Micke rapporterar 15 - Hur ska man spela här då?

  • Brink - Holland

Att spela bridge är ibland väldigt enkelt samtidigt som de mest triviala problem kan få en att lägga pannan i djupa veck och man får gå långt ned i minnesbanken för att leta svaret på vad man en gång läst eller börja räkna odds i huvudet. Se bara här:

ED832
E95
E5
E107
3
D
106
K872
KD6
8632
7
4
Nord
Öst
Syd
Väst

Du har tagit dig till 3 sang och får en klöverfyra ut (2/4:e). Du bestämmer dig märkligt nog för att bara följa färg från bordet och Öst vinner med damen för att skifta till rutertre (2/4:e).

Som du ser har de sex säkra vinnare i hjärter, ruter och klöver. Hur tänker du behandla din spaderfärg för att få tre stick från den?

Detta är de en av de gånger där man oftast kan säga att man läst svaret någonstans, men man kommer inte ihåg det på direkten. Denna färgkombination var tillräckligt svår för att tom spelare som deltar i kvartsfinaler i OS glömmer bort vad de lärt sig och sonika spelar fel.


Så här var hela given:

ED832
E95
E5
E107
Kkn74
103
kn9832
KD
106
K872
KD6
8632
95
Dkn64
1074
kn954
12
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Kalita
S Drivjer
Nowosadzki
Brink
Pass
1
Pass
1NT
Pass
2NT
Pass
3
Pass
3
Pass
3
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass

I verkliga livet stod såväl Brink (Holland) som Mazurkiewicz (Polen) inför uppgiften och båda fick klöverutspel. Mazurkiewicz tog för klöveress, spelade hjärter till kung och placerade spadertio på bordet. När femman kom från Väst begärde han damen. Som synes hade han nu bränt alla sina skepp för att få nio stick när spadern rättvist satt kung-knekt-fjärde bakom. Öst kom in på sin kung, avblockerade klöverkung och vände ur sig med en passiv ruter. Det fanns nu inget som kunde göra att spelföraren fick fler än sin sju säkra stick han redan hade från start.

Brink i det andra rummet, begärde lågt från bordet, som du fick i ditt problem (vilket jag tror är tekniskt fel - esset är rätt). Öst vann för damen och skiftade i ruter, Brink tog nu för ruteress och begärde en liten spader från bordet, upp mot tian, varpå Öst var maktlös, han provade att lägga en liten men oavsett vad han gör, kan han aldrig förhindra att spelföraren får tre stick i färgen.

En liten spader till tian är drygt 74% för att få tre stick i färgen, spelar man partävling och försöker få fyra ska man faktiskt spela en liten till åttan!

Så plus i kanten för Brink och för Holland som leder semifinalen halvvägs in i matchen mot Polen med 24 IMP, man kan säga att 13 av de 24 kom från given ovan.

Vårt tips till Kalita (Mazurkiewicz partner) är att gå till Jannerstens bokshop som finns på plats och inhandla en bok om färgbehandlingar som han kan ge sin partner i julklapp detta år :-).


Läs alla Micke rapporterar | Läs alla nyheter från World Bridge Games