2011-07-01 till 2012-06-30
Styrelsen har bestått av ordförande Britt-Marie Wahlgren, vice ordförande Ragnar Swahn, kassör Arne Edberg, sekreterare Göran Holmberg, ledamöter Lars Peter Grevillius, Ronny Terbrant, Christina Dahlberg-Norlin och Jan-Olof Vennerfors samt Göran Larsson som suppleant.
Antal medlemmar vid verksamhetsårets ingång: 222
Antal medlemmar vid verksamhetsårets utgång: 231
Av medlemmarna vid verksamhetsårets utgång var 179 ålderspensionärer.
Föreningen har numera även B-medlemskap och har 19 B-medlemmar varav 10 ålderspensionärer.
Under verksamhetsåret har styrelsen haft 12 protokollförda möten (inkl det konstituerande mötet).
Under verksamhetsåret har klubben haft 188 speltillfällen (föregående verksamhetsår 184) och 8 570 spel (föregående verksamhetsår 7 686 – en ökning med ca 11,5 %). Dessutom har det interna lagspelet renderat 280 spel.
Under verksamhetsåret har klubben betalat 22 750 kronor till Förbundet Svensk Bridge i spelavgifter.
Lerums Bridgeklubb är alltjämt den näst största klubben i Göteborgs Bridgeförbund.
Aktiviteter:
Måndagar: Under året har 48 speltillfällen samlat sammanlagt 3 604 spelare – ett deltagarsnitt på 75 spelare. Från början spelades alla måndagstävlingarna, som är partävlingar, med handikapp utom en i månaden, som spelades utan handikapp. Under året gjordes en förändring, och nu spelas varannan tävling med handikapp och varannan utan.
Tisdagar: Under året har 39 speltillfällen samlat sammanlagt 1 122 spelare – ett deltagarsnitt på 29 spelare. Man har spelat partävling, och från början spelades alla tisdagstävlingar utan handikapp utom en i månaden, då man spelat med handikapp. Det gjordes under året samma förändring som på måndagar, och nu spelas varannan tävling med handikapp och varannan utan. Denna förändring känns mycket lyckosam – speciellt för tisdagstävlingarna, som fått fler spelare.
Onsdagar: Under året har 43 speltillfällen samlat sammanlagt 2 194 spelare – ett deltagarsnitt på 51 spelare. Onsdagsspelet har under året ökat från att i början av verksamhetsåret samla 7 - 8 bord och i slutet av verksamhetsåret upp till 14 bord. Onsdagarna riktar sig till mindre rutinerade och det finns en jourhavande spelare på plats, vilket innebär att man kan komma utan partner. Detta är viktigt för medlemmar, som kommer direkt från bridgeskolan och ännu inte hittat någon fast partner. Som tidigare år är det en lite ”generösare” atmosfär på onsdagarna med bland annat lite längre rondtider och färre brickor.
Fredagar: Varje fredag spelas dagbridge. Fredagsbridgen har varit mycket uppskattad och många spelare från andra klubbar har anslutit. Fikastunden har varit lite längre, och det har till kaffet serverats hembakat bröd med smör och ost samt någon kaka för en billig peng.
Soppbridge: Soppbridgen en fredag i månaden har samlat 9 - 11 bord per gång.
Fredagarna har under året vid 48 speltillfällen haft sammanlagt 1 256 spelare – ett deltagarsnitt på 26 spelare.
Sommarbridge: Det har spelats sommarbridge varje måndagskväll. Det har då spelats partävling med handikapp, men ett pris utan handikapp har lagts till ordinarie prisbord. Dessa tävlingar har varit mycket populära och samlat upp till 23 bord. Det är i princip så många bord vi kan ta. 25 bord är absolut maximalt. Det har också spelats dagbridge varje fredag, och en gång i månaden har det varit dagbridge av karaktär ”soppbridge” men med sill och färsk potatis samt grill- och laxlunch i stället för soppa.
Stora städdagen: Före säsongsstart i augusti var det som vanligt storstädning i klubbens lokal och på området utanför lokalen. 20 medlemmar ställde upp och efter ett väl utfört arbete bjöd klubben traditionsenligt på mat och bridgetävling.
