Micke rapporterar 13 - Så var det det där med trumfen då...

  • Gawrys - missade chansen att brilliera

I Sveriges match mot Polen i kvartsfinalen vid OS utspelades följande synnerligen remarkabla giv. Tänk dig att du spelar två spader och har K943 till Dkn105 i trumf som inte visar sig tillräckligt trots att trumfen uppför sig så bra som den kan hos försvararna!

762
E986
4
Kkn1042
Dkn105
D2
E10932
E7
E8
107
KDkn86
9865
K943
Kkn543
75
D3
31
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Sylvan
Gawrys
Wrang
Klukowski
Pass
Pass
Pass
1
Pass
1
Pass
1
Pass
2
Pass
Pass
Pass

Med en förlorare i varje färg ser det vid en första anblick ut som nio stick till spelföraren. Men Nord med sin singelruter kan ju förstås få en stöld som skulle hålla spelföraren i jämn hemgång.

Vad som nu hände var att Syd spelade ut hjärtertio. Spelföraren vann med damen och duckade en ruter, varpå Syd kilade upp med knekten för att vända med klöveråtta (2/4) genom bordet. Wrang provade damen som gick till kung och ess. I detta läge kunde Frederic spela vad som helst men placerade på bordet det enda kort som gjorde att kunde gå bet rent teoretiskt, nämligen ruteress. Gawrys stal, cashade korrekt hjärteress och hade bara att vända med en liten klöver till partnern som då kunde vinna för klövernio och spela en ruter som spelföraren måste stjäla högt för spadernio till följande läge:

76
9
kn104
Dkn105
109
E8
KD
96
K43
Kkn5
Nord
Öst
Syd
Väst

Som synes kan spelföraren nu inte spela en trumf eftersom Syd kommer in och spelar en ny ruter som gör att spelföraren inte längre kan åtnjuta sina hjärter och samtidigt dra ut trumfen och vara inne på handen. Spelar spelföraren en trumf, vinner Syd för esset och spelar ånyo en ruter som ger samma slutresultat.

Den giv hade lätt varit en kandidat som bästa försvar för året om bara Gawrys hittat rätt klöver där i vändan… är det inte fascinerade att en sådan solid trumffärg kan visa sig vara så sårbar.

På andra bordet ”snodde” Bergdahl/Warne kontraktet då de lyckades köpa 3 klöver som inte gick att beta, då spader spelades ut och klöverdam satt där den skulle. 6 IMP till Sverige som tyvärr förlorade matchen och fick respass ur turneringen.


Läs alla Micke rapporterar | Läs alla nyheter från World Bridge Games