BK Albrekts i Varberg - Föregångsklubb för att locka unga

Att locka juniorer att börja spela bridge är inte alltid så lätt.
Men i Varberg har man lyckats bra i dubbel bemärkelse – både med bredd och spets.
SM-guldet för nybörjare hamnade till exempel hos ett par juniorspelare från BK Albrekt.

2017 utsågs Janne Malmström till årets klubbledare och på Riksstämman under hösten fick han också motta utmärkelsen.
I motiveringen kunde man bland annat läsa ”… extremt drivande för att utveckla rekryteringen av juniorer… man har bredden… samtidigt som spetsen finns där i form av representation i våra juniorlandslag…”

Sex av BK Albrekts juniorer har varit på plats under delar av Bridgefestivalen.
Ludvig Strannbjer Melin och Axel Selvén vann SM-par för nybörjare.
– Av honom har jag lärt mig allt och han har pushat mig för att komma vidare. Janne är en bra lärare och utan honom hade inte Varberg haft så starka juniorspelare, säger Axel Selvén och får medhåll av partnern Ludvig Strannbjer Melin.

Tillsammans med juniorerna Maya Lo Björk Heed, Andrea Nilsson, Isis och Tiger Lundqvist har Janne Malmström (i par med Ulf Persson) spelat Chairman´s Cup.
Dessa BK Albrekts juniorer representerar det svenska U16-landslaget som efter festivalen åker till JVM i Kina. Systrarna Isis och Tiger visade även upp sig på Bridgefestivalens första bronstävling (handikapp) genom att vinna densamma.
– Tanken med att spela Chairman´s har förstås varit att träna inför JVM, säger Janne Malmström som lägger ned otroligt mycket tid på bridgen och ungdomarna.
– Jag erbjuder mina tjänster att vara tillsammans med de svenska juniorerna.
Det gör Malmström genom att träna dem.
– Jag tränar tjejerna en till två gånger i veckan för att de ska bli så bra som möjligt. Många är bara på klubben och spelar. Nu träffas vi och går igenom någon teori eller spelar speciallagda brickor där jag suttit med hela tiden så att vi kunnat diskutera mycket.
– Det är roligt att få vara med och att jag tror att Janne tror att vi kan bli något, säger Maya Lo Björk Heed.
De är helt övertygade om att de inte skulle ha fått lika mycket stöd och support om de spelat för någon annan klubb.
– I Albrekts kommer det nya spelare och som junior är det roligare att spela med och mot andra juniorer än mot gamla tanter och farbröder, säger de.
Juniorträningen ligger i direkt anslutning till skolan.
– Många tävlingar är på kvällstid och slutar sent. Då blir det svårt med skolan, säger Malmström och fortsätter.
– Jag tror att träningen varit nyckeln jämfört med bara klubbspel. Det är få som läser böcker. Det här har varit jätteroligt och min förhoppning är att träna dem även i höst.

Janne Malmström kör på intet sätt något eget race utan har ett samarbete med landslagsledningen.
– Upplägget är förankrat och vi jobbar tillsammans, säger Malmström som har fler juniorer i träning än de sex som varit på festivalen i Örebro.
– Min förhoppning var väl att fler skulle vara här. Vi har sponsrat både resa och boende för de som ville åka hit, berättar 2017 års klubbledare från Varberg.