Forum » Tävlingsledare och domslut » Rättigheter när motståndare in kan förklara ett bud

Rättigheter när motståndare in kan förklara ett bud

9 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Stefan Ekman
Bild för Stefan Ekman
Rättigheter när motståndare in kan förklara ett bud

Säg att min partner öppnar 1NT och motståndare bjuder 2 klöver högfärgsfråga, nu spelar vi så att om 2 klöver inte lovar minst 4-4 i högfärgerna så betyder X att vi ville bjuda 2kl som typ stayman men har annan betydelse om budet lovar 4-4.

Nu kan inte partner till motståndaren komma ihåg/vet inte om budet verkligen lovar minst 4-4 och det ställer det lite för oss, vad gäller i detta läge?

Philip Berggren

Det enklaste ni kan göra är att ropa på tävlingsledaren. Eftersom partnern till den som avgivit budet inte kan förklara den överenskommelse som finns så gör TL enklast i att skicka vederbörande från bordet. Den som avgivit budet får då förklara budets innebörd (OBS inte vad han har utan bara hur de spelar!).

Vetskapen om att partnern inte minns överenskommelsen är OI för den felande sidan.

Henrik Johansson
Bild för Henrik Johansson

Det är skillnad på om man inte vet, eller om man inte kommer ihåg.

Om motståndaren inte vet på grund av att de inte diskuterat det, då har de ingen överenskommelse och då är det så mycket du kan få reda på.

Om motståndaren inte kommer ihåg vad de kommit överens om så gäller Philips recept.

Björn Ohlsson

N giv. 1 (slask)-(2). Vad betyder 2? Väst minns ej, utan lämnar bordet. Öst svarar . Väst kommer tillbaka och Syd dubblar. Väst frågar vad D betyder. Kan man svara: Om 2 visar +1 så är det UD av och om 2 visar så är det UD av eller kortare: UD av Östs färg.

/B

Stefan Ekman
Bild för Stefan Ekman

Du tog min följdfråga Smile

Henrik Johansson
Bild för Henrik Johansson

Tycker UD räcker gott som svar i det läget.

Björn Ohlsson

Om Syd bjuder 3 som hållfråga, skall det alerteras?

/B

Stefan Ekman
Bild för Stefan Ekman

Kan jag ge tillåtelse till den som bjudit att helt enkelt förklara budet och utan att det blir några problem med OI för dennes partner?

Philip Berggren

Resultatet vid ert bord påverkar resterande tävlingen så du kan naturligtvis inte i egenskap av deltagare ge just dina motståndare fördelar mot resten av fältet. Det ingår i spelet att komma ihåg hur man spelar då kan vi inte frångå det när vi känner för det.

Har inget direkt lagstöd nu såhär på jobbet men låter helt orimligt att man skulle få göra det. Kan omöjligt utgöra en tillåten upplysning enligt lag 16.

Logga in för att kommentera