Erik Hansson i finsk radio

Erik Hansson blev intervjuad i finsk radio, länk till intervjun och texten med fotografierna det pratas om finns på finska på denna sida

Erik har själv översatt artikeln till oss nedan, tack Erik!

Pappa behövde en partner för sin bridge hobby – nu är den 18 åriga pojken världsmästare i bridge

Helsingforsbon Erik Hansson spelar bridge i Sveriges juniorlandslag - U21. Han tränar med sin partner som bor i Stockholm på nätet via Skype.

Den unga mannen sitter vid bordet och väljer spelkort för en bild. Han tar fram en massa spader och de bästa korten från de andra färgerna, alltså äss och kungar.

-Jag tog kanske en lite för bra hand för detta.

Man skulle kunna förvänta sig att en världsmästaren i bridge skulle vara en gråhårig senior med ett sherryglas i handen, men så är inte fallet. Abiturienten är inte heller klädd i en tweed-rock, utan i en grå t-shirt, som vilken ungdom som helst.

Erik Hansson är dock inte vilken ungdom som helst. Förutom att han i augusti tog en guldmedalj i VM i bridge i Kina, så är han också regerande mästare i klassen under 21 i Europa samt nordisk mästare för juniorer.

Visst skulle det vara slöseri att nöja sig med bara en gren. Gymnasieeleven spelar också basket i WB-Pantterit i I-division för A-pojkar.

När Erik Hansson berättar om att han spelar bridge, är det första man frågar honom vad bridge är. Hansson berättar gärna och detaljerat. När han berättar om spelets regler, börjar han tala snabbare, vilket han troligtvis gör utan att märka det själv. Den invecklade terminologin gör att lyssnaren snabbt ramlar av kälken, men den unga mannens passion förmedlas ändå.

Efter resan till Kina har han varit tvungen att ta lite distans från grenen då det ligger en stor dos av kortspel bakom. Före världsmästerskapet värmde Hansson upp i två veckor genom att spela på bridgefestivalen i Örebro i Sverige.

-Under finaldagarna i Kina var det redan lite deprimerande att spela, medger han.
Hansson kämpade för värlsmästerskapet under tio dagars tid, åtta timmar om dagen. Efter en lång speldag var han ofta trött men hann ändå se sig omkring lite i Kina också. Några kvällar spelade Hansson brädspel med sina lagkamrater. Räckte inte den åtta timmar långa speldagen?

-Det var inte några långa sessioner, utan relativt korta strategispel. Jag såg trots allt andra länder spela bridge efteråt!

Man träffades inte på torget i guldmedaljens tecken, trots att möjligheten hade funnits till och med i två länder. Hansson har både finskt och svenskt medborgarskap – till Finland flyttade han på grund av att hans föräldrar skiljdes när han var tre år. För tillfället bor han i Parkstad i Helsingfors.

-Medaljerna och pokalerna finns på bokhyllan i mitt rum, annars syns inte bridgen där. Man spelar ju bridge mest på nätet, berättar Hansson.

Från far till son

För mindre än tio år sedan fanns inte bridge i Hanssons liv. Förändringen skedde när hans far, professor i reglerteknik på Linköpings universitet, anmälde sig till en bridgekurs för att prova på något nytt.

Efter kursen märkte pappan att bridge så som de flesta kortspel är svårt att spela ensam. När den då 12 årige Hansson var på på besök hos sin far, passade pappan på att skaffa en partner, så som det heter i bridge. Hansson lärde sig grunderna snabbt och inom ett år hade han kört förbi sin pappa.

-Pappa var nog ganska bra på bridge. Jämfört med andra nybörjare läste han på mycket för att utveckla sitt spel.

Liknande analytisk tänkande finns nog också hos sonen. När han spelar med sin svenska partner, Castor Mann, har de oftast några timmars efteranalys. I eftersnacket diskuterar de givarna och funderar över hur de borde ha gjort istället.

