Matchens giv - Rond 6:1

Färgen som aldrig hittades

Lördagens första halvlek hade få stora spel och de större poäng som skiftades kom huvudsakligen från försvarsmissar och oförsiktiga inkliv. Mest intressant var faktiskt att upptäcka en giv där det bästa slutbudet inte spelades vid något av de tio finalborden:

8732
K94
104
kn1065
D4
10
Dkn832
EK842
E5
863
EK975
D93
Kkn1096
EDkn752
6
7
11
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen

4 hjärter står ut som den uppenbart bästa utgången. Där finns ingen risk för trumfmatt och andra kalamiteter. Dit kom alltså ingen.

4 spader var slutbudet vid 5 bord och gick hem vid två av dessa. Det var naturligtvis Nords trumflängd som ställde till problem.

Vid fyra bord försökte man sig på 3 sang. Det brukar inte fungera bra med två olika tvåfärgshänder och det var bara ett misslyckat utspel vid ett bord som släppte hem den utgången.

Slutligen spelades 2 klöver vi ett bord. Det berodde förstås på ett högfärgsvisande 2 av Väst som Öst smet ur.

Problemet är förstås att Väst hamnar i en motbudssituation efter Syds 1 eller 1NT. Då har man metoder för att visa tvåfärgshänder men inte för att skilja mellan 5- och 6-kortsfärger. Och det är sannerligen inte första gången den här effekten uppstår.

Kanske är lösningen att visa 6-kortsfärgen som enfärgad i avsikt att sedan bjuda den andra. Risken är förstås att man aldrig får den chansen.

En annan variant kan vara att först visa högfärgerna och sedan hoppa till 4 för att visa ungefär 4-6. Att spela spader är antagligen bättre endast den gången partnern har 4-stöd.


Visa alla … |   Nyheter   |   Dag för dag   |   Matchens giv