Forum » Allmänna diskussioner » Saknas klara regler för registrering av rankingpoäng.

Saknas klara regler för registrering av rankingpoäng.

7 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Pär Ol-Mårs
Bild för Pär Ol-Mårs
Saknas klara regler för registrering av rankingpoäng.

Rankingen används för att seeda startfält. Nu senast i lagsemifinalerna uppblandat där med mästarpoäng och handikapp. De används också i vissa cupmatcher för att kora en vinnare vid oavgjort resultat. Det är med tanke på det märkligt att reglerna för registrering av rankingpoäng, vilka infördes för massor av år sedan, bara reglerar hur mästarpoäng erhållna i en tävling räknas om till rankingpoäng samt hur många resultat som räknas in och hur gamla de får vara.
Det räcker ju bra för SM finaler och guld och silvertävlingar.
Men när det gäller DM tävlingar varierar registreringen över landet. Vissa inkluderar bonuspoängen för medaljplatserna i en klumpsumma för spelare i paret/laget. Vissa distrikt lägger också ihop mästarpoängen från kvalomgångar i DM-lag till poängen vunna i finalen plus bonus. Det gör ju stor skillnad på rankingpoängen jämfört med distrikt där all dessa tre redovisas separat. Samma sak med fyrmannaligorna som spelas runt om i landet. En del klubbar spelar korta serier hela tiden och rapporterar efter varje serie. Andra uppdelat på diverse kval och serier så att vunna MP på ett år där delas upp på kanske 4 till 8 delar, andra kanske en höst och en vår-omgång och andra på ett år. Allt detta gör ju att antalet rankingpoäng slumpmässigt blir väldigt olika beroende på hur klubbar och distrikt rapporterar in sina tävlingar.

Johnny Petersson
Bild för Johnny Petersson

Bonuspoängen för DM-finaler räknas inte in i rankingen.

Björn Sörling

I och med att de nya mp-reglerna infördes 1 sep var tanken att det inte längre skulle vara någon begränsning av antalet tävlingar som räknades (tidigare 18 st) under de senaste två säsongerna. På så vis skulle problemet med att olika arrangörer rapporterar på olika sätt hanteras.

(Däremot finns det ju fortfarande en orättvisa för spelare som råkar bo i ett område med få lagserier, då silverpoäng delas ut i mängder där jämfört med partävlingar).

Joakim Nordlindh

Att bo på annan ort än någon annan kan naturligtvis inte anses vara orättvist Björn. Hur tänkte du där?

Nej, det är snarare när samma tävlingstyp rapporteras olika som är orättvist. T.ex spel med kval rapporteras som en tävling jämfört med att rapportera samma typ av kvalspel som flera olika tävlingar. I första fallet får man en bra rankingpoäng och det andra fallet får man kanske 3 betydelselösa rankingpoäng.

Adam Kovasznay
Bild för Adam Kovasznay

Rankigen: är inte en av poängen att få veta, var är jag rankad?
Nu kan man se endast, hur många poäng man har, men det finns ingen rankinglista. Varför?

Pär Ol-Mårs
Bild för Pär Ol-Mårs

Johnny Petersson skrev:


Bonuspoängen för DM-finaler räknas inte in i rankingen.


Även om det, vilket det kanske gör, finns en sådan regel så följs den inte i alla distrikt.
Ola Brandborn

Pär Ol-Mårs skrev:


Rankingen används för att seeda startfält. Nu senast i lagsemifinalerna uppblandat där med mästarpoäng och handikapp.
** De används också i vissa cupmatcher för att kora en vinnare vid oavgjort resultat.**

Nu används väl rankingpoängen för att utse den med bäst ranking som vinnare vid oavgjort spel. Men jag tycker att den med sämst ranking borde bli vinnare i sådana fall att rankingpoängen fäller avgörandet - underdoggen har ju uppenbarligen gjort en bätre prestation än förhandsfavoriten om de spelar oavgjort…

Logga in för att kommentera