Vi i fyran - de lokala heaten färdigspelade

De avslutande ronderna i de fyra heaten i årets Vi i fyran, tillika Allsvenskan div 4 ÖMBF, spelades klart under centraldagen, lördagen den 4 december.

Respektive heatsegrare har att se fram emot spel i nästa säsongs Allsvenskan div 3, som startar i september 2022, medan vilket (eller vilka) lag som får göra dessa sällskap kommer att avgöras i en s.k. särskiljningsserie i januari 2022.

Heat Kolmården

Kolmårdsheatet såg ut att bli till ett tvålagsrace mellan hemmalaget Kolmårdens BK, Tallarön och BK Sang; det skiljde endast 0.41 VP efter första centraldagens tre ronder.

Såväl Tallarön som BK Sang spelade varsin jämn första match, men de senare fick med sig något mer (9.64) mot Stigtomta BK än Tallarön mot klubbkamraterna i Kolmårdens BK, Vit (9.29). Marginalen de båda lagen emellan var nu nere i 0.06 (!) VP…

Dagens andra rond såg Vit hjälpa klubbkompisarna genom att besegra BK Sang stort, 17.40-2.60. När Tallarön förlorade sin match (mot Stigtomta BK) med 5.54-14.46, fick det som följd att nu tre lag på allvar var involverade i kampen om heatsegern:

Plac Lag VP
1 Tallarön 54.58
2 BK Sang 51.58
3 Vit 51.00
4 Stigtomta BK 42.84

Lotten hade, som så ofta förr, fallit på att ettan och tvåan skulle mötas i sista ronden. Först dock matchen mellan Stigtomta BK och Vit, där de förstnämnda drog längsta strået med 11.70-8.30. Kolmården Vits chanser till heatseger var därmed borta.

Desto större fokus riktades mot den helt avgörande matchen mellan BK Sang och Tallarön. BK Sang behövde vinna med 5 imp och Tallarön hade således råd att förlora matchen med 4 imp för att vara klara segrare. Emellertid vann BK Sang med hela 54-24, som omvandlat till VP innebar 17.40-2.60, vilket naturligtvis räckte mer än väl till heatseger, men också att Vit kunde tränga sig före Tallarön i kampen om den andraplats som ger biljett till särskiljningsserien. Lika kul som det är att vinna en spurt, är det surt att förlora densamma.

I vinnarlaget spelar: Sven Andersson (kapten), Beryl Johnsson, Bo Ytterström och Björn-Erik Öberg.

Resultat från heatet samt länkar till givar och IAF.

Heat Linköping

Filbyter Bridge, Mixarna var förhandstippade att vinna Linköpingsheatet, men osvuret är alltid bäst. Laget hade skaffat sig ca 13 VP ned till tvåan Filbyter Bridge, Budmax och de båda lagen skulle mötas i andra centraldagens första rond. Budmax visade att de alls inte gett upp hoppet om att kunna utmana sina mera erfarna klubbkamrater - 15.79-4.21 innebar att de nästan kommit ifatt ledarlaget med två ronder kvar att spela.

Emellertid lyckades Budmax inte hålla ångan uppe, utan fick se sig besegrade av såväl Filbyter Bridge, REKACH som Filbyter Bridge, SEJR. När Mixarna vann sina båda avslutande matcher var saken klar och en plats i div 3 väntar nästa höst, medan Budmax får ett nytt försök i särskiljningsserien.

I vinnarlaget spelar: Lars Lövgren (kapten), Marie Cederkrok, Örjan Randhede och Viveca Rappe.

Resultat från heatet samt länkar till givar och IAF.

Heat Motala

I Motalaheatet hade Motala BA, Dubblarna skaffat sig ett drygt 14 VP stort försprång till tvåan, Motala BA, Ruter, inför de sista tre ronderna. Motala BA, The Lady, såg till att det blev spänning i serien genom att betvinga ledarlaget med 15.99-4.01 i dagens första rond, samtidigt som huvudkonkurrenten vann sin match mot Motala BA, Gala med 14.46-5.54.

Dubblarna skapade sig andrum genom storseger i rond 5 och hade sedan avgörandet helt i egna händer i den sista ronden, då de skulle möta just Ruter. När röken skingrats skrevs matchresultatet till 13.18-6.82 i de förstnämndas favör och därmed är Motala BA, Dubblarna klara för spel i nästa säsongs Allsvenskan div 3, medan tvåorna Motala BA, Ruter har att se fram emot spel i särskiljningsserien om resterande plats(er) i densamma.