-Man brukar inte fästa så mycket uppmärksamhet till dom bra givarna, utan vi ser ofta på dom dåliga. Ibland är det svårt att acceptera något fel man gjort i spelet. Det kanske beror på att jag är mycket tävlingsinriktad, medger abiturienten.

Dåliga spelföringar eller vändor kan bli kvar och snurra i hjärnan, men sällan dyker de upp i drömmarna. Drömmarna blir inte heller särskilt hemliga under resorna då man delar rum med varandra.

-I ett av rummen pratade en av lagkamraterna en natt i sömnen: ”Vi kommer att vinna, det är så lätt, varför är jag så jävla bra!? Personen i fråga fick senare höra om saken flera gånger, berättar Hansson.

Bridge i ett nötskal

  • Bridge är ett fyra personers kortspel som spelas parvis.
  • Paren sitter mitt emot varandra.
  • En bridge hand består av 13 kort.
  • I spelet används en kortlek på 52 kort.
  • Spelet har två skeden: budgivning och kortspelet.
  • I tävlingsbridge delas samma kort till varje bord.
  • Spelet härstammar från 1500-talet.
  • De moderna bridgereglerna har uvecklats av en amerikansk bridgespelare, seglare och järnvägsinvesterare Harold Vanderbilt år 1925.
  • I Finland finns det ca. 1400 registrerade spelare, medan i Sverige ca. 27 000.

Hansson är intresserad av spelets intellektualitet. Turen är minimerad genom reglerna och det är väldigt viktigt att kunna planera i spelet. Hansson har på sin dator över 50 sidor anteckningar på överenskommelser med sin svenska partner, dvs. olika strategier.

-Allt detta måste man sen komma ihåg när man spelar. Om partnern lägger ett visst bud måste jag veta vad det betyder på basen av vad vi kommit överens om.

Enligt Hansson är det mycket mer krävande att spela på nätet än live med fysiska kort. Koncentration kan försvinna lättare på nätet än live, det är inte samma värld enligt Hansson. Det finns också en rolig sidoeffekt med att spela på nätet:

-När man under en bridgetävling frågar om någon har en kortlek, så har ingen det! skrattar Hansson.

I Erik Hanssons planer för framtiden ingår fortsatta studier den obligatoriska värnplikten.

Under turneringen får man inte prata under en giv, men när man spelar med kompisar blir det mycket diskussion. Då finns också något som heter ”beer card”, dvs. ölkortet som är ruter sju. Om man vinner det sista sticket, alltså det trettonde sticket med kortet, så är partnern skyldig en öl.

-Jag har vunnit några öl med det kortet, jag är ganska skicklig på att vinna just med rutersjuan, flinar Hansson.

Hansson verkar också vara duktig på tidshantering. Han har spelat korgboll i 12 år. Han tränar tre gånger i veckan och dessutom har han matcher på det. Då man frågar hur han orkar med två grenar, så rynkar han på ögonbrynen.

-Basketen är inte så allvarlig längre.

Hansson håller på med två grenar, men tycker han att båda är en sport? Man håller på att utveckla bridge till en olympisk gren och i februari fick han bridge idrottens förtjänsttecken i guld.

-Det är en svår fråga. På svenska brukar man ibland säga att: ”bridge är en sport, men inte en idrott”.
På finska översätts båda orden till ”urheilu”, man skulle kunna starta en helt egen debatt gällande detta.

Även om Hansson är världsmästare, så drömmer han inte om en professionell karriär. Han siktar troligen på något finskt universitet, bara han nu får skrivningarna undan. Förutom finska, svenska och engelska skriver han också lång matematik, fysik och historia. Ribban är inte låg där heller.

-E (näst högsta betyg i Finland) i medeltal vore trevligt.

Guldmedaljerna finns redan i Erik Hanssons hylla, men vad härnäst?
Lyssna på Vesa Mattinens intervju med Hansson på Radio Suomi.