Så ska en slipsten dras

I möte med medaljaspiranten Lena Johansson–Ylva Pykkö visade blivande svenska mästarinnan för dampar, Sara Asplund Sivelind, hur en slipsten ska dras.

kn432
1095
754
832
ED75
ED2
K1063
97
K106
K843
Dkn9
Dkn5
98
kn76
E82
EK1064
27
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Margot Sivelind
Lena Johansson
Sara Asplund Sivelind
Ylva Pyykkö
1NT 1
Pass
Pass
Dbl
Pass
3
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass
112-14

Utan någon vettig flyktväg borde Syds svaga sangöppning lett till många dubblade straffar. Nu satsade ludvikadamerna istället på egen utgång i sang – och det skulle visa sig vara en framkomlig väg mot en topp-score det också.

Efter ruterdam ut till kung spelades klövernio och Ylva täckte lurigt med damen. Härnäst följde hjärtersex till tia, dam och kung. Hjärterfrånslag av Syd hade varit det bästa, men Ylva försökte godspela ett spaderstick till försvaret – men spadervändan gick till spelförarens dam via Nords knekt.

Klöverdamen i stick två lurade inte Sara, för hon spelade klöver till tian. Därefter inkasserades två klöver- och två hjärterstick med bordet inne. Den sista klövern gjorde slut på Syd som med K10 och kn9 skulle saka ett kort. När hon sakade spadertio växte spaderju på handen till tolfte sticket. Inte bättre går det om Syd sakar ruter, för då fäller ruteress knekten och åttan blir stor.

Den fina spelföringen gav delad topp (49-1) och vägen mot platsen överst på pallen såg mycket rakare ut.

Så ska en slipsten dras…

Samarbetspartners