Forum » Tävlingsledare och domslut » När är kortet spelat

När är kortet spelat

9 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Claes Lindh
När är kortet spelat

Spelföraren är i 3 NT och har på hand E,D,Kn,3 i klöver. utspel klöver 5 till bordet som har 2,4 och lägger 2 därefter påspel klöver 9. Spelföraren lägger klöver 3 och i samma moment (inga kort har vänts) ser han misstaget och spelar istället klöver Kn.

Joakim Nordlindh

Edit: hur tar man bort sitt inlägg?

Anders Eriksson

Lag 45C2: Spelföraren anses ha spelat ett kort från sin hand om det:
(a) Hålls med bildsidan uppåt och rör vid eller är nära att röra vid bordet,
eller (b) Hålls på ett sådant sätt att det framgår att det har spelats.

Rätt vanlig missuppfattning att man kan byta kort om man
fortfarande håller i det eller ingen efteråt lagt ett kort.
Lag 47 reglerar när ett kort får återtas men fallet
ovan (okoncentration) är inte tillåtet.

/anders

Thomas Ålander

Joakim Nordlindh skrev:


Edit: hur tar man bort sitt inlägg?

Redigera inlägget; ta bort det du vill ta bort.

Thomas Andersson
Bild för Thomas Andersson

Quote:


Lag 47 reglerar när ett kort får återtas men fallet
ovan (okoncentration) är inte tillåtet.

/anders

Syn! (okoncentration är inte orsaken - då hade inget bud/spel fått ändrats eftersom alla dylika fel beror åtminstone delvis på just okoncentration).

Anders Eriksson

Okej, får vi ta lag 47 också;
LAG 47 – ATT ÅTERTA ETT SPELAT KORT
A. För att utföra en korrigering
Ett kort som spelats får tas tillbaks, om det krävs för att ett fel ska kunna korrigeras (men en motspelares återtagna kort kan bli straffkort, se Lag 49).
B. För att korrigera ett otillåtet spel
Ett spelat kort får återtas för att korrigera ett otillåtet spel (för motspelarna, utom vad denna lag säger, se Lag 49). För samtidiga spel, se Lag 58.
C. För att ändra ett oavsiktligt angivande
Ett spelat kort får återtas och sättas tillbaks till handen utan ytterligare korrigering efter en tillåten ändring enligt Lag 45C4(b).
D. Efter en motståndares ändrade spel
Sedan en motståndare fått ändra sitt kort, får ett kort som spelats efter detta återtas och sättas tillbaks till handen utan ytterligare korrigering och ersättas med ett annat kort (Lag 16C och 62C2 kan gälla).
E. Ändrat spel efter felaktig information
1. Ett spel utom tur tas tillbaks utan ytterligare korrigering, om spelaren av en motståndare felaktigt upplystes om att det var spelarens tur att spela (se Lag 16C). Spelet får i detta fall inte godkännas av MTV, och Lag 63A1 gäller inte.
2. (a) En spelare får återta ett kort som spelats till följd av en felaktig förklaring av en motståndares bud eller spel och innan förklaringen rättats, utan ytterligare korrigering, men bara om inget kort spelats efteråt (se Lag 16C). Ett första utspel får inte återtas när träkarlen har visat något kort.
(b) När det är för sent att rätta ett spel enligt (a), kan tävlingsledaren utdela ett korrigerat resultat.
F. Annat återtagande
1. Ett kort kan återtas enligt Lag 53B.
2. Bortsett från vad denna lag säger, får ett spelat kort inte återtas.

Exempel på tillåtna fall kan vara när man inte följt färg men upptäcker det före revoken är etablerad, när en spelare före oss bytt ut sitt spelade kort i sticket, när vi underlåtit spela ett straffkort eller när vi spelat fel pga felaktig information från motståndarna. Vissa av fallen innebär en påföljd då visat kort kan bli straffkort (lag 49). Inget av det stämmer in på frågeställningen.

