Grähs blickar mot 25-årsjubiléet

Bridgefestivalen fortsätter att locka många par.
– Vi har höga siffror och vi kommer över 8 000 par i år också, säger Christer Grähs, festivalgeneral som nu tar sikte mot festivalens 25-årsjubileum nästa år.

Det är dags att lägga den 24:e upplagan av Bridgefestivalen till handlingarna. 1994 började det hela i Skövde för att under ett par år vara förlagd till Jönköping. Årets festival är den elfte i Örebro.
– Vi har kontrakt med Örebro ytterligare fyra år, säger Christer Grähs som kan konstatera att årets festival fortlöpt utan några större incidenter och att det sattes nytt deltagarrekord i tisdagens morgonbrons med hela 486 par till start.

– Jag är nöjd med festivalen och vi tar en festival i taget. Vi träffas i början av oktober för att sammanfatta årets festival och blicka framåt.
Nästa år firar Bridgefestivalen 25 år varav nära hälften spelats i Conventum i Örebro.
Hur kommer jubiléet att märkas?
– Någon bankett är nog inte aktuellt. Vi är bättre på att anordna bridge än sidoaktiviteter. Det är möjligt att vi tittar på tävlingssidan. Det är inom bridgen ett jubileum kommer att märkas med till exempelvis en jubileumstävling.
Sedan hoppas förstås festivalgeneral Christer Grähs på att årets deltagarrekord i en enskild tävling slås 2019.
– Det vore fantastiskt kul om vi nådde över 500 par.

Christer Grähs ser att fler bridgespelare ska hitta till Örebro och Bridgefestivalen.
– Det här är en festival för alla. Många tror tyvärr fortfarande att till festivalen åker bara de bästa spelarna, men så är det ju inte. Efter att ha gått nybörjarkursen gäller det att våga lämna trygga klubben. Där kan vi göra mera, säger han.
Bridgefestivalen håller en hög klass och arrangemanget får också mycket beröm av såväl svenska som utländska spelare.
Christer Grähs menar att det är viktigt att hålla en fortsatt hög nivå.
– Vi vill hålla den kvalitet på festivalen vi har, men det är inte gratis. Vi har ett stort antal funktionärer. För oss är det viktigare med kvalitet än låga priser.
Inför årets festival har det också blivit dyrare. Till exempel har spelavgiften höjts med 25 procent för en sidotävling i brons.
Däremot ligger prislappen på festivalklippet kvar, vilket innebär att man för en billig penning under festivalens avslutningshelg kan spela exempelvis sju bronstävlingar för under halva ordinarie priset.
Det är också under Bridgefestivalens avslutande tre dagar som Christer Grähs ser en utvecklingspotential.

– Där har vi inte nått den effekt vi vill ha och där finns det utrymme för fler spelare och tycker man att det är dyrt att spela kan man kanske komma då i stället.
Festivalen utvecklas hela tiden och inget är hugget i sten.
– Vi försöker göra festivalen så bra som möjligt för de som spelar. Vi erbjuder, sedan några år tillbaka, lagtävlingar i silver- och brons. I år har vi testat strataberäkning.
Grähs är inte heller främmande för att göra programjusteringar för att fortsätta utveckla festivalen och få fler (bredd) spelare till avslutningshelgen som annars domineras av guldtävlingen Guldgruvan och SM-par finalen.

Samarbetspartners