”Kräftpremiär”: Höstterminen startade som alltid sin ordinarie verksamhet med kräftbridge. Årets tävling samlade 28 spelare.
Höstfesten: I slutet av november arrangerades klubbens sedvanliga höstfest. I år kom 46 medlemmar, som bjöds på välkomstdrink med små petit-chouer som tilltugg. Maten bestod av vinmarinerad rostbiff och svartrökt bog med potatisgratäng och sallad. Till efterrätt bjöds på äppelpaj med vaniljvisp, som Lotta Åsberg lagat. Senare blev det kaffe och kaka, som Mavis Johnsson bakat. Man spelade en partävling med 22 brickor.
Prisbordet bestod i princip enbart av donerade priser; hemlagad glögg från Mavis och Stig, ostbrickor och kokboksställ från Lars-Erik, bröd från Britt-Marie och blommor från Rallar-Rosen.
Jultävlingarna: Sista veckan före jul anordnades ”jultävlingar”, och klubben bjöd som tidigare år på julbord och ett utökat prisbord alla tävlingsdagarna. Årets fyra jultävlingar samlade tillsammans 210 spelare.
Midsommarfest: Även i år anordnade klubben en tävling/fest på midsommarafton. 26 personer deltog och efter välkomstdrink och några ronder bridge bjöds det på sill och färskpotatis med sedvanliga tillbehör samt jordgubbar med glass och grädde. Tävlingsformen var som vanligt vid liknande tillfällen partävling med handikapp. I en senare paus serverades kaffe och kaka. Vädret tillät inte heller i år mat utomhus, men det påverkade inte stämningen. Vår revisor och allsångsledare Jan hade, sin vana trogen, tagit med gitarr och digra sånghäften. En mycket lyckad tillställning!
Bridgeresa till Berlin: Klubben anordnade 29 mars till 1 april en bridgeresa med buss till Berlin. Resan samlade ett 40-tal deltagare – varav några som inte spelade bridge. Jan-Olof Vennerfors framför allt – men även andra – la ner ett stort arbete för att arrangera denna allt igenom lyckade resa med bridge, sightseeing och fin gemenskap. Den mycket trevliga busschauffören bidrog stort till det lyckade arrangemanget. Två bridgetävlingar genomfördes. Vinnare första dagen blev Leif Norlin och Christina Dahlberg-Norlin med Hans Andréasson och Barbro Törnered på andraplats. Andra dagens tävling vanns av Göran Larsson och Ronny Terbrant med Britt-Marie Wahlgren och Inga-Britt Andréasson på andraplats.
Årets golfare i Lerums Bridgeklubb: Förra årets vinnare Mats Fagher anordnade årets tävling på sin hemmaklubb Stora Lundby GK. Tävlingen samlade 17 spelare och vanns mycket överlägset av Anders Våge, som även spelade till sig en handikappsänkning. Anders hade 69 slag netto. Han vann också det speciella scratchpriset på 79 slag brutto – endast 7 slag över banans par! På andra plats kom Leif Norlin med fina 71 slag och på tredje Lars-Gunnar Röök med 72 slag. Årets vinnare har nu uppdraget att arrangera nästa års tävling.
Arbetsgrupper: Klubbens administration och arbete sker genom klubbens olika arbetsgrupper.
Lokalgrupp: Roger Grund har varit ledare för denna grupp, som tar hand om all skötsel av vår lokal och vår närmiljö. Göran Holmberg har specialansvar för skötsel och justering av våra värmepumpar och kontakter med hyresvärden om dessa. Henrik Aronsson har även i år ansvarat för skötsel och planteringar i blomlådor utanför lokalen.
Städgrupp: Denna grupp tar hand om städningen av lokalen samt inköp av allt förbrukningsmaterial. Inga Elgquist ansvarade för gruppen fram till april, då Lotta Åsberg tog över ansvaret. De har till sin hjälp haft elva städlag (två personer i varje), som kontinuerligt sköter städningen av lokalen.
Caféverksamheten: Britt-Marie Wahlgren är ansvarig och verksamheten ger även fortsättningsvis ett bra ekonomiskt tillskott till föreningen. Till varje tävling finns kaffe och bulle till försäljning. På fredagarna finns även hembakat bröd, smör och ost.
