Minibridge-Cup: Brainstorming med Medlemskommittén

MK har en idé, som kortfattat kan beskrivas som en rikstäckande tävling i minibridge. Förhoppningen är att hitta några hundra bridgespelare runt om i landet som kan ragga ihop 3 lagkamrater vardera, och lära dessa lagkamrater minibridge. På så vis kan vi förhoppningsvis nå många nya potentiella spelare som snabbt får se hur kul det är att tävla i kortspel, och i slutändan kanske ta steget hela vägen till riktig bridge.

Forumet har jag beskrivit idén lite mer ingående. Under söndag 24 november anordnades två videomöten där idén diskuterades vidare.

Ett stort tack till de som ställde upp - Jenny Evelius-Nohrén och Peter Swensson deltog på plats i Uppsala, Bertil G Johansson kopplade upp sig från Portugal, Janne Malmström klämde in deltagande innan sin ordinarie hjältearbete med juniorer hemma i Varberg, på kvällspasset deltog Björn Sörling, Göteborg, Calle Nauclér från Stockholm, och Linda Sandberg och Erik Sjöstrand från Skövde.

Presentation

I presentationen kan man läsa mer om frågeställningar och lite bakgrund till idén.

Presentation PDF-format | Presentation PPTX-format

Några exempel på frågor som diskuterades - observera att inget av detta är skrivet i sten, och kan komma att ändras innan idén blir verklighet!

Begrepp

Adepter - Lagmedlemmar som inte är etablerade bridgespelare. Man borde kunna få vara adept även som riktigt ny bridgespelare, om man inte lyckats samla några bronspoäng borde man kunna gå in som adept.

Mentor - En bridgespelare som blir kapten för ett lag i tävlingen. Att ha två mentorer per lag kan vara tillåtet, men en mentor kan bara spela för ett lag. Det är mentorn som ”raggar ihop” laget, och lär sina lagkamrater att spela.

Ambassadör - Förhoppningen är att hitta minst en ambassadör per distrikt. Det vore bra om förbundet kunde ordna en infoträff/seminarium för ambassadörerna, med lite utbildning kring hur man tar sig an nya spelare på ett pedagogiskt vis. Ambassadören kan sedan ordna regionala/lokala träffar där man inspirerar bridgespelare att bli mentorer och skapa egna lag. En ambassadör kan försöka para ihop mentorslösa adepter med adeptlösa mentorer.

Cupens format

Inte för många matcher som lagen binder upp sig till. Kanske 3, och sedan frivilliga regionala finaler över en helg, följt av en riksfinal, gärna i samband med ett annat bridgeevenemang.

Tävlingsmomentet kommer att behöva visst systemstöd, och utifrån detta får man hitta ett logistiskt hanterbart format.

Längden på matcherna: Två halvlekar på vardera ca en timme bedömdes vara lagom. Återstår att köra lite ”provmatcher” för att få fram ett lagom antal.

Varianter av poängberäkning - Att använda ”trappan” för att få utgångsbonusar känns mer intressant än att bara räkna stick. Alla var tämligen överens om att man kan skippa det här med olika poäng beroende på zon.

En egen mästarpoängklass för minibridge - Ja, det kan vara inspirerande att kunna följa sin utveckling - om detta är möjligt att få in relativt enkelt i IT-systemen.

Fortsatta aktiviteter för de som kommer igång med minibridgen - ordna klubbtävlingar/simultantävlingar för minibridge i par.

Marknadsföring

  • Marknadsföringen bör primärt rikta sig mot mentorerna
  • Skapa snygga ”annonser” som mentorerna kan dela via sina sociala medier för att ragga adepter bland sina bekanta
  • Synas i tidningen Bridge
  • Informera via hemsidan
  • Viktigt att projektet blir en snackis på klubbarna!

Idén har mottagits väl

Min generella uppfattning är att idén har mottagits positivt än så länge, och att vi nu ska försöka omsätta idén till verklighet! Vi hoppas på att i nästa steg kunna presentera någon slags tidsplan, sätta ihop en projektgrupp, undersöka förutsättningarna i IT-systemen, och börja bygga upp kontakten med ambassadörer ute i landet.

Har du också synpunkter på upplägg och idéer enligt ovan, så ge dig gärna in i forumtråden, eller hör av dig direkt till linnea.edlund@gmail.com

Men - för att detta projekt skall bli riktigt lyckat, så får vi inte glömma bort att det behövs hundratals mentorer - är du en av dem? Smile

Minibridge

Ladda gärna hem minibridge-materialet som finns idag - kanske kan du redan nu testa konceptet på familjen, kompisgänget, grannarna eller kollegorna?

Enkla varianten - Alla spelare berättar om hur många poäng de har. Spelaren med starkast hand väljer om man ska spela med eller utan trumf samt i vilken färg om det blir trumf (den får se partnerns fördelning, bildsidan nedåt).

Tävlingsvarianten” - Här lägger man också till ett enkelt budgivningsmoment. Den starkaste spelaren väljer nivå på kontraktet med hjälp av ”trappan”.

Linnea Edlund, för Medlemskommittén