Minnesanteckningar TK-möte 2024-01-11

Minnesanteckningar förda vid TK-möte 11 januari 2024 på Scandic Väst i Örebro

Närvarande TK:Carl Ragnarsson (CRA) ordf, Zennica Hammar (ZHA), Anders Landmark (ALA) och Ryszard Sliwinski (RSL).

Närvarande (anställda):Carina Wademark (CWA) sekr, Johan Grönkvist (JGR) och Thomas Winther (TWI).

PDF-fil för utskrift

1. Mötets öppnande

CRA öppnade mötet och hälsade alla deltagare välkomna.

2. Föregående möte och åtgärdslista

Minnesanteckningarna från senaste mötet är publicerat.
Punkterna på åtgärdslistan är åtgärdade, förutom de som har slutdatum längre fram.

3. Ekonomi

• Verksamhetschef Suzanne Lemborn hade via e-post skickat en översikt av resultatet för Allsvenskan 2023 samt en heads-up för att SC kommer att gå med förlust 2024 om antalet anmälningar landar på cirka 200 lag.
Beslut: För Svenska Cupen beslutades att i så fall justera den totala prissumman så att tävlingen inte går med förlust.

• SBF betalar idag 2.50 kr/lagd bricka till de av SBF:s tävlingar som ligger utanför Bridgefestivalen. Detta anses idag vara lågt, då flertalet klubbar och distrikt har högre taxor.
Beslut: Ersättningen för brickläggning i ovan nämnda tävlingar höjs till
3.00 kr/lagd bricka. Gäller fr.o.m. 2024-09-01.

4. Allsvenskan

• Ett preliminärt förslag för serierna i division 2 presenterades och godkändes. Samma arrangörer som 2023 ska tillfrågas att ta hand om arrangemanget.
Beslut: De preliminära serierna publiceras och tilltänkta arrangörer kontaktas för att tillfrågas att ta hand om arrangemanget.

• Upplägg för division 3 fr.o.m. 2024 diskuterades. Kansliet har, utifrån de lag man hittills vet kommer från division 4, gjort preliminära serier. Sista speldag för division 4 är 21 januari, därefter rapporterar distrikten och eventuella avhopp meddelas. I mitten av mars kommer man att ha en god överblick och kan publicera preliminära serier för division 3.

Som det ser ut idag kommer någon eller några serier att spela sammandrag över två helger: en lördag med 3 ronder och en lördag-söndag med 2 + 2 ronder.

Övriga division 3-serier kommer att spela tre lördagar: första sammandraget 3 ronder, då båda resterande 2 ronder vardera. Spelstart kl. 10:00 första sammandraget, kl. 11:00 de båda avslutande.

Samtliga division 3-serier spelar 20-brickorsmatcher med halvtidsbyte.
Beslut: Enligt ovan. Kansliet kommer att i god tid kontakta den eller de division 3-serier som kommer att omfattas av spel ”lördag + lördag-söndag”.

Serier som spelar med annat upplägg och/eller speltider än det huvudsakliga för division 3, kommer att spela andra givar än de ordinarie och ha separat IAF.

• De betaldatum som står i tävlingsbestämmelserna för allsvenskan stämmer inte alltid överens med det datum då pengarna i verkligheten dras från klubbarnas ruterkonto.
Beslut: Datum för betalning tas bort från tävlingsbestämmelserna och kansliet skickar i god tid en faktura till distriktet för att säkerställa att pengar finns på kontot.

5. SM Par-disciplinerna

• Några distrikt har svårt att få ihop startfält för att säkra en kvalplats till SM. Kansliet meddelar att som det ser ut idag kan det komma att räcka med sex (6) par för att få en SM-plats i 2024 års final i SM Par Open.
Beslut: TK är inte beredd att ge alla distrikt en garantiplats också den gång fördelningstalet inte medger det. Däremot kan distrikt tillåtas gå samman med närliggande distrikt för att få en gemensam högre kvot.

• Diskuterades andra beräkningsformer i kval till pardisciplinerna i SM då färre än åtta par deltar. Topcore-beräkning gör sig inte bra vid så låga parantal.
Beslut: Av tävlingsbestämmelserna för 2024/2025 och framåt ska framgå att det vid färre än åtta par är tillåtet med annan beräkningsform, t.ex. IMP-över-fältet, vid kvaltävlingar till pardisciplinerna i SM.

6. SM Lag-disciplinerna

• SM Lag Mixed spelas i Falkenberg, den 13–14 juli. Hemsidan är under uppdatering med aktuell information från Falkenberg.
• Sista anmälningsdag för SM Lag Open är den 12 februari. Så snart man vet vilka lag som går vidare påbörjas arbetet med att kontakta tilltänkta arrangörer.

7. Svenska Cupen (SC)

• Slutspelet 2023 drabbades av tre återbud, varav två så sent som dagen innan spelstart. Detta orsakade tre frironder och föranledde en diskussion om att förändra regelverket för hur man ska ersätta lag som kvalificerat sig till slutspel, men hoppar av efter att Round of 32 spelats.
Beslut: Att föra in i 2024 års regelverk att ersättare för lag som hoppar av enligt ovan beskrivning tas fram enligt följande turordning:
1. Deras motståndarna i Round of 32 får erbjudandet.
2. Övriga förlorare i Round of 32 får erbjudandet i turordning utifrån minsta imp-förlust.
Om ingen Round of 32-förlorare tackar ja till platsen, spelas Round of 16 med frirond. I lottningshänseende räknas lag som lämnat återbud, som ett bland de 16, varvid deras motståndare automatiskt är kvalificerade för Kvartsfinalen. Vid två (eller fler) frironder får dessa aldrig lottas att möta varandra i Round of 16.

