till 13 spel och bjuda 7NT.
Blackwoods essfråga är så pass enkel att det är svårt att göra fel. För ett nybörjarpar passar det därför bra. Den passar även i ett sang kontrakt eftersom man där ändå inte har någon trumfkung eller trumfdam att bry sig om.
Konvention skapades på 1930-talet av Easley Blackwood och så här ser svaren ut efter essfrågan 4 NT:
5 = 0 eller 4 ess, 5 = 1 ess, 5 = 2 ess och 5 = 3 ess. På kungfrågan 5NT blir stegen lika.
Så budgivningen på brickan ovan kan tänkas gå så här enligt Blackwood:
Väst
Nord
Öst
Syd
2NT
Pass
4 1
Pass
4
Pass
4NT 2
Pass
5 3
Pass
5NT
Pass
6 4
Pass
7NT
1Överföring till spader
2Blackwood essfråga
3Två ess
4Tre kungar

Väst vet att man tillsammans har 37 eller 38 hp, så det kan fattas en kung, och skulle det var K som saknas så hänger storslammen på att den går att maska ut. Saknas en kung, men inte i spader så kan man åter igen räkna till 13 stick, men hur får man veta vilken kung som saknas?

Räddningen är en utveckling av Blackwoods essfråga, där man införde trumfkungen som ett femte ess. Benämns som Key Card Blackwood (KCB) där förändringen mot Blackwood är att 5 visar då 1 eller 5 nyckelkort.
Notera att vi talar om nyckelkort och att trumfkungen räknas in som ett femte nyckelkort likvärdigt med de fyra essen.
Då även trumfdamen är intressant att få reda på, så ersattes KCB senare av Roman Key Card Blackwood som är den vanligaste essfrågan idag.
På systemdeklarationer kan man läsa antingen RKCB 0314 eller 1430.
Med RKCB 0314 blir svarsstrukturen så att 5 visar 0 eller 3 nyckelkort. 5 visar 1 eller 4 nyckelkort. 5 2 (eller 5) nyckelkort utan trumfdamen och slutligen 5 som visar 2 (eller 5) nyckelkort med trumfdamen.
Med RKCB 1430 så ändras betydelsen av 5 och 5, så att 5 visar 1 eller 4 och 5 visar 3 eller 0.
Oavsett om man använder RKCB 0314 eller RKCB 1430 så ser fortsättningen likadan ut. Vilken av de två som är bäst kan diskuteras, det bästa är nog att använda båda beroende på om det är den starke eller den svage i paret som frågar. Men då måste man också införa en massa regler för hur man skall veta vem som är att betrakta som stark respektive svag, så enklast är att välja en av de två metoderna. Många IMP har förlorats av par där man är oeniga om vilken metod man använder.
Efter svaret 5 och 5 vet man om partnern har trumfdamen eller ej och kan gå vidare med kungfråga eller bjuda ett slutbud. Om däremot svaret är 5 eller 5 så kan man fråga en gång till för att få reda på trumfdamen. Reläbudet, budet just över svaret på 4NT, är alltid trumfdamfråga. Om svaret är 5 så är 5 trumfdamfråga och om svaret är 5 så är 5 trumfdamfråga.
När man svarar på trumfdamfråga gäller följande struktur:
Ingen trumfdam— bjud trumffärgen så billigt som möjligt. Om färgen för trumfdamfrågan är vår trumffärg passar man om man har det lägre antalet ess (dvs 0 eller 1), och höjer till lillslam i vår färg om man har det högre antalet ess (3 eller 4).
Trumfdam utan kungar i sidofärgerna — Bjud 5NT.
Trumfdam med en eller flera kungar i sidofärgerna — Bjud den närmsta färgen där man har en kung.

Efter svaret på 4NT kan man gå vidare med 5NT som kungfråga, men här kan det hända att man tänker fel och frågar efter kungar fastän man inte borde. För att det skall vara intressant med kungfråga måste man vara intresserad av storslam. Kungfrågan tar ju oss nämligen upp på 6-nivån så det går inte att stanna lägre än lillslam, och om vi ändå vet att vi saknar ett nyckelkort, så vet vi ju redan att vi kan inte spela hem storslam.
Dessutom är det så att kungfrågan 5NT inte bara borde ses som en kungfråga utan mer som en signal om att vi kan ha en storslam. Tänker man på det på det sättet så inser man att partnern då kan lägga på till storslam, oavsett hur många kungar han har, om han bara har något extra bra värde på handen. Kanske har han en eller ett par trumf mer än partnern kan förvänta sig, eller en stark och tät sidofärg som kan ge något extra stick.
Svar på kungfrågan är antingen att man visar antal kungar stegvis, eller bjuder kungarna nerifrån, så bjuder man 6 så kan man inte ha K.

Ett exempel

K10
kn8752
K97
Ekn2
7
EK95
ED
KD10973
Nord
Öst
Syd
Väst

Väst
Nord
Öst
Syd
Pass
1
Pass
2NT 1
Pass
4 2
Pass
4NT 3
Pass
5 4
Pass
5 5
Pass
Pass 6
Pass
1Stenberg
2Minimum
3RKCB 0314
41 eller fyra nyckelkort
5Har du trumfdamen
6Nej, och bara ett nyckelkort, inte 4

BK Hudik i HT