Forum » Allmänna diskussioner » en legend har gått ur tiden

en legend har gått ur tiden

6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Thomas Andersson
Bild för Thomas Andersson
en legend har gått ur tiden

För några dagar sen möttes jag av det tråkiga beskedet att en legend har lämnat jordelivet i och med Sven-Olov Flodqvists, allas vår Tjolpe, frånfälle.

Jag kände bara Tjolpe från bridgen, men vill ändå dela med mig av ett par minnen:

I slutet av 90-talet upplät Tjolpe utan omsvep sitt hem i Bromma för mig och min partner när vi var i Stockholm för att spela någon tävling. Det var inte så att vi ringde runt och frågade, nejdå, frågan kom till oss om vi ville bo där!

För en sisådär 15 år sedan flyttade Tjolpe ner till Lund, såvitt jag förstått för att bo närmre familjen. Därmed möttes vi stundtals vid spel i lokala serier, och det föll sig så att jag på en giv fick ta ställning till att bjuda eller inte bjuda efter partnerns (långa) fundering. Jag bjöd det självklara budet, vilket kunde se suspekt ut om man bara betraktar budgivningen och jag erbjöd därför Tjolpe att inspektera min hand:

Behövs inte, jag litar på att du bjudit etiskt” svarade han!

Det är så jag kommer minnas Tjolpe - generös och förtroendegivande.

Tjolpe somnade in i söndags med närmsta familj vid sin sida.

Ola Brandborn

RIP Tjolpe

Jag spelade en hel del med Tjolpes son Jonas när jag var grön junior.

Jag kommer ihåg en bricka jag spelade mot Tjolpe på äkta junior-maner, jag blev på något sätt straffdubblad i 1 spader, sex straff gick det kalaset gick på 1400 (jag fick för trumfässet). Ett jobbigt sätt att tjäna en etta konstaterade Tjolpe torrt, och mycket riktigt hade våra juniorvingar bjudit sex spader på andra ledden för jämn hemgång, 1430.

Lars Andersson

Tjolpe har haft ett enormt inflytande på bridgens utveckling i Sverige. Vid sidan av att vinna EM i öppen klass två gånger, vinna Sunday Times inbjudningstävlan två gånger och ett stort antal SM, drev han Bridgetidningen i många år och skrev flera böcker. Han hade också ett heltidsjobb och en stor familj där det alltid fanns plats för besökare.

För mig kommer han alltid att vara en enorm kämpe med glimten i ögat som man kunde lita på till 100% att han bjudit det bästa budet. När vi vann Plattliret ca 1991 bjöd vi Pass-5Ru; 7N. Det jag minns om handen är att Tjolpe hade de förväntade 8 solida rutrarna och jag hade 5 stick på mitt ”öppningspass”, plus en ruter förstås.

Så Tjolpe, jag vet hur hårt du kämpat hela vägen och jag kommer alltid minnas dig! Mina tankar går till familjen samtidigt som jag tänker att det vi kan hoppas på som människor är att lämna ett bra arv från vår gärning och det gjorde verkligen Tjolpe!

Jan Clementsson

Som relativt ny i bridgevärlden så lärde jag känna Tjolpe (och kanske framför allt, hans charmiga ex-fru Pyttsi) när han var till åren kommen.
Både Tjolpe och Pyttsi tog sig an min dotter (Sanna) när hon började att spela bridge. Tjople bjöd hem Sanna en gång och det slutade med att hon länsade hans betydande bridgebibliotek:). Som alla framgångsrika människor hade Tjolpe en rejäl vinnarskalle. Jag tror inte man kan nå högsta nivå om man inte är begåvad med en sådan. Tjolpe var en person som spelade för att vinna men han hade även ett stort hjärta. Vila i frid.

Mats Pettersson

Det var med stort vemod, som jag fick meddelandet om Tjolpes bortgång. Dörren till Jägaregatan 248, Lund kommer att förbli stängd! Vi började spela tillsammans 2009 och inte var Tjolpe mätt på framgångar trots 2 EM-Guld, VM-spel och massor med SM-Guld med Morötterna. Ett hopsnickrat system som var pälsfodrat men ändå öppet för attack, dokumenterat med Tjolpes noggrannhet och varje ändring kom in direkt på datorn och massvis med budträning. Efterhand kom resultaten: 2011 1:a SM-par Vet. 2012 2:a och 2013 åkte vi tillsammans med goda vännerna Peter Billgren och Björn Sanzén till Öppna EM i Ostende Belgien for att spela Vet-Lag. Efter en trevande inledning lyckades vi precis gå till semifinal som 4:a och fick inte oväntat möta Italien som lätt vann kvalet. Spelet blev bättre o bättre och Italy fick respass. Österrike i finalen blev ett lätt byte, då spelet var strålande. Glada Skåningar firade Guldet! Tjolpes diabetes tog hårt på hans syn och C19 var en svår tid. Tjolpe som var en krigare vid bridgebordet och mycket historie intresserad, kände väl till Douglas MAC Arthurs ord:” Old soldiers don´t die they fade away.” Farväl Din vän Mats.

Bertil-G Johnson

Tjolpe och jag har en lång historia tillsammans. Den började redan 1963 när vi fastnade i en lång systemdiskussion efter en match där vi mötts.

När jag med andra prioriteringar lämnat bridgen i slutet av 60-talet var det på sätt och vis Tjolpe som agerade gummiband genom att rekrytera mig till Bridgetidningens jury i Serietävlingen.

Visserligen dröjde det 20 år till innan jag riktigt återvände till spelborden men utan vår löpande korrespondens hade intresset nog inte hållits vid liv.

Vi var ju årsbarn, Tjolpe och jag – han en månad äldre. De senaste årtiondena brukade jag gratta honom med att han hann först som vanligt. Det gjorde han den här gången också . ..

Tack gamle vän och trätobroder!

Logga in för att kommentera