I vinnarlaget spelar: Roger Norrbrink (kapten), Erik Norrbrink, Christer Samuelsson, Simon Samuelsson och Peter Öster.

Resultat från heatet samt länkar till givar och IAF.

Heat Norrköping

Norrköpingsheatet, som bestod av sex lag medan övriga heat omfattade fyra lag vartdera, hade spelat tre ronder, varav en hängrond, innan lördagens spel. Inför centraldagen hade Norrköpingsbridgen, Wisth, lagt 11 VP mellan sig och de båda närmast jagande lagen, klubbkamraterna i Old School och Valdemarsviks BK, Las Wices.

Old School, vars namn är en aning missvisande då flertalet lagmedlemmar alls inte är så gamla i gamet, betvingade klubbkamraterna i lag Capsylen med 18.88-1.12, samtidigt som Las Wices tufsade till Wisth med 16.90-3.10. Därmed var toppen i tabellen denna inför sista ronden:

Plac Lag VP
1 Old School 57.12
2 Las Wices 53.40
3 Wisth 52.45
4 IFK Norrköping 45.78

De båda andra lagen i serien på behörigt avstånd från tätstriden.

Wisth och Old School skulle mötas. En storseger för ettdera laget skulle onekligen stärka dess aktier i kampen om seriesegern. Det salomoniska resultatet 9.71-10.29 öppnade onekligen upp för Las Wices, som behövde lite drygt 14 VP mot Norrköpingsbridgen, Brittas kompani för att passera skollaget. Halvtidsställningen 36-16 ökades på med 43-5 i andra halvlek till slutresultatet 79-21 i Las Wices favör. Omvandlat till VP: 19.58-0.42, räckte förstås med råge för att kliva upp överst på pallen i heatet, medan Old School får förlita sig till bra eget spel i särskiljningsserien.

I vinnarlaget spelar: Peter Kennerfalk (kapten), Torgny Andersson, Anders Ekström, Conny Kling och Lars Nilsson.

Resultat från heatet samt länkar till givar och IAF.

Vad händer nu när de lokala heaten är färdigspelade?

Det står helt klart att ÖMBF garanteras fyra (4) platser i nästa säsongs Allsvenskan div 3, start i september 2022. Det är också högst troligt att vi får en eller två platser ytterligare (men är i skrivande stund inte helt klart).

  1. Respektive heatsegrare är nu direktkvalificerade för spel i div 3, 2022.

  2. För att kunna skilja ut vilket/vilka lag som ska besätta den/de resterande platsen/platserna från ÖMBF, kommer en s.k. särskiljningsserie att spelas mellan lagen placerade tvåa i vart och ett av heaten Kolmården, Linköping och Motala, samt lagen placerade tvåa och trea i heat Norrköping (som haft två lag fler i sin serie än övriga heat). Särskiljningsserien spelas lördagen den 22 januari i Norrköping och omfattar, som synes, fem lag, vilket innebär att ett lag har frirond i varje rond. Den första och den sista rondens respektive frirond kommer att tilldelas de båda lagen med längst resa till Norrköping. Varje rond kommer att omfatta 10 brickor utan halvtidsbyte. (Upplägget baseras på att samtliga fem lag deltar i serien, i annat fall kommer det att justeras.)

  3. Resterande nio lag, tillsammans med de fyra heatsegrarna, erbjuds att - samma dag som särskiljningsserien spelas (den 22 januari) - delta i en helt fristående lagtävling, vars upplägg beror på antalet lag som är intresserade av att delta i denna. Om färre än fyra lag anmält sig vid anmälningstidens utgång, kommer tävlingen att ställas in. Den fristående lagtävlingen kommer att spelas i Linköping och med samma givar som i särskiljningsserien. Maximalt 40 brickor.

Ingen startavgift kommer att tas ut, vare sig i särskiljningsserien eller i den fristående lagtävlingen. Däremot en bordsavgift (totalt 180 kr/lag för hela den serie man deltar i), för att täcka kostnader i samband med arrangemanget.

Inbjudan till såväl särskiljningsserien som till den fristående lagtävlingen kommer att sändas ut till berörda lagkaptener via mejl innan jul.