• Anmälan till Svenska Cupen 2024 går snart ut och det ser i nuläget ut att bli en relativt stor minskning av antalet deltagande lag. Enligt beslut under punkt 3 kommer man vid behov att behöva justera den totala prissumman för att tävlingen inte ska gå med förlust.

8. Utbildning

• TL Steg 3 – utbildning med uppdatering för befintliga TL steg 3 samt examination för TL Steg 2 genomförs 12-14 januari i Örebro. 17 deltagare är anmälda.

• Revidering av utbildningsmaterialet för TL Steg 1 pågår, beräknas klart innan sommaren 2024.

• Johan Grönkvist utsågs av TK till TL Steg 3 Elit.

9. Ruter och BridgeTime

Projektet med BridgeTime fortsätter och en första utvärdering kommer att göras av projektgruppen under januari.

10. Mästarpoäng (mp), handikapp (hcp)

• Hcp 62 är sedan början av januari infört i live-hcp. Som spel-hcp kommer ändringen först vid februariuppdateringen av medlemsregistret.
Då ett antal tävlingar backas p.g.a. felaktigheter varje månad kommer hcp 62 efter februariuppdateringen även att påverka december månads hcp. Detta trots att hcp 62 inte ska gälla förrän 1 januari. För att förhindra att så sker skulle det krävas en kostsam specialprogrammering.
Beslut: Ingen programmering kommer att beställas.

• Kansliet har tagit fram statistik för att se om dagens snitthcp-värde (15) för att få tilldelas förhöjd guldpoäng är för högt satt. Då medelvärdet är runt 11.5 och införandet av hcp 62 bör innebära en liten höjning även för spelare med lågt hcp bör gränsen sänkas.
Beslut: Fr.o.m. den 1 september 2024 sänks gränsen för att tilldelas förhöjd guldpoäng till snitt-hcp 12.

• Diskuterades att klubbar sedan några år tillbaka inte behöver ansöka om silversanktion hos sitt Dfb för ligasystem.
Beslut: Sanktionsförfarandet för silverpoäng i lagtävling ska återinföras fr.o.m. den 1 september 2024

• Den Excel-applikation som tagits fram för uträkning av det antal mp som fattas till nästa mästarvärdighet fungerar inte som den var tänkt.
Beslut: TK ska, förutsett att det är möjligt och inte blir allt för kostsamt, istället beställa motsvarande funktion i BIT.

• HCP-lag kom upp till diskussion. Som våra system ser ut idag går det inte att införa laghcp via lagmodulen i BIT då vi inte har några kopplingar mellan medlemmar och vilka man möter i matcher, utan endast information om antalet mästarpoäng varje spelare får per match. Att införa lag-hcp i Ruters lagmodul är inte ett alternativ då endast tiotalet klubbar använder sig av lagmodulen i Ruter.

TK har ärendet på sin väntelista och projektgruppen som arbetar med den nya lagmodulen i BIT har informationen.

11. DTL-pärm samt DTL-träff

• DTL-pärmen är uppdaterad med all information som finns tillgänglig. DTL-pärm

• Digital DTL-träff med fokus på nya systemregler arrangeras lördagen den 24 augusti 2024. DTL-träff 2024

12. Fair Play-system

En anmälan har inkommit till Fair Play.

13. Onlinespel

30-60 spelare deltar i SBF:s dagliga tävlingar på FunBridge.

14. Guldtävlingar och tävlingsprogram generellt

Inkomna sanktionsansökningar.
2024-03-29: Trosa BS, TL Staffan Hed
2024-08-31: Tre Sang Helsingborg, TL Henrik Johansson

Beslut: Båda sanktionsansökningarna beviljas. CWA meddelar klubbarna samt lägger in tävlingarna i kalendern.

15. Simultantävlingar

Simultantävlingarna fortsätter att ha ungefär samma deltagande som föregående år.

16. Tävlingsbestämmelser och -regelverk

• TK har ännu inte fått något utkast till det nya ”Systemregelverket”.
Beslut
Uppdrogs åt CRA att informera Martin Löfgren om vikten av att utkastet kommer ut tidig vår 2024 om det ska kunna införas den 1 september 2024.

• WBF har uppdaterat lag 73 och 89 att gälla fr.o.m. 1 januari 2024. Informationen finns på hemsidan, men bör översättas till svenska och skickas ut till klubbar/distrikt.
Beslut
ZHA får i uppdrag att översätta reglerna till svenska och skriva den information som ska ut till klubbar/distrikt samt publiceras på hemsidan. Informationen ska ut så snart det är möjligt. RSL uppdrogs att faktagranska översättningen.

17. Lagkommissionen (LK)

Inget nytt att rapportera. Säsongens tre inkomna fall finns rapporterade på hemsidan. LK.

18. Övriga frågor

• Dokumentet Tips & Tricks - idébank för klubbars tävlingsledare har uppdaterats och kommer att finnas i klubbfunktionärshandboken.

• En förfrågan angående antalet brickor vid kval till pardisciplinerna i SM har inkommit. Vid 13-14 par är det svårt att få till en bra tävling när 40 brickor krävs för silverpoäng. Man önskar att det ska vara tillåtet med 39 brickor för dessa båda parantal.
Beslut: Vid 13-14 deltagande par i kval till pardiscipliner i SM tillåts att spela 39 brickor för silverpoäng. Beslutet gäller fr.o.m. 1 september 2024.

19. Nästa möte

Via Teams den 24 april kl. 18:00.

20. Mötet avslutas

CRA tackade för visat intresse och avslutade mötet.