Matchens giv - Rond 6:2

Damernas dans

Sjätte omgångens verkliga problembricka var denna:

10952
D83
10543
kn10
D
EKkn10965
KD
E75
76
74
kn9762
K963
EKkn843
2
E8
D842
22
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ö-V i zonen

Som synes finns det en riktigt bra storslam i spader, medan den i hjärter utan trumfdamen är väsentligt sämre. Men hur får man över huvud taget spader som trumf och framför allt: hur lokaliserar man spaderdamen?

Föga överraskande dominerade 6 hjärter i sammanställningen – dit kom man vid sex av tio bord. Ett par kom inte längre än till 4 hjärter, vilket måste bero på något slags missförstånd. På resultattavlan fanns också 7 sang och 6 sang, två skraltiga kontrakt – storslammen för att den kräver att man löser hjärtern och lillslammen för att om den går hem gör också storslammen det.

Men ser man på: ett par bjöd 7 spader, göteborgarna Bo Erikson och Peter Karlsson. Naturligtvis måste jag kolla hur det gick till. Hade de verkligen full kontroll?

Jo, så var det. Tyvärr spelar de ett reläsystem så vi andra har inte mycken glädje av en beskrivning men visst var spaderdam identifierad. Tjusigt!

Här finns också en liten anekdot att berätta.

Småländske Leif Björkman och partnern Henrik Morin var de som bjöd 7 sang. Leif fick sedan ta ställning till utspelet hjärtertre!

”För genomskinligt”, tyckte Leif. Varför spelar någon ut i bordets långfärg? Därmed slog han masken och kunde sedan lägga upp korten.

En ännu bättre historia hade det förstås blivit om Leif varit renons i hjärter …


Visa alla … |   Nyheter   |   Dag för dag   |   Matchens giv