Elitserien - Dag för dag 2:1

Harplinge BK är tillbaka i toppen efter att första omgångens ledare Överums BK, Glyssner sprungit in i en murbräcka från Gävle i form av Zmrzlina. Det, och -1800 på omgångens andra giv förstås (läs mer nedan).

Ebenius Crew från BK S:t Erik har fått upp ångan med dagsbästa 32 av 40 vp och ligger numera på andra plats med Överum på tredje plats och Uppsalabridgen, Skalman på fjärde.

I Superettan fortsätter Filbyter Bridge, Team Zang sin vandring mot Elitserien. 27 vp ledning efter första omgången har utökats en aning. På andra plats hittar vi Borlänge BK, PJO tätt följda av det gamla gardet i Morot från BK S:t Erik på tredje plats samt BK Alert på fjärde.

Aggressiv budgivning och allt lägre krav på öppningar och inkliv gör att ”gatuslagsmålsbridge” bäst beskriver dagens elitbridge. Dagens andra bricka i BBO-matchen mellan Överums BK, Glyssner och Gävle BK, Zmrzlina visar tydliga tecken på det:

7643
kn4
109
KD542
10853
765432
kn73
Ekn5
E96
KDkn8
E106
KD10982
KD72
E
98
2
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
FARSTAD
Arve
ELIAZOHN
Nichlas
HØYLAND Sam
Inge
KARLSSON
Thomas
3
3N
Dbl
Rdbl
Pass
Pass
Pass

Sam Inge Høyland i första omgångens ledarlag Överum är uppenbarligen inte buskablyg, så 3 i första hand i ozon fick det bli. Efter normala 3N av Syd hade Arve Farstad uppenbarligen inte uppdaterat kraven på spärröppningar, så han dubblade. På gatuslagsmålsbridgefronten har Nichlas Eliazohn aldrig vikt ned sig, så det fick bli RD från Nord och +1800 = +17 imp efter spader kung i utspel och två övertrick.

Historien är dock inte så banal som framstår av formuleringarna. Kunde RD vara SOS med omöjlig flykt för Syd?

Vid förfrågan fick jag svaret att Eliazohn-Karlsson inte använder SOS i detta läge. Istället är RD invit till att fly eller spela 3N, för att ta höjd för hela inklivsintervallet 15-20 hp, något som bestämdes så sent som för tre veckor sedan. Mycket passlig överenskommelse, även om det hade varit roligare för historien om Eliazohn hade redubblat för kassa in…

Tabeller

Tabell, Elitserien

1 … 98 vp … Harplinge BK
Eriksson-Törnqvist, Rimstedt-Rimstedt, Michielsen-Cullin
2 … 92 … BK S:t Erik, Ebenius Crew
Bremark-Hult, Nyström-Wrang, Arnberg-Börgesson
3 … 82 vp … Överums BK, Glyssner
Myrvold-Aaseng, Bennet-Andersson, Farstad-Høyland
4 … 79 vp … Uppsalabridgen, Skalman
Ahlesved-Warne, Grönkvist-Peterson, Grönkvist-Övelius

Tabell, Superettan

1 … 112 vp … Filbyter Bridge, Team Zang
Bergström, Thomasson, Ekman, Sjöberg, Strääf
2 … 84 vp … Borlänge BK, PJO
Ventura-Engström, Hansson-Mann, Johansson-Kjellersson
3 … 82 vp … BK S:t Erik, Morot
Morath-Efraimsson, Gullberg, Östberg, Bjäring
4 … 77 vp … BK Alert
Andersson-Andersson, Berntsson-Wegnelius, Selldén-Wenneberg