Forum » Ruter och Bridgemate » Individuell barometer

Individuell barometer

8 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Peter Nohrén
Individuell barometer

Individuell barometer, 30 spelare, 32 brickor, 2brickors-ronder.
Ett antal spelare kom att spela igen med partner de redan spelat med under tävlingen, är det en bugg i Ruter eller bör det bli så?

Tomas Brenning

Bör och bör…

Om du tittar i boken Tävlingsledaren, sida 360-363, ser du att det finns individuella barometrar för jämnt antal spelare och en mer än jämnt antal spelare. Nu talar vi om officiellt sanktionerade flyttscheman.

Sedan kom Norska Bridgeförbundet, men det är inte lätt att veta eftersom det inte står något i Ruter om det. I NBF:s klubbar är det vanligare att spela individuell tävlingen. Föregångaren till Ruter i Norge heter BK2000. För att i det programmet tillmötesgå önskemålen om att spela individuell barometer med alla möjliga spelarantal tillverkade författaren till BK2000 några flyttscheman även för två och tre blindspelare. Alltså införde jag deras flyttscheman och tänkte inte närmare över kvaliteten.

Jag har fått muntlig förklaring från NBF att ingen som helst vetenskap ligger bakom de nya spelarantalen. Det enda jag har hört, men det rör främst blindronder, är att man över en normal kvällstävlingen (ca 12-13 ronder) inte ska få flera blindronder. Min gissning är att detsamma gäller även för spel med samma partner.

Ändringsloggen från version 4.6, 2 dec 2012, ser ut så här:

FLYTTSCHEMA - INDIVIDUELL BAROMETER

För individuella tävlingar har boken Tävlingsledaren endast täckt jämna bord samt jämna bord plus en spelare. I den nya versionen av Ruter finns nya individuella flyttscheman för två respektive tre extra spelare.

Mer än en spelare kommer att ha frirond varje rond. Det betyder också att ifall samtliga ronder i flyttschemat spelas kommer alla spelarna ha mer än en frirond.

Spelarnumren är tilldelade på sådant vis att frironderna är jämnt spridda över tiden. Det gör att om 30 spelare vill spela 10 ronder kommer varje spelare att ha högst 1 frirond eftersom den andra frironden skulle ha kommit ungefär 15 ronder efter den första.

De ursprungliga flyttschemana tillsammans med de nya täcker nu upp till 54 spelare.

Johan Nilsson

Tomas Brenning skrev:

De ursprungliga flyttschemana tillsammans med de nya täcker nu upp till 54 spelare.

Perfekt!

Peter Nohrén

Ok, tack för svaret – då vet jag.

Tomas Brenning

Svenska Bridgeförbundet har sedan sist fått in ytterligare ett supportärende, denna gång för 18 spelare, 12 ronder, där samtliga par spelar med samma partner i rond 10-12 som i rond 1-3. Återigen är det flyttschemat från Norska Bridgeförbundet som spökar.

Tänk er en Oändlig Howell (barometer) i partävling. Då har man ett sittepar medan de övriga vandrar runt i lokalen och följer närmast lägre parnummer. Mekaniken kring ett sittepar och ett vändbord gör att alla får spela med alla.

Ett individuellt flyttschema skulle kunna liknas vid en Oändlig Howell, där N-S är ett ”bord” och Ö-V också är ett ”bord”. Vid en stillasittande spelare fungerar detta alldeles utmärkt medan övriga spelare springer runt som yra höns i lokalen.

Gå nu tillbaka till Oändlig Howell för partävling. Om man i stället kommer på den lysande idén att ha två sittepar kommer flyttschemat att leda till att i rond = (antal par) / 2 kommer paren stöta på par de redan har mött. Av denna anledning har Ruter två speciella Oändliga Howell för partävling, ett med tre sittepar och ett med fem.

Tillbaka till individuell tävling. Tyvärr är detta exakt vad som har hänt med de norska flyttscheman. Med två blindspelare (=sittespelare) har Oändlig Howell tillämpats, och då säger matematiken att det är omöjligt att skapa ett flyttschema utan att spela med samma partner.

Jag kommer att undersöka detta närmare inför nästa version av Ruter. Det är möjligt att lösningen ligger i att utöver de två blindspelarna också ha en riktig sittespelare som aldrig får någon blindrond. Då borde man rimligen kunna tillverka ett flyttschema där man får olika partners hela tiden. Hur det blir med balansen och motståndarna får jag fundera mer över.

Jag kommer att felrapportera detta till Norska Bridgeförbundet och fråga varför de norska klubbarna inte har klagat.

Jan Malmström
Bild för Jan Malmström

Hej!
Jag har till Thomas W framfört önskemålet att få en individuell barometer för 80 spelare. Det vore trevligt om det fanns en sådan tävling färdig till början av juni.
//Janne

Thomas Winther

Om du spelar i fyra (4) grupper (seedade för rättvisans skull, så att de blir jämnstarka) om 20 spelare i varje fungerar det utmärkt.

Lars-Magnus Gustafsson

Thomas Winther skrev:


Om du spelar i fyra (4) grupper (seedade för rättvisans skull, så att de blir jämnstarka) om 20 spelare i varje fungerar det utmärkt.

Betyder det att de bäst seedade ska möta varandra eller att varje grupp ska ha jämnstarka fält?

tillägg:
Jag inser att frågan kan anses som korkad då ordet ”jämnstarka” ju finns i den ursprungliga texten. De bästa ska förstås vara i varsin grupp.

Logga in för att kommentera