Juniorrapport från JSM-par

Helgens JSM-par blev trots onlinespel en mycket trevlig tillställning. Efter två dagars spel och 88 spelade brickor får vi efter ett avgörande på sista brickan gratulera Ivar Lichtenstein och Harry Hjorth Warlenius till segern. Även ett stort tack till Sigrid, Marie och Linnea för deras insatser!

Här kommer en typisk partävlingsbricka, är det värt att riskera kontraktet för ett övertrick?

8
EKkn10xx
xx
kn9x
kn10
Dx
Ex
D8xx
EKxxx
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Pass
Pass
1NT
Pass
4 1
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1Överföring till 4

Efter 8 i utspel enligt 10-12 täcktes T med damen. Jag vann med esset och kunde konstatera att vänstern spelat ut från en kortfärg.

Efter en snabb överblick ser det ut att vara tio stick då man efter uttrumfning kan ta ut J och senare saka en hjärter på K. Övertricket hänger då på att göra rätt i ruter. Alternativet är att försöka ställa klövern så man får två sak och inte behöver gissa i ruter. Problemet är att efter uttrumfning räcker inte ingångarna till när klövern sitter 4-2, därför krävs det att man tar ut J innan uttrumfning för att kunna använda Q som ingång för att stjäla en klöver. Vad händer om klövern sitter 5-1? Vänstern stjäl och alla chanser till övertrick är borta. Kontraktet ser t.o.m. ut att vara i fara. Det ser även ut som att en del kommer ha spelföringen på andra handen efter en svag tvåöppning. Sitter de paren i utgång? Blir det klöver ut även då?

Jag har en gång läst att Mike Lawrence hade ett liknande problem och att han då jämförde nöjet med att säkra övertricket gentemot frustrationen att gå en bet i kontraktet.

Så, säkerhetsbehandla eller inte?
Hela brickan hittar du här