Micke rapporterar 5 - Elimination med inpetning

Vid öppna EM i Montecatini spelas för fullt Mixed EM par.

Kvalandet har pågått ett tag i olika etapper och just nu spelas själva finalen. Ur svenskt vidkommande var det ju roligt att se att någon av nån anledning hoppade av så vi också fick med Oppenstam-Nilsson i finalen då var just på platsen utanför att gå vidare… Övriga svenskar i finalen är Kathrine Bertheau med norsk partner (Hoftianska) och Strömberg-Bylund.

En god bit in i finalen (när detta skrivs) ser det dock ut som om det är en affär mellan Tyskland, Kina, Frankrike eller Ryssland. Bästa svenska par är Strömberg - Bylund som hoppar upp och ned kring medel. Här kommer en av anledningarna till varför paret går bra, given hämtad från kvalspelet.

Giv 25

kn32
kn
ED7543
K104
1064
9854
82
Dkn95
ED95
K1062
kn6
E87
K87
ED73
K109
632
25
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Ö-V i zonen

Väst
Nord
Öst
Syd
Bylund
Ginossar
Strömberg
Barr
1
Pass
1
Pass
2
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass

Att se givar (eller spela dem för den skull) där man gör en elimination med inpetning förekommer inte så ofta, sett från att sker från försvaret ska tilläggas, det är ju ”vardagsmat” att det förekommer som spelförare, om än elegant varje gång det görs medvetet.

På den här given bjöd sig N-S till 3 sang och Dan Bylund hittade att spela ut klöversex. Spelföraren begärde låg som gick till nia och ess.

OM man nu tittar på det hela från spelförarens perspektiv så har man stick i överflöd. Man har två klöver, sannolikt fem ruter, en hjärter (efter lite godspelande och om man hinner med det) men dock alltid minst två spader. Det gör en summa av 10.

Nu ska vi dock komma ihåg att tävlingsformen är par. Om vi tittar på resultat på spelad giv så lyckades 50 bord ta 10 stick och 10 bord mästrade med hela 11 stick! Vad hade din plan varit som spelförare.

Barr som spelade började med ruterknekt, Bylund täckte med kungen som gick till ess och hacka. Ruterdam följde och alla bekände. En ny ruter följde varpå Väst återigen kom in. En ny elak klövervända spelades. Spelföraren provade nu tian då Öst vann med knekt för att ännu elakare skifta i hjärter!

Spelföraren lade lågt varpå Väst vann med hjärterdam. Bylund slog nu ur sig med sin sista klöver som eliminerade bordets sista klöver och då även hjärtern var ”ur vägen” var spelföraren låst på bordet och var tvungen att välja på att spela spader (med risk för att aldrig få sina ruter) eller ta för sina ruter och sedan spela spader. Spelföraren gick på den senare varianten och Dan var inte sen för att ta in sin bet när han fick för spaderkung.

Mycket elegant och vacker elimination och inpetning av träkarlen som gav 213 av de möjliga 262 matchpoängen.

Så vad skulle spelföraren ha gjort för att ens kunna gå hem i sitt kontrakt. Det är inte ens uppenbart om du studerar given i dubbeldummy. Men ge det en tanke innan du läser vidare.


Svaret är att när låg klöver blir utspelad måste du ducka den. Väst vinner och skiftar till hjärter. Då vinner Väst för damen och spelar ånyo bäst en klöver. Du går nu i med bordets honnör (för att behålla rätt kommunikationer och för att senare kunna få dina stick) för att spela en ruter mot handens knekt! Vad ska nu stackars Väst göra, ducka duger inte! Man vinner och spelar sin tredje klöver, spelföraren vinner nu sticket och spelar hjärterkung för att godspela hjärtertio som det nionde sticket. Det finns alltså inte en chans att etablera spaderfärgen, då det är försvaret som haft kommandot hela vägen!

Det hade varit en spelföring som hade gett applåder i vilken lagtävling som helst, här hade man blivit belönad med en score under medel och partnern hade förmodligen funderat på byte av dito Smile

Oavsett vilket - det var ett vackert försvar av Strömberg - Bylund som kämpar vidare i finalen, låt oss hoppas de kan lägga i ett par växlar till på upploppet och närma sig en täten.