Forum » Allmänna diskussioner » Allsvenskan i förändring

Allsvenskan i förändring

6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Dan Bylund
Allsvenskan i förändring

TK gör nu den största förändringen i Allsvenskan på mycket länge. Syftet sägs vara att minska omsättningen i Elitserien, vilket motiveras med att de lag som kommer upp från tvåan är för svaga och har svårt att etablera sig i den högsta serien. För att åstadkomma denna minskade omsättning, från 33 till 17%, har man skapat en helt ny Div 1-serie med en omsättning på 50% samt minskat ner antalet lag i Div 2 och ökat omsättningen där från 42 till 50%. Hur mycket analys och konsekvensutredning ligger bakom detta och hur många röster har man egentligen lyssnat på? Och vad är tanken med färre lag i Div 2? Färre sammandrag, eller?

Min egen analys från 2000-talet stärker förvisso delvis de argument som har lyfts. Av de lag som går upp till Elitserien har oftast hälften halkat ur densamma redan nästa år och sedan är det drygt 50 procents risk att de istället åker ur året därpå. Men ser det inte ut så i de flesta sporter med seriespel? Och vad är egentligen problemet? För å andra sidan finns det rentav exempel på lag som har vunnit Elitserien direkt efter avancemang från tvåan samt omvända exempel på lag som har vunnit Elitserien och sedan åkt ur året därpå. Större skillnader än så är det helt enkelt inte mellan de, säg 20, starkaste lagen i landet än att dagsform och slump kan slå till med de förhållandevis få brickor som spelas.

Thomas Andersson
Bild för Thomas Andersson

Höj brickantalet. 2x12 är för mycket lotto, och t.o.m. 2x10 har väl diskuterats? Horribelt IMO. Vilken annan sport/spel kör färdigt en säsongsturnering på 5 dagar under två helger i september/oktober?

Återigen är danskarna inne på ett bättre spår än mellanmjölkssvennen med 2x20 brickor, över HELA säsongen.

För övrigt anser jag att greppet är rätt - men utformandet vansinnigt. Man vill alltså få ner omsättningen av lag genom att införa en mellanserie med ännu högre omsättning… Wondering så det där omsättningskravet gällde bara högsta divisionens och resten skiter vi i?

Petter Fryklund

Jag tycker också att trenden med minskat antal brickor är fel väg. När jag började spela på 70-talet spelade man 40-brickors matcher i DM. Utövare av andra sporter kan ju få för sig att bridgespelare helst inte vill spela bridge.

Danmark har ju en fördel i att det är mycket kortare avstånd, då kan man spela oftare.

Ola Brandborn

Att stoppa in en ”mellandivision” kan förvisso lösa delar av problemet med långa resor, om det görs på rätt sätt. Men att gå från 1-4-16 till 1-1-4-16 löser varken detta problem, eller problemet med ”omsättning”. Det flyttar bara ner omsättningsproblematiken ett snäpp (och gör det som konstaterats ännu värre i den nya divisonen.

Vad som hade löst (delar av) båda problemen är uppenbarligen 1-2-4-12(16), där ett lag går upp och två lag åker ner (i de högre divisionerna).

Bertil-G Johnson

Det finns ju en väldigt enkel matematik i detta. Utslagsgivande och rättvisa tävlingar bygger på två faktorer: många brickor och jämna startfält.

Utvecklingen har sedan länge varit den rakt motsatta. Att som i flertalet distrikt spela DM-finaler med ”idealformatet” 22 par och 42 brickor är ett hån mot tävlingsmomentet. Få distrikt har 22 någorlunda jämna par och ett par tur- eller otursbrickor slår orimligt hårt på resultatet.

Och förändringen till 20-brickorsmatcher i vår tredje division har precis samma effekt.

Vi spelar tävlingsbridge – men helst så lite som möjligt …

Torbjörn Gustavsson

Jo, såvitt jag kan se borde omsättningsproblematiken minska. Nu har vi totalt 60 lag i Elitserien och div. II. - två nivåer. Från 2020 har vi 64 lag i Elitserien ner till div. II - tre nivåer. Marginellt fler lag men ytterligare en nivå borde minska problemet.

Potentiellt kan det vara så att standarden skiljer sig mellan de fyra div. II-serierna, där tanken är att omsättningen mellan Elitserien och div. II på sikt ska jämna ut skillnaden. Men om tröskeln upp till Elitserien är för hög så att de fyra som kommit upp nästan alltid trillar ur igen uppnås inte den utjämnande effekten. Sannolikt blir tröskeln lägre om den flyttas ner ett snäpp med endast marginellt fler lag i div. II och högre.

Logga in för att kommentera