Tävlingsgrupp: Ragnar Swahn och Lars-Peter Grevillius har varit ledare för denna grupp, som bl.a. ansvarat för spelschemat. De har till sin hjälp haft ett antal tävlingsledare. Tävlingsledarna har träffats och planerat tävlingsprogram mm. Eftersom klubbens verksamhet vuxit önskar gruppen fler tävlingsledare, och man letar efter medlemmar, som vill utbilda sig till tävlingsledare.
Brickläggningsgrupp: Denna grupp ansvarar för att det finns brickor lagda till alla våra tävlingar och att vårt material (spelkort, budlådor, bord mm) är fräscht. Bengt Elgquist ansvarade för gruppen fram till april, då Leif Norlin tog över ansvaret.
IT-grupp: Ronny Terbrant ansvarar för denna grupp samt för klubbens hemsida.
Bridgeskola: Mats Stefansson leder denna grupp och vi hade en nybörjarkurs med 23 deltagare under höstterminen. På grund av sjukdom har bridgeskolan legat nere under vårterminen, men den kommer igång igen efter sommaren med en nybörjarkurs. Då kommer Mats att leda den tillsammans med Leif Norlin.
Festkommitté: Styrelsen står som ansvarig för denna grupp, men många medlemmar hjälper till vid klubbens olika festarrangemang.
Bidragsansökningar: Britt-Marie Wahlgren ansvarar för detta, och klubben har av Lerums kommun under året erhållit verksamhets-, aktivitets- och lokalkostnadsbidrag för klubbens pensionärer med sammanlagt ca 51 000 kronor. Detta är utan tvivel ett mycket viktigt tillskott till klubbens kassa.
Medlemsansvarig: Christina Dahlberg-Norlin har detta ansvar. Hon skall se till att vi har en tillförlitlig medlemsförteckning med uppgift bl.a. om medlemmarnas födelsedata. Klubben uppvaktar när en medlem fyller 50 år, 75 år, 80 år, 85 år, 90 år, 95 år etc. Christina ansvarar för att ingen medlem glöms bort.
SISU: Samarbetet med SISU fortsätter. Bridgeskola och tävlingsledarutbildning och utvecklingsgrupper är några exempel på detta.
Ersättning till arbetande medlemmar: All verksamhet i klubben sköts ideellt! Inga kontantersättningar betalas ut för arbete inom föreningen! Detta är något som vi är mycket stolta över. Liksom föregående år lämnas en spelkupong för gratis spel vid någon av klubbens tävlingar till var och en efter tjänstgöring. Det betyder att, när man ex städat eller lagt brickor, så spelar man gratis nästa tävling på klubben. Klubbens motto för det ideella arbetet är: Alla är behövda – ingen är oumbärlig.
Kommittébridge: Alla ideellt arbetande bjuds dessutom en gång per termin på en speciell tävling en lördagskväll. Klubben bjuder då på spel, mat och ett utökat prisbord. Styrelsen vill på detta sätt premiera och uppmuntra det ideella arbetet. Denna tävling betraktas av många som en höjdpunkt på terminen. Höstens kommittébridge i oktober samlade 58 spelare och vårens kommittébridge i mars 48 spelare.
KM: Klubbmästerskapet arrangerades i år på annorlunda sätt än tidigare. För att få KM att inte bara vara en ”tisdagsaktivitet” utan bli en klubbaktivitet anordnades det i år på en lördag med start klockan 10. Arrangemanget samlade 40 spelare. Britt-Marie Wahlgren och Barbro Törnered avstod från att spela och tog hand om allt det praktiska såsom tävlingsledning, matlagning mm. Arrangemanget blev mycket uppskattat, och förmodligen blir det samma upplägg framöver. Klubbmästare blev Roger Grund och Bo Eklund, som fick var sitt spelkuponghäfte à 500 kronor samt vackra blombuketter sponsrade av Rallar-Rosen.
Silvertävlingar: Klubben har anordnat 2 silvertävlingar – oktobersilver och aprilsilver, som samlade 34 respektive 42 spelare.
