Juniorledarseminarium

I helgen hölls för tredje gången ett juniorledarseminarium för SBF:s medlemmar, denna gång i anknytning till TL-utbildningen på Scandic Väst i Örebro.
Seminariet hölls för de som bedriver eller vill påbörja någon form av juniorverksamhet, antingen på skola eller på den lokala bridgeklubben.
Totalt blev vi 16 personer efter att vi fått några sena anmälningar (samt t.o.m. lyckats värva en som egentligen skulle ha varit med på TL-utbildningen).

På seminariet började alla med att presentera vad som hände lokalt på respektive ort, och det var minst sagt imponerande att höra vilket engagemang alla deltagare lägger ner. Många var intresserade av att få in bridge i skolorna för att senare kunna få dem att komma till klubben.
Då handlar det om att övertala rektorn på någon av de lokala skolorna att exempelvis ha med bridge som elevens val. För dem som lyckades med det uppkom i flera fall det trevliga problemet att det ofta blev så många elever att det var svårt att hitta tillräckligt många bridgespelare som kunde hjälpa till att handleda.
Det är efter detta som det verkliga problemet börjar, nämligen att få ungdomarna till bridgeklubben. Detta känns som den i särklass tuffaste utmaningen när det kommer till juniorbridge. Många gillar vårt kortspel men det är ett väldigt stort steg att ta sig från bridge i skolan till bridge på klubben.

När alla hade redovisat sina verksamheter var det dags för Micke Melander att gå igenom det nya kursmaterialet som är utvecklat med större tillämpning på juniorer. Det består av en första kurs som endast går ut på att spela minibridge. Det är först i den andra kursen som man börjar med budgivningen, då enligt 5533. Detta kompletterades med en genomgång av hela juniorpärmen som är till som hjälp för alla som vill engagera sig med juniorbridge. Ta gärna en titt i pärmen.

Som avslutning på lördagen gästades vi av bridgeproffset Simon Ekenberg.
Simon inledde med att tala om hur han började spela bridge, upplevelserna kring det och vad som har fått honom att fastna för bridge. Därefter övergick han till att berätta om livet som bridgeproffs .
En väldigt viktig faktor som Simon tryckte på var rikslägret. Detta var bland det roligaste som junior och ett bra sätt att träffa andra bridgejuniorer. Om detta kan både Sanna Clementsson och undertecknad intyga, varför vi hoppas att alla som har juniorer i klubben verkligen erbjuder dem chansen att åka på såväl riksläger som JSM.

Det är dags att vi vänder på den negativa trend som vi har upplevt de senaste åren inom just juniorbridgen. Först ut är JSM + riksläger i Varberg i påsk där vi hoppas få se så många juniorer som möjligt. Alla är välkomna, nybörjare som världsmästare.

Slutligen ett stort tack till vår gäst Simon Ekenberg, JK-medlemmarna Sanna Clementsson och Micke Melander, samt alla våra fantastiska deltagare som gjorde att det blev ett mycket lyckat seminarium.

Lycka till med juniorrekryteringen!

/Linus Dahlström
Juniorkommittén