Matchens giv - Rond 5:2

Årets ”pråm” ställde till det

Fredagens sista halvlek innehöll en hand av det där slaget som man aldrig får i robberbridge. Men motbudgivning med en 27-poängare i överkant hör inte till det man tränar dagligen.

Så här såg given ut:

KD1076
ED10
EKD
EK
85
8432
kn10963
97
kn9
kn7
87542
10632
E432
K965
Dkn854
20
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Alla i zon

Låt säga att Väst öppnar med 1 – så skedde vid åtminstone några bord.
Vid sex av borden löste Nord sin uppgift och tog sig till 3 sang – även om det inte är klarlagt om alla hade en öppning av Väst att hantera.

Lite otur hade det par som hamnade i 5 ruter, där den hopplösa trumfsitsen straffade. Fast nog borde väl 3 sang vara ett väl så gott alternativ?

Vid två bord kom Nord-Syd inte längre än till 2 spader. Det måste bero på oklarheter om vad som är krav och inte.

Även om detta slags händer inte dyker upp oftare än vartannat år bör man ha något slags princip att hålla sig till. Efter en UD på 1 och Syds intetsägande 1 måste Nord kunna skapa ett kravläge och för det finns bara 2 att tillgå.

Naturligtvis har Syd ingenting annat än 2 att erbjuda. När nu Nord fortsätter med 2, vilket tempo har det?

Redan 1 hade lovat sisådär 18-21, så 2 följt av 2 handlar om mer än så och måste vara ett absolut rondkrav. Under 3 ruter ska det inte gå att stanna.

Riktigt livat blev det vid det tionde bordet. Där redubblade Öst, vilket systemenligt visade en ruterfärg. Det var inte vad Väst var intresserad av, så han passade. Nord insåg att en hygglig inkomst var väl så trolig som egen utgång och passade han också. Efter två ronder klöver och spaderkung fick Väst full sysselsättning med att ordna fem stick för -1000.


Visa alla … |   Nyheter   |   Dag för dag   |   Matchens giv