Micke rapporterar 2 - Fantastisk dag för Sverige vid VM i Lyon

Onsdagen den 16 augusti 2017 kommer förmodligen att gå till historien som en av de mest fantastiska dagarna resultatmässigt för Sverige någonsin vid ett VM i bridge.

Under ett tag av dagen låg våra svenska lag i ”stora VM” etta-etta och etta i respektive klass. Samtidigt låg vårt U26 par etta i VM Par Juniorer och vårt U21 par sjua. Det är helt sanslösa resultat, det är ju ändå VM som spelas.


I min rapport från gårdagen rapporterades om osäkerhet kring spelscheman. Det visade till sist vara så att det som låg på Internet var korrekt. Det betyder att det är två dagars kval, där de främsta sedan går till final under dag tre. Pinsamt dock att det inte kommuniceras bättre än vad som görs.


Här kommer två givar från Junior VM par. Den första med Sanna Clementsson och Alexander Sandin i försvaret mot ett av många kinesiska par vid Junior VM.

KD10754
K10
kn
D985
63
E7642
532
kn106
8
kn95
EK9874
743
Ekn92
D83
D106
EK2
5
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Sandin
Zhou
Clementsson
Cheng
1
Pass
1NT
Pass
2
Pass
2
Pass
2
Pass
Pass
Pass

Sanna spelade ut spadersex, Alexander Sandin vann med esset och returnerade omedelbart en lurig klövertvåa. Spelföraren som inte var med noterna följde lågt från handen. Försvaret cashade ut ess-kung i klöver varpå Sandin återigen spelade en hacka, denna gång i hjärter.

Spelföraren som inte visste vad han skulle tro huruvida Väst underspelar ett ess ännu en gång bestämde sig till sist för att gå upp med kungen! Sanna vann med esset och returnerade färgen varpå försvaret allaredan hade vunnit sex stick och fortfarande hade ett trumfstick att få för två bet!

Det gav våra svenska U21 spelare 82.25% på brickan!

Låt oss kika på vårt par i U26 också när även de försvarade mot Två Spader mot ett Italienskt par.

D109
754
kn4
kn10432
K7543
kn6
K65
K85
Ekn6
E83
10972
D76
82
KD1092
ED83
E9
16
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Giannotti
Ekenberg
Barbosa
Dahlström
1
Pass
1
Pass
2
Pass
2
Pass
Pass
Pass

Det förefaller svårt att förlora mer än ett hjärter och möjligen tre-fyra trumfstick. Med trumfen 3-3 och trumfesset rätt gör man ju till och med ofta utgång. Så hur kunde nu Ekenberg-Dahlström få en ensam topp på denna giv genom att spela försvar?

Dahlström startade med rutertio. Spelföraren vann på handen med kungen och spelade en klöver till bordets ess för att prova en spader till kung. När esset satt fel fortsatte Linus med en lång trumf till Ekenbergs dam som omgående satte klöverknekt i vända. Spelföraren gick upp med kungen och Dahlström avblockerade vaket sin dam och när spelföraren så till sist bestämde sig för att godspela sin hjärterfärg var Syd inte sen att omgående ta för hjärteress och vända med sin lilla klöver till Nords tia. En fjärde rond klöver gjorde att försvaret kunde vinna två separata trumfstick!

100% och en av anledningarna till att vårt U26 par är i ledningen i den klassen!

Heja Sverige!