Micke rapporterar 10 - Bridge är så svårt

De som följde det femte segmentet av 16-dels finalerna från OS i Wroclaw kunde se följande intressanta bricka spelas.

ED94
ED63
EK862
72
K52
D107
Dkn943
kn1063
kn4
kn9832
105
K85
10987
EK654
7
7
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Sarniak
Ozgur
Baldysz
Ozbay
Pass
Pass
1
Pass
Pass
Dbl
Rdbl
1
Pass
Pass
1
Pass
1
Pass
2
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Efter att Nord tagit i för kung och fosterland lyckades hon få Syd att inse värdet av sin fördelning och sina tre knektar varpå paret nådde utgång i spader.

Hur ska man spela 4 spader med klöversju i utspel?

Om man inte spelar i dubbel-dummy måste man nog komma fram till följande slutsats för att lyckas med sin uppgift. Vi behöver sannolikt finna spaderkung rätt och att färgen bryter. Om vi spelar med den förutsättningen handlar det alltså primärt om att ta sig till handen för att maska i spader. Hur?

Ozbay som stod inför problemet i dammatchen mellan Turkiet och Polen gick upp med klöveress och begärde spaderdam från bordet! Väst vann för kungen och returnerade omgående en låg ruter som spelföraren tvingades stjäla i bordet. I och med stölden tappade också spelföraren kontrollen över spelet, hon fortsatte till sist med klöverkung, Väst stal och vände nu med en hjärter genom bordet, spelföraren maskade och Öst vann med hjärterkung. Klöverdam kom i vända och den turkiska spelförerskan provade att claima en bet. Det gick inte, polskorna opponerade sig och till sist blev det två bet.

En klar vinnande och enkel linje var att inse att trumfen ”måste” uppföra sig mot bästa försvar och att man måste ta sig till handen. Samtidigt har man ju AQXX till JX i hjärter som måste lösa sig, med en förlorare helst, och då ställa upp tre stick till spelföraren. För att det ska kunna ske vill man ju helst att hjärterkung ska sitta fel, alas en liten hjärter upp mot knekt hade löst alla våra problem. Om spelföraren funnit den linjen finns det inget som hotar hemgången när nu trumfen uppförde sig.

Johan Upmark gick hem i 4 Spader efter klöversju i utspel för det öppna laget. I damklassen stannande Andersson-Bertheau i 1 Spader och noterade 10 stick. Sven-Åke Bjerregård spelade 2 Spader för seniorerna på samma giv och bärgade hela 11 stick efter att ruteress spelats ut.

Är inte bridge ett fascinerande svårt spel…


Läs alla Micke rapporterar | Läs alla nyheter från World Bridge Games