Workshop 2: Vår digitala värld

Hur har pandemin förändrat vår syn på bridge online?

Under pandemin blev onlinebridge en räddningsplanka för många klubbar och spelare. Många ville hålla igång bridgen, även om klubben hade skylten ”tillfälligt stängt” på dörren. Vi fick lära oss ny teknik som Zoom och Teams allt medan BBO och så småningom RealBridge fick en stor tillströmning av nya spelare.

I denna workshop ställdes ett antal frågeställningar, bl. a.:
• Hur ser vi på utvecklingen?
• Har vi förändrats och har bridgen förändrats?
• Har det klassiska klubbspelet lidit av onlinespel?
• Hur hanterar vi dagens utmaningar med de digitala verktygen?
• Vilka tävlingsformer passar att spelas online?

Delegaterna var eniga om att onlinespelet är ett komplement till livebridge som dels kommit för att stanna, dels har vissa fördelar.

När pandemin härjade som mest anordnade 65 klubbar någon form av bridge online. En av de mest framgångsrika klubbarna var Karlstads BK som i sina partävlingar lockade omkring 60 par. Precis som på en vanlig klubb uppskattades välarrangerade tävlingar. Ett resultat för Karlstads BK var att de klev ur pandemin med bättre ekonomi än de ramlade in i den. Värmlandsklubben hör till en av få klubbar som klarat sig bra under pandemin. De allra flesta har drabbats hårt, ekonomiskt och framförallt av färre medlemmar som i sin tur ger färre bord på spelkvällarna.

Idag arrangerar nio klubbar tävlingar online, vilket tyder på att fokus ligger på livebridgen.

När passar då onlinebridge bättre? Konsensus var vid långa resor och tränings- eller mentorspel. Framförallt i tävlingsformen lag upplevs onlinebridge ha en fördel. En del lagserier online erbjuder spel i flera divisioner, vilket gör att den enskilde spelaren och laget kan få den matchning som önskas.

Långa resor och minskat intresse för SM-lag har fått TK att behandla om den ska förläggas online. Beslut är inte taget.

Summa summaring om livebridge och online, som någon uttryckte det:
– Bra att det finns både och!