Mickes Bridge - Vecka 45, 2016

  • Jill Meyers och Bill Gates (!) spelade för BBO
  • Sylvie Willard bjöd ut en hård slam
  • Chen Yeh sponsrade tävlingen

I veckan har en ny, spännande, bridgetävling gått av stapeln. Det handlar om ”Yeh Online Bridge World Cup” som spelats som en mixedlagtävling med fyra deltagande lag.

Vinnare blev italienska lag Lavazza med laguppställningen Agustin Madala - Benedicte Cronier, Giorgio Duboin - Sylvie Willard och Norberto Bocchi - Emanuela Lavazza. Från start skulle svenska Ida Grönkvist ha varit med i laget men så blev det inte och det räckte uppenbarligen med två franska damlandslagsspelare som förstärkning till det italienska landslaget för att det skulle bli vinst. Faktum är att tävlingen till och med var avgjord redan inför den sista matchen.

Mest spektakulärt med tävlingen var egentligen inte vinnarlaget (som faktiskt var väldigt väntat) utan formatet och de övriga lagen. Tävlingen spelades nämligen helt på nätet via BridgeBaseOnline. Lavazza hade sin bas på företagets kontor i Turin medan de två kinesiska lagen, det ena innehållandes en kinesisk politiker och det andra tävlingens sponsor, spelade från Peking i Kina. Det sista laget var så mest spektakulärt. Representerandes just siten BBO fanns förutom Bob Hamman - Jill Meyers (två av världens mest framgångsrika spelare genom tiderna), BBO-grundaren Fred Gitelman med sin sambo Sheri Winestock och, sist men inte minst, Bill Gates! En av världens rikaste män är en bridgeentusiast av rang (något som bland annat kom fram i öppningsscenen till svenska filmen ”Snabba Cash”) och spelar mycket med partnern Sharon Osberg. Hon spelar för övrigt också en hel del med Warren Buffett, ett annat inte helt okänt namn. Tävlingen blev dock en besvikelse för det amerikanska laget då de slutade på sista plats.

På den första av veckans givar var Gates åskådare när han fick se sina motståndare bjuda sig till en riktigt bra slam på 20 gemensamma hp:

kn643
10
EK104
kn954
82
EKkn98
kn983
106
-
7432
65
EKD8732
EKD10975
D65
D72
-
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Osberg
Willard
Gates
Duboin
Pass
1
4
Pass
Pass
5
Pass
6 1
Pass
Pass
Pass
1 !!

Med förhandspassad partner hoppade Osberg direkt till 4 eftersom någon slam inte längre var att tänka på. Duboin ville nu i sista hand inte passa utan bjöd 5 i hopp om att något av kontraktet skulle gå hem eftersom 5 dubbelt knappast skulle bli särskilt dyrt. Med fyrstöd i klöver, en singelton och AK fick Willard nu riktigt bra kort och med tanke på hennes spaderinnehav var det högst troligt att partnern var renons i Västs färg. Hon höjde därför till 6, ett välavvägt bud. Duboin stal utspelet och spelade hjärter. Gates tog sig in och vände med trumf men det var inte nog för att hindra Syd från att stjäla tre hjärter på bordet med spader- och ruterstölder som ingång till handen. Jämn hemgång och 920 till Nord-Syd.

Vid andra bordet inleddes budgivningen likadant men här dubblade Meyers inklivet med Nords kort. När Hamman nu bjöd 5 hade hon inte samma möjligheter att läsa detta som en bra sjukortsfärg och passade för 11 imp till Lavazza.

På den andra given handlade det också om slambudgivning:

kn4
86
1086543
D103
EK97
10742
-
Ekn854
10652
kn95
Dkn9
K96
D83
EKD3
EK72
72
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Madala
Hamman
Cronier
Meyers
1
Pass
1
Pass
4
Pass
4 1
Pass
5 2
Pass
5
Pass
5NT 3
Pass
6
Pass
Pass
Pass
1 Kontrollbud
2 Kontrollbud
3 Välj en slam

Då lag Lavazza ställde upp med tre parkonstellationer som inte normalt spelar tillsammans använde sig samtliga par av världsbridgeförbundets standardsystem. I det ingång femkorts högfärgsöppningar (eftersom det är standard på så gott som alla platser förutom i Norra Europa). Dessutom innehåller det faktiskt en hel del knep även om det förstås i första hand är ett lätt system snarare än ett bra system. Uppenbarligen räckte det dock bra för att laget alltså vann den första upplagen av Online Bridge World Cup.

Benedicte Cronier hade tre alternativa trumffärger efter partnerns ruteröppning och frågan var därmed vilken av dem hon skulle inleda med. Med 12 hp kan det tyckas normalt att börja med den längsta färgen, klöver, men fransyskan valde istället att spara på utrymmet genom att starta med 1. Fördelen med detta var att det med en minimal öppningshand hos partnern skulle finns bäst chanser att hitta en högfärgstrumf och stanna på låg nivå. Jämför till exempel 1-1, 1 med alternativet 1-2, 2NT då båda högfärgerna fortfarande är ovisade.

Här fungerade hjärtersvaret alldeles utmärkt när Agustin Madala hade trumfstöd och dessutom bra kort. Han hoppade till 4 eftersom systemet inte gav honom några alternativ och att Cronier nu skulle bjuda vidare var givet. Hon valde kontrollbudet 4 och Madala svarade i sin tur med kontrollbudet 5 eftersom han saknade klöverkontroll. Varför Cronier nu gick ner i 5 och Madala bjöd vidare är inte helt givet men kanske chansade Väst på att partnern utan AKQ var tvungen att ha klöverkontroll för sin budgivning. Hur han kunde utesluta AKx Jxxxxx Qxx QJx eller en liknande hand vet vi dock inte.

Med aktuell sits var 6 dock alldeles rätt kontrakt. Cronier stack Nords Q med esset och spelade trumf till bordet för att stjäla en ruter. Ny trumf till bordet följdes av en andra ruterstöld och spader till damen för uttrumfning. När spadern inte löste sig blev det ”bara” jämn hemgång eftersom försvaret fick ett klöverstick.

Vid andra bordet lyckades det samspelta Öst-Väst-paret sämre:

Väst
Nord
Öst
Syd
Gitelman
Duboin
Weinstock
Willard
1
Pass
2
Pass
2NT
Pass
3
Pass
4
Pass
5
Pass
5NT
Pass
6
Pass
6
Pass
6NT

1 var starkt och 2 naturligt utgångskrav. 4 avsågs som ett kontrollbud med hjärter som trumf men det ser ut som att Öst snarare försökte bjuda ut sin fördelning och sedan placerade kontraktet i 6NT när ingen av färgerna verkade passa Väst. Risken fanns att paret hade hamnat i 7, ett kontrakt som visserligen inte är bra men som ändå har sina chanser. Trumfen 3-2 och en spaderfärg som ger fyra stick räcker bra, betydligt bättre odds än 6NT. Väst testade en klöver till bordets knekt i stick två men när det inte gick bra var han tvungen att ge bort ett andra klöverstick för en bet och 17 imp till kaffelaget.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge