Micke rapporterar 12 - Bortspärrad?

Här kommer en giv från den fantastiska finalen i öppna EM lag i Montecatini mellan norska Highlanders och Greece där Ö-V gjorde sitt yttersta för att göra livet surt för motståndarna.

K10532
Ekn10
ED843
K964
8
98643
1062
E2
EDkn97
KD752
7
Dkn108753
64
Kkn95
8
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
L Eide
Koukouselis
H Eide
Kontomitros
4
4N*
5
5N
Pass
6
Pass
6
Pass
6
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass

Västs utspelsdubbling för att få ruter ut hade kunnat vara en dyr historia. Faktum är att Syd inte redubblar är ett enda stort mysterium. Kanske var han rädd att de skulle offra sig i Sex Spader som var en helt okej offring då N-S var hemma i såväl sju i vardera rödfärgen som sang, fast det är klart tänkte man öva sig på att spela hjärter måste man ha spelföringen på Syd så det inte fanns någon stöld att ta.

På andra bordet öppnade man också med Fyra spader, varpå Nord dubblade istället för att bjuda 4NT. Obegripligt nog spädde inte Öst på spärren utan passade. Det ledde till att Syd bjöd 4 NT för att visa tvåfärgshand, Nord provade då Fem klöver varpå Syd tog ett skutt till Sju ruter. Nord som nu sannolikt inte riktigt litade på längderna hos Syd passade, vilket säkert också gärna fienden gjorde då det satt 5-0 i försvaret.

Lägg märke till att man fått hjärterkontraktet på fel hand om Nord bjudit Sju hjärter och ruterstöld hade betat.

Nu spelade Väst ut spader mot storslammen i ruter. Spelföraren sakade klöver och vann på handens ess. Ruter till ess följde som avslöjade den elaka trumfsitsen. Syd avblockerade bordets ruter, gick in på handen i hjärter och trumfade ut, fem ronder hjärter följde och inne på handen avslutade spelföraren med klövermask för alla sticken.

1440 var 6 IMP till Norge och en av anledningarna till att laget blev Öppna Europamästare 2017.


För övrigt kan vi notera att parfinalerna har övergått till semifinaler och att vi har två svenska par i A finalen. Du följer det hela via de officiella sidorna samt BBO.