Matchens giv - Rond 7:1

Vilken skvis?

Slutspelets sjunde omgång inleds med Harplinge på 90, Skalman på 89 och Norrort på 84. I denna omgång gäller det för tätlagen att inte halka efter i matcher mot lag som ligger lite längre ner i tabellen. Vi tittar på mötet mellan Harplinge och Ludvika.

Tidigt kom halvlekens mest betydelsefulla bricka:

EDkn3
ED85
EK10
105
9
1092
Dkn3
KD7432
K87652
K4
76
Ekn9
104
kn763
98542
86
3
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Eriksson
Sivelind
CRimstedt
Karlberg
2
Pass
2N
Pass
3
Pass
3
Pass
3N
Pass
4N
Pass
5
Pass
6
Pass
Pass
Pass

Daniel Sivelind fick veta partnerns minimum för 10-13-öppningen och drev på med 3 som inte tycks vara alldeles definierat eftersom Asplund bjöd 3NT och inte kontrollbjöd med sin vassa hand. Efter den inledningen var storslam inte att tänka på.

Andra takter blev det vid andra bordet:

Väst
Nord
Öst
Syd
Asplund
Michielsen
Arvidsson
Cullin
2
Pass
2N
Pass
3
Pass
3
Pass
3
Pass
3
Pass
3N
Pass
4
Pass
4N
Pass
5
Pass
5
Pass
6
Pass
7
Pass
7N
Pass
Pass
Pass

Efter samma inledning kontrollbjöd Pocken 3 (tror jag) och när Marion kontrollbjöd var det klart att mer fanns i sikte. Efter 4 var det tydligt att ingenting onödigt fanns i klöver, så Pocken tog initiativet.

Vad 6 på trumfdamsfrågan betyder vet jag inte men någonting positivt måste det vara. Nu kunde Pocken räkna in 12 stick och tre sidofärger med möjligheter, så 7 får ses som en sund chansning.

Arvidsson startade med klöverkung till esset och Marion räknade ihop de 12 stick som partnern redan räknat in. Det fanns tre skvisar att välja mellan, så vilken skulle hon välja?

Att Öst hade klövern var uppenbart men höll Väst båda de röda färgerna eller vilken röd färg var Öst ensam om? Eller – kunde Öst ha hjärtern och båda delade på rutern?

Att någon är ensam om ruterhållet får väl ses som mindre sannolikt. Därmed är det meningslöst att satsa på den dubbelsidiga skvisen med hjärterna hos Väst? Det finns inte någon ingång till bordet i slutläget. Av samma anledning faller skvisen mot Öst i lågfärgerna.

Marion tvingades därmed satsa på en hjärter-klöver-skvis mot Öst och det lyckades inte alls.