Matchens giv - Rond 9:2

Multi slår till

Kampen mellan de ”två stora” går vidare – nu är det 3 VP till fördel för Norrort. Skalman har knaprat in litegrann men är ändå en hel vinstmatch efter.

Jo, jag har sett det förut – men sannerligen om det händer särskilt ofta. Du öppnar med 2 Multi och sedan bjuder motståndarna utgång i din färg!

I andra halvlek av matchen mellan Storsjöbygden och Lavec Smile fick vi t.o.m. se det i Allsvenskan:

Ekn8
D952
EK7
kn86
962
Dkn9532
E1032
D1075
E73
108
KD74
K42
Kkn10854
54
95
23
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Larsson
Trapp
Törnqvist
Svensson
Pass
2
Dbl
Pass
3
Pass
3
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass

Inte verkar det som om Leif och Morgan slipat särskilt mycket på sitt Multi-försvar. Dubblingen är förstås självklar och jag kan förstå Morgans 3 – hans hjärterhåll är ju inte direkt betryggande.

Men vad är det sedan som gör någon högfärg intressant? Varför ska man leta ett färgkontrakt när det uppenbart sitter snett i minst en färg? Både 3 och 3 borde rimligen ha bytts ut mot 3NT.

En som gillade utvecklingen var förstås Arne Larsson, som fick verklighet av Multi-öppnarens ”våta dröm”.

Mer än två bet blev det inte men med en bra 3-sangare som alternativ fanns det ingen anledning att jubla.

Vid andra bordet öppnade PG Eliasson med naturliga 2 och fick behålla det. Maken till sterilt bord får man ju leta efter, så det krävdes lite hjälp från försvaret för att komma undan med tre straff och 13 imp ut.

Red:s anm:

Don’t argue with success… Enda fördelen med Arnes avslutande dubbling, ur Arnes perspektiv, är att de något tondöva N-S även efter dubblingen tyckte att 4 var ett bra kontrakt.

Sven-Olov ”Tjolpe” Flodqvist brukar kalla Arnes avslutande dubbling för UD, såtillvida att den ”upplyser” om precis hur det sitter. Den normala Tjolpe-betydelsen av ”UD” är att spelföraren får hjälp att gå hem i kontraktet. I det aktuella fallet tycker jag att Väst upplyste om att trumfen satt 6-0 och att en svängning till 4 eller 4NT vore på sin plats.