Simultantävlingar: Klubben har under verksamhetsåret anordnat simultantävlingar – d.v.s. tävlingar som spelas samtidigt på andra klubbar inom förbundet och med en gemensam resultatlista.
BK Albrekts – vår vänklubb: Efter ett inlägg från Göran Holmberg på förbundets hemsida om höstens kommittébridge blev vi kontaktade av BK Albrekts i Varberg. Det resulterade i att styrelsen blev bjudna till Varberg för erfarenhetsutbyte och bridgespel. Vi bjöds också på mat. Det var en mycket givande dag, som visade oss på många likheter mellan klubbarna – och många olikheter. Vi beslutade att vi skulle bli vänklubbar och ha regelbunden kontakt för att lära av varandra och inspireras.
I slutet av april samlades ett tjugotal medlemmar från varje klubb i Lerum för spel, erfarenhetsutbyte och bridgespel. Då var det vår tur att bjuda, och vi bjöd på kaffe och smörgås när medlemmarna från BK Albrekts kom och på grill längre fram på dagen. Mia och Gunnar, som bor i närheten, hjälpte till för att få allt att fungera med maten. Det blev en mycket trevlig dag. Samarbetet har bl.a. resulterat i att vi i höst startar en lagstege en måndag i månaden. Planer finns också för gemensamma simultantävlingar.
Åsa/Frillesås BK: På förfrågan från några medlemmar från Åsa/Frillesås BK, som spelar mycket även i Lerum, anordnade vi i maj en heldag med spel och mat gemensamt för klubbarna. Det kom 58 spelare från klubbarna, och upplägget var ungefär som vid BK Albrekts besök; fika och smörgås klockan 11 och grill längre fram på dagen. Även denna dag fick vi hjälp av Mia och Gunnar.
Seriespel i Göteborgs Bridgeförbund:
Klubbens representationslag Lerum 1 bestående av Lars Wallin, Anders Ihalainen, Björn Johansson, Bo Eklund, Anders Wennerbeck, Anders Våge och Roger Grund har deltagit i:
allsvenskan division II, vilket resulterade i nedflyttning till division III
i Göteborgsligan där laget vann division IC
i Centrumserien Göteborg där laget blev 4:a i A-finalen
i DM lag där laget blev 2:a och fick spela semifinal till SM, där det däremot blev stopp.
Internt seriespel:
Det interna seriespelet samlade i år endast 10 lag, varför det inte gick att dela in i två klasser. Nio lag genomförde tävlingen. Detta upplägg har inte varit lyckat! Nästa år kommer seriespelet att ske på nytt sätt: Det kommer att spelas som lagstege med hcp en måndag i månaden efter modell från BK Albrekts.
Serien 2011-2012 vanns av lag Lerum 2 bestående av Bengt och Inga Elgquist samt Britt-Marie Wahlgren och Jan Ohlsson. Som tvåa kom lag Slam bestående av Lars Peter Grevillius och Ragnar Swahn samt Stig Johnson och Lennart Särnholm. Trea kom lag Alert bestående av Bengt Andersson och Jan-Olof Vennerfors samt Harald Pihlgren, Marie Myrhage och Ingemar Göransson.
Sponsor: Länsförsäkringar Bank/Fastighetsförmedling/Försäkring i Lerum är klubbens sponsor och ett sponsorbidrag lämnas med 6 000 kronor att användas till prisbord för en måndagstävling per termin. I vårt sponsoravtal ingår dessutom att Länsförsäkringar betalar 5 000 kronor till klubben, om deras fastighetsförmedling får ett uppdrag, som resulterar i en affär. Överenskommelsen är också att klubben bjuder alla spelare på kaffe och bulle under en vecka, när en sådan utbetalning skett. Under verksamhetsåret har några sådana utbetalningar gjorts, vilket klubben är mycket tacksam för.
Ekonomi:
Styrelsen hänvisar till resultat- och balansräkningar.
Stenkullen 2012-06-30
Britt-Marie Wahlgren
Ragnar Swahn
Arne Edberg
Lars-Peter Grevillius
Ronny Terbrant
Jan-Olof Vennerfors
Christina Dahlberg Norlin
Göran Holmberg