Juniorrapport: Bridge i skolan

Den svenska juniortruppen spelar inte bara själva utan jobbar också på att få fler att vilja lära sig bridge.

I Varberg har Lars-Anders Callenberg skapat ett projekt som förhoppningsvis skulle utöka juniorsidan. Idén var att lära ut bridge på våran gymnasieskola så det skulle vara lättåtkomligt att ta sig dit och väcka intresse för bridge bland ungdomar. Vi tre tyckte det var ett väldigt bra förslag och bestämde oss direkt för att hjälpa till. Antalet och begåvningen har varit hög och vem vet, kanske är det en ny Rimstedt som bridgevärlden snart ska få möta. Men hur gick vi tillväga?

Lars-Anders hade fått höra från några av hans elever att de fanns intresse av att lära sig bridge. Det snappade L-A upp direkt och kom på idén att lära ut bridge i skolan. När han frågade oss vad vi tyckte, var vi helt på den gröna sidan. Han kontaktade rektorn och han tyckte det också var en bra idé. Vi alla slutade tidigt på måndagar, så måndagar fick bli dagen för alla att samlas. Affischer och meddelanden på skolans plattform för information gavs ut och sedan var det dags. Första gången kom ca 30 personer som var intresserade, men efter ett par gånger så fastnade mellan 10-15 stycken. Nu har de flesta nya blivit medlemmar i Svenska Bridgeförbundet. De lär sig något nytt varje gång och vi hoppas att få med dem till nästa bridgeläger så att de får träffa fler juniorer.

Det har varit en utmaning och tagit mycket tid för oss som aldrig lärt oss spela minibridge och ännu mindre lärt ut. Det kan bli frustrerande när de inte förstår men väldigt roligt när de gör det. Det har varit givande. Samtidigt har det varit spännande och roligt att lära ut spelet till fler juniorer. Vi vill att bridgen ska fortsätta leva bland denna generationen och tyvärr finns det inte lika många aktiva juniorer som förr. De har varit väldigt duktiga och lärt sig snabbt. Detta har varit ett väldigt bra sätt att nå ut med bridgen till dagens ungdomar och vi hoppas någon kan få inspiration av det vi har gjort för att nå ut till nya juniorer.

Detta är bara början och vi hoppas att nå ut till fler ungdomar på vårt gymnasiet samtidigt som de nya juniorerna fortsätter att utvecklas.

//Andrea, Maya Lo, Isis