Lag 49 är när en motspelares kort visas.
Lag 53B utspel utom tur som inte godkändes då rätt spelare spelade ut.
Lag 58 när två spelare spelar ett kort samtidigt eller om råkar få med sig två kort när man spelar.
Lag 45C4(b) tar upp just detta med koncentration även om det gäller kort från träkarlen, skillnaden mellan felsägning och okoncentration kan vara svår att avgöra;
Spelföraren kan rätta ett oavsiktligt angivande av ett kort från träkarlen fram tills dess att nästa kort spelas från handen eller träkarlen. Ett angivande kan ändras efter en felsägning, men inte på grund av tappad koncentration eller ändrad avsikt. Om en motståndare, i rätt tur, spelat på ett kort som var regelrätt före ändringen, får den motståndaren återta sitt kort, sätta tillbaks det till sin hand, och ersätta det med ett annat kort (se Lag 47D och 16C1).

Sedan kan vi nämna lag 48A också ifall kortet tappades oavsiktligen;
LAG 48 – SPELFÖRARENS KORT VISAS
A. Spelföraren visar ett kort
En spelförare som visar ett kort blir inte föremål för några begränsningar (men se Lag 45C2), och inget av spelförarens eller träkarlens kort kan bli straffkort. Spelföraren behöver inte spela ett kort som tappats oavsiktligt.

Inget av det ovan är applicerbart i exemplet och då gäller 47F2, kortet får inte återtas.
Okoncentration är endast giltigt skäl om det ledde till ett fel som ska korrigeras enligt lagarna.
Annars gäller det gamla ordstävet: lagt kort ligger.

Tyvärr är det inte alltid som dylika fel beror på okoncentration.
Fusk kan också ligga bakom det hela, om det avslöjas kommer ytterligare lagar in.

Jan-Olof Hegethorn

En knepigare fråga:

Utspelshanden fibblar med sitt,sina utspelskort och jag som träkarl ser vad han gör och exponerar för mig. Är jag bara dött gods eller gäller exponeringen för mig som knappt får säga flasklock ens.

/janne

Anders Eriksson

Det är hur kortet hanteras gentemot motståndarna, träkarlen är nästan dött gods. Finns lite rättigheter hos träkarlen (lag 42&43) t.ex. fråga om spelföraren inte kunde följa färg, som kan förloras ifall träkarlen sett spelförarens kort (vilket i sig är ett lagbrott).
Fast hur man kan fibbla med ett kort så att det kan ses av träkarlen men inte motståndarna är tveksamt. Har spelföraren tappat kortet får det ju tas tillbaka oavsett (lag 48A ovan).

Oavsett allt ovan är vi nog rätt många som ändå låter spelföraren byta kort i den ursprungliga frågan. Moraliskt känns det rätt även om lagboken säger att motståndarna kan kalla på TL och kräva det ligger. Däremot om nästa spelare spelat inte godkänna det. Kan ju ha varit spelförarens avsikt att peta in en motståndare och när det blev fel motståndare ändrar hen sig.
Detta kan ju vara fallet i inledande exemplet ovan, spelföraren förväntade sig ett högt kort eller stöld (fast inte i NT) från vänster och hade därför redan greppet det lilla kortet.
När man inte var med på vad som verkligen hände blev det dumt och man vill ändra.
Alternativt att man initialt vill hålla upp för att spara två håll i färgen men ändrar sig (inte tillåtet).

Jan Eric Larsson
Bild för Jan Eric Larsson

Låt oss sammanfatta reglerna för när ett kort är spelat.

Notera att det är tre helt olika regler för motståndarna, spelföraren och träkarlen.

En motspelares kort måste spelas om det hålls så att partner kan se dess bildsida. Träkarlen och spelföraren är ”dött gods” i detta fall. Motspelaren kan inte ändra sig. Visat kort är spelat kort här.

Spelföraren har spelat ett kort när han lagt det på bordet, håller det så att det rör vid bordet eller håller det så att det framgår att det är spelat (TL avgör det sistnämnda). Spelföraren kan inte heller ändra sig. Lagt kort ligger. Har han greppat fel kort (men inte gjort revoke) får han ändå inte ändra sig.

Ett kort är spelat från träkarlen när spelföraren nämner det. Här kan spelföraren ändra sig om han säger fel, men inte om han tänker fel (TL avgör). Sagt kort ligger alltså inte alltid.

Det spelar ingen roll om nästa spelare har spelat på.

Alla spelare borde lära sig att det är tre olika regler som styr när ett kort är spelat.

Logga in